Recepten/informatie meenemen:
Als je iets op dit blog ziet dat je graag mee wilt nemen, dan heb ik daar geen problemen mee; delen is helen. Het is echter veel werk om informatie te verzamelen, recepten samen te stellen, het aantal kcal te berekenen en de recepten daadwerkelijk te maken. Als je dus iets meeneemt; maak dan ook even een link naar mijn blog of noem mijn blog in je bericht;
http://de-appelboom.blogspot.com
Alvast bedankt!
Alle recepten die vermeldt staan bij de hoofdgerechten, zijn bedoeld voor 4 personen, tenzij er uitdrukkelijk een ander aantal bij staat.
Maten, gewichten en afkortingen:
el: afgestreken eetlepel
tl: afgestreken theelepel
ml: mililiter
dl: deciliter
g of gr: gram
min.: minuut
Omrekenen van cups naar grammen en ml:
Cups in Grammen
1 cup | ¾ cup | ⅔ cup | ½ cup | ⅓ cup | ¼ cup | 1 tbsp | |
Bloem & Meel | 130 gr | 96 gr | 86 gr | 65 gr | 43 gr | 32 gr | 8 gr |
Suiker* | |||||||
Bruine suiker | 180 gr | 135 gr | 120 gr | 90 gr | 60 gr | 45 gr | 11,5 gr |
Maïzena | 120 gr | 90 gr | 80 gr | 60 gr | 40 gr | 30 gr | 15 gr |
Rijst | 190 gr | 140 gr | 125 gr | 95 gr | 65 gr | 48 gr | 12 gr |
Macaroni | 140 gr | 100 gr | 90 gr | 70 gr | 45 gr | 35 gr | 9 gr |
Couscous | 180 gr | 135 gr | 120 gr | 90 gr | 60 gr | 45 gr | 11 gr |
Havermout | 90 gr | 65 gr | 60 gr | 45 gr | 30 gr | 22 gr | 6 gr |
Boter ** | |||||||
Gehakt fruit | 150 gr | 110 gr | 100 gr | 75 gr | 50 gr | 40 gr | 10 gr |
Noten gehakt | 150 gr | 110 gr | 100 gr | 75 gr | 50 gr | 40 gr | 10 gr |
Noten gemalen | 120 gr | 90 gr | 80 gr | 60 gr | 40 gr | 30 gr | 7,5 gr |
Panko | 150 gr | 110 gr | 100 gr | 75 gr | 50 gr | 40 gr | 20 gr |
Parmezaan | 90 gr | 65 gr | 60 gr | 45 gr | 30 gr | 22 gr | 11 gr |
Honing | 340 gr | 255 gr | 227 gr | 170 gr | 113 gr | 22 gr | 21 gr |
Cacao | 100 gr | 75 gr | 66 gr | 50 gr | 33 gr | 25 gr | 6 gr |
Chocolade druppels | 160 gr | 120 gr | 106 gr | 80 gr | 53 gr | 40 gr | 10 gr |
* gewone suiker wordt niet gebruikt in de recepten.
** boter alleen in vloeibare vorm, daarom heb ik de grammen weggehaald; kijk bij de ml.
Cups in ml:
- 1 ts 5 ml
- 1 tbsp 15 ml
- 1 cup 240 ml
- 3/4 cup 180 ml
- 2/3 cup 160 ml
- 1/2 cup 120 ml
- 1/3 cup 80 ml
- 1/4 cup 60 ml
Je kunt een heleboel voedingsmiddelen vervangen door gezondere als je gaat bakken:
1 ei kun je vervangen door 1 banaan of 1 el lijnzaad geweld in 3 el heet water. Dit werkt heel goed in cakes, pannenkoeken en poffertjes.
Suiker kun je vervangen door dezelfde hoeveelheid appelmoes.
Suiker kun je ook vervangen door bananen, gedroogd fruit of stevia. (100 gr suiker = 1/2 - 1 banaan, ca. 100 gr gedroogd fruit. 100 gr suiker = 12 gr Stevia.)
Boter kun je vervangen door dezelfde hoeveelheid yoghurt of appelmoes
Bloem kun je vervangen door volkoren bloem.
Meel kun je vervangen door volkoren tarwemeel of spelt. Gebruik dan wel meer bakpoeder, omdat het baksel anders niet goed kan rijzen.
Testing...testing...1-2-3
Alle recepten zijn getest op de hoeveelheid ingrediënten, kook - en oventijden, smaak en uiterlijk.
Oventijden:
De aangegeven oventijden zijn bedoeld voor een elektrische oven. Heb je een heteluchtoven? Trek dan 10% van de opgegeven temperatuur af. Heb je een gasoven? Stand 1 = 150 º. Per stand komt er 25 º bij.
Kooktijden groenten:
Andijvie
Kooktijd: 15 tot 20 minuten
Asperges (witte)
Kooktijd: 20 tot 30 minuten
bloemkool
Kooktijd: 10 tot 20 minuten
Even prikken met je vork om te kijken hoe zacht de bloemkool is
Broccoli
Kooktijd: 10 tot 20 minuten
Boerenkool
Kooktijd: 25 tot 30 minuten
Tip: leg de boerenkool bovenop de aardappelen en kook het tegelijk. Je hoeft daarna alleen nog maar het water af te gieten en het door elkaar te stampen.
Doperwten
Kooktijd: 5 tot 15 minuten
Groene kool
Kooktijd: 15 tot 20 minuten
Maiskolf
Kooktijd: 10 tot 30 minuten; ligt eraan hoe vers de mais is. Hoe ouder de maiskolf is, hoe langer hij moet koken
Prei
Kooktijd: 15 minuten
Rode bieten
Kooktijd: 30 tot 60 minuten
Rode kool
Kooktijd: 15 tot 20 minuten
Snijbonen
Kooktijd: 10 tot 15 minuten
Sperziebonen
Kooktijd: 15 minuten
Spinazie
Kooktijd: 10 - 15 minuten
Spruitjes
Kooktijd: 5 tot 15 minuten
Witlof
Kooktijd: 20 minuten
Wortels
Kooktijd: 10 tot 20 minuten
Zonder vlees?:
Alle recepten in dit blog zijn zonder vlees. Sinds 15-01-2011 ben ik vegetarisch gaan eten. Ik eet alleen 2x per week vette vis voor de omega3 vetzuren, dus dit voedingsmiddel kun je wel tegen komen, alsook vleesvervangers. Uiteraard kun je alle recepten aanpassen aan je eigen opvattingen door bv de vleesvervanger te vervangen door vlees van jouw keuze.
De recepten voor snoep en koekjes zijn vaak veganistisch. Dat wil zeggen dat er geen eieren, en gewone melk(producten) in verwerkt zijn.
Vitamines:
Meer info over de B en C vitamines vind je hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten