donderdag 19 mei 2016

Catch-up Ketchup!

Deze ketchup is zo yummie zonder suiker, zonder toevoegingen, zonder houdbaarheidsmiddelen en andere E nummers. Heel erg puur en ontzettend lekker.
Het enige nadeel is dat het erg veel werk is om hem te maken. Maar dan heb je ook wat. Zalig als je een maaltijd een beetje wilt spicen!

Eerst een aantal tips voor het kopen en bewaren van tomaten:
* koop ze voor dit soort sausjes als ze in de aanbieding zijn.
* bewaar ze op het aanrecht. Nooit in de koelkast.
* kies mooie exemplaren (zonder beschadigingen)
* koop tomaten die helemaal rijp zijn (zonder groene plekjes)

Voor een klein potje (ter grootte van een Marné mosterdpotje) heb je nodig:
1,5 kg romatomaten of trostomaten in stukjes gesneden
2 grote uien, gepeld en in stukjes gesneden
1 rode spaanse peper, van zaadlijsten ontdaan en in ieniemienie stukjes gesneden
125 ml water
takje selderij
wat peterselie
een takje tijm
1 laurierblaadje
1/2 citroen
1,5 el appeldiksap
cayennepeper naar smaak
Herbamare naar smaak
soda en heet water om het potje om te spoelen





Hoe maak je deze goddelijk smakende catch-up ketchup:
Doe de bovenste 4 ingrediënten in een pan en breng aan de kook.
Laat in ca. 20 minuten gaar worden.
Wrijf het mengsel door een zeef. Velletjes en zaadjes blijven achter. Deze kun je wegdoen.
Breng opnieuw aan de kook met de kruiden.
Laat het nu inkoken totdat de helft overblijft.
Wrijf het mengsel weer door een zeef. Alle harde dingetjes van de kruiden blijven nu achter.
Voeg nu het citroensap en het diksap toe aan de catch-up ketchup.
Breng weer aan de kook en laat het nu zolang inkoken tot de gewenste dikte is bereikt.
Meng nu eventueel nog wat citroensap erdoor, wat cayennepeper en Herbamare.
Can you catch up? Dat is nogal wat, hè, voor zo'n klein potje. Maar het is je bloed zweet en tranen waard. En je kunt hem ca. 6 weken bewaren in de koelkast en ik beloof je dat je maar een paar koffie lepeltjes nodig hebt voor een maaltijd.
Spoel het potje om met in heet water opgeloste soda.
Spoel na met heet water.
Vul het potje met de ketchup, doe de deksel erop en zet ca. 30 minuten op zijn kop.
Bewaren in de koelkast.

Mijn kinderen vonden het zo lekker dat ze er elke warme maaltijd wel iets van willen. En ik heb veel liever een hele ochtend voor mijn gezin in de keuken gestaan voor deze overheerlijke, gezonde ketchup dan die uit de winkel.

Als je meer wilt maken in 1 keer dan vermenigvuldig je alle ingrediënten natuurlijk gewoon.

Gezonde groetjes,
Vivian Dassen

Geen opmerkingen: