zaterdag 11 februari 2017

13-2 Maan in Maagd: Quinoa met Rode Bieten en Champignons








De Maan staat ook vandaag nog in het teken van Maagd. Aangezien dit een Aardeteken is, net als Stier en Steenbok, is het raadzaam vandaag zuinig te zijn met zout. De reden daarvoor is dat dit op Aardedagen supersnel wordt opgenomen in je bloed en dat zorgt voor allerlei klachten als hoge bloeddruk, hoofdpijn, enz. Drink voldoende water vandaag en eet lekker rood fruit en rode wortelgroenten, zoals radijsjes, rode bieten, bataten, enz. Deze sterken je bloed.
rode bietjes
champignons
  
gember


Vandaag gaan we een recept proeven met Quinoa. Dit spreek je uit als Kien-wah. Voor wie dit nog niet eerder heeft gegeten: dit zijn zaden die lijken op graankorrels. Quinoa wordt dan ook als graan in de keuken gebruikt. Omdat Quinoa geen graan is, bevat het geen gluten, maar pas als er op de verpakking 'glutenvrij' staat, weet je zeker dat er geen sporen van gluten inzitten. In Nederland eten we Quinoa vooral als basis voor een maaltijd, net zoals zilvervliesrijst of couscous.


Soorten Quinoa:
Witte quinoa Dit soort quinoa is makkelijk verkrijgbaar omdat deze het meest voorkomt. De witte korrels zijn licht van kleur, zelfs wat doorzichtig. Tijdens het koken van witte quinoa wordt de korrel zachter. Het heeft een (milde) noodachtige smaak.
Rode quinoa De rode quinoa is knapperiger dan de witte quinoa. Daarnaast is het zeldzamer en dus moeilijke verkrijgbaar. Door het rode vliesje dat om de korrel zit, heeft rode quinoa meer voedingsstoffen dan de witte. Tijdens het koken van rode quinoa wordt de korrel knapperig/krokant. Daarbij verandert de kleur vaak naar een donker bruine kleur. Het heeft een (stevige) noodachtige smaak.
Zwarte quinoa In de Nederlandse supermarkten zul je de zwarte quinoa nauwelijks tegenkomen. Dit soort is namelijk moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Het heeft overeenkomsten met de rode quinoa. Beiden zijn namelijk knapperig en de smaken komen veelal overeen. Zowel de rode als de zwarte quinoa vinden hun oorsprong in de witte variant. Zwarte quinoa is zeer voedzaam vanwege de stof anthocyanine. Deze stof komt ook in andere producten voor en heeft voor vele mensen positieve eigenschappen. Door het zwarte vliesje bevat zwarte quinoa, net als bij de rode quinoa, meer voedingsstoffen dan witte quinoa. De sterke nootachtige smaak is ook bij de zwarte variant te vinden.

Dit heb je nodig:

200g  Quinoa
500 gr verse bietjes of de makkelijke, voorverpakte variant
200 gr champignons of oesterzwammen
2-3 tl vers geraspte gember
2 teentjes verse knoflook, fijngehakt
1 pak gezeefde tomaten
1/2 tl herbamare
150 ml water
plantaardige olie

1 tl komijnzaad


Zo maak je het:
Schil de bietjes en snijd ze in kleine blokjes van 1-2 cm (of; haal ze uit de verpakking en snijd in kleine blokjes)
Halveer de champignons of snij de oesterzwammen in stukken.
Verhit in een pan wat olie en voeg het komijnzaad toe.

Roer even door en voeg champignons toe.
Roerbak alles even voor een paar minuten.
Voeg de gember en de knoflook toe.
Doe na een minuut de bietjes erbij, het water, de gezeefde tomaten en de herbamare. 

Meng alles goed en breng aan de kook voor ca. 40 minuten. Als je voorverpakte bietjes neemt; deze zijn voorgestoomd. Houd dan een kooktijd aan van max. 10 minuten.

Kook ondertussen de quinoa:
Stap 1: Breng een pan water aan de kook.
Stap 2: Was de quinoa zaden. Dit doe je door ze 10 minuten te laten weken in een bakje water. Vervolgens kun je met behulp van een vergiet de vuiligheid van de zaden afspoelen.
Stap 3: Voeg de zaden toe aan het kokende water en laat ze ongeveer 10-12 minuten koken.
Stap 4: Eventueel een klein beetje zout toevoegen om de zaden wat extra smaak te geven.
Stap 5: Laat de zaden op een laag vuurtje staan met de deksel op de pan
Stap 6: Haal de pan van het vuur en laat het vijf minuten rusten.
Stap 7: Roer de zaden goed door en laat het nogmaals 5 minuten rusten.
Stap 8: Giet de zaden af

Leg op elk bord ongeveer een 'honkbal' quinoa en drappeer de rode bietensaus erom heen. Of; meng de Quinoa door de bietjessaus en verdeel het dan over de borden. Heerlijk met een salade van feta en gedroogde tomaatjes.


Smakelijk eten!
Vivian Dassen


Bron Quinoa: www.quinoa-informatie.nl



Geen opmerkingen: