zondag 29 mei 2016

Biogarde - wat kun je ermee?

Biogarde is een heerlijke frisse soort yoghurt die speciale melkzuurbacteriën bevat. Het bestaat voor 90% uit rechtsdraaiend melkzuur. Het mag geen yoghurt heten omdat het niet, de volgens de warenwet voorgeschreven melkzuurbacteriën bevat.

 Rechtsdraaiende melkzuur blijkt een gunstigere invloed te hebben op de darmflora. Biogarde heeft voornamelijk rechtsdraaiende melkzuren. Daarom reageren mensen met darmproblemen beter op Biogarde dan op gewone yoghurt of kwark. Je hebt 2 soorten Biogarde; Biogarde Stand en Biogarde Roer. Wat is nou het verschil?

Bigarde Stand is een in de beker gerijpte naturelyoghurt. Dat wil zeggen: men vult de met Bigarde-culturen verrijkte melk af in een beker, deze wordt verwarmd en zo ontstaat het eindproduct. Dit is de traditionele, oorspronkelijke manier om yoghurt te produceren. Deze Bigarde is dikker dan de Bigarde Roer, ongeveer vergelijkbaar met de structuur van kwark.
        

Bij de Bigarde Roer vult men de met Bigarde-culturen verrijkte melk af in een tank, men laat deze rusten totdat deze ingedikt is, daarna wordt de Bigarde yoghurt geroerd totdat deze romig is en pas daarna vindt afvulling in de bekers plaats. Deze Bigarde Roer is dunner dan de Bigarde Stand, vergelijkbaar met een gewone yoghurt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Biogarde Stand.


Een gewoon naturel bakje Biogarde, de volle versie (en niet de halfvolle) zonder enige toevoegingen is het beste, omdat er door toevoeging van fruit gistingen plaats kunnen vinden en dat vinden je darmen niet fijn.
Zelf vind ik de Biogarde wat saai zonder toevoegingen en ik heb een aantal toevoegingen uitgeprobeerd en onderstaande ronduit lekker gevonden.

Toevoegingen die de Biogarde extra lekker maken, zonder je darmen van streek te maken:
* avocado en Herbamare
* verse knoflook en stukjes Geitenkaas
* stukjes gestoomde vette vis, wat citroensap en met dille (vette vis; tonijn, zalm, makreel)
* verse tomaten met verse basilicum
* verse gember en knoflook met tijm
* 1 el slasaus, dille, munt, citroensap en komkommer (dan heb je tzaziki, mmmm lekker!)
* een handje rauwe ongezouten amandelen of andere noten
* een handje zelfgemaakte cruesli, zoals deze (laat de banaan dan weg).

Wees creatief in je keuken. Misschien heb jij nog wel andere gezonde ideeën om je Biogarde mee op te fleuren.

Gezonde groetjes,
Vivian Dassen

Geen opmerkingen: