donderdag 2 februari 2017

4-2 Maan in Stier - Groentesaus met TVP gehakt


De Maan loopt nog in het aarde teken Stier. Het is raadzaam zuinig te zijn met zout, omdat dit in dit teken extra sterk wordt opgenomen. Als je toch zout wilt eten, kies dan voor jodiumhoudend zout. Jodium heb je nodig om je schildklier goed te laten functioneren en zit van nature in zeewier, zeevis en eieren, spinazie, sla, groene paprika, waterkers, venkel, broccoli, kokosolie, ananas, uien en champignons. Het is toegevoegd aan volkoren brood en allerlei zouten.  De schildklier maakt hormonen die de stofwisseling beïnvloeden.


Het eten van rood fruit en rode groenten zijn de sleutelwoorden deze dagen; deze sterken je bloed. Er zitten veel anti oxidanten in deze groenten en fruit. Denk aan rode bietjes, bataten (rode aardappelen), radijsjes, maar ook aan vriesvers fruit zoals bosbessen, bosvruchten, aardbeien, frambozen, etc.


Deze vruchten uit de vriezer vind ik niet lekker om zo te eten, maar ze zijn heerlijk in een smoothie, in de yoghurt of als sapje. Ze zijn ook wel vers te verkrijgen, maar peperduur omdat het nu gewoonweg hun seizoen niet is. Beter voor je portemonnee dus te wachten tot de late lente en de zomer als ze volop te verkrijgen zijn; niet alleen zijn ze dan goedkoper, maar ze bevatten dan ook meer vitamines en mineralen.


De stier heerst over je oren, nek en je keel. Hou deze extra warm deze dagen.


Hieronder een heerlijk recept met lekkere verse groenten van het seizoen met veel vitamines en mineralen, en TVP Gehakt. Dit ligt bij de vleesvervangers in het schap en is verkrijgbaar bij bijna alle supermarkten van verschillende aanbieders; ook van huismerken. In de natuurvoedingswinkels tref je een breed assortiment aan. Het is een vleesvervanger gemaakt van sojabonen en het smaakt goed.


Etiketten lezen is echter nog steeds aan te raden; sommige producten bevatten erg veel zout of veel vet. Op deze manier kun je sauzen maken met Soja in plaats van dierlijk gehakt. Goed voor jezelf, goed voor het milieu. 
TVP staat voor Textured Vegetable Protein (plantaardig eiwit met textuur)
Om je een beeld te geven heb ik aantal merken TVP gehakt-merken en mogelijkheden voor je verzameld:
Good Bite TVP soja gehakt

Bioburger mix voor notengehakt. Dit is sojapoeder dat je kunt mengen met water. Vervolgens kun je er balletjes of burgers van maken.

Gemalen sojabonen. Ook met water te mengen tot burgers, balletjes of iets dergelijks.

Vega TVP gehakt van Veggie

Vega TVP gehakt van AH

Vega gehakt van de Vegetarische Slager; deze verkoopt o.a. bij de Jumbo Supermarkten. Kijk voor een volledig overzicht op: www.devegetarischeslager.nl  

Vega TVP gehakt van Vivera.
Dit heb je nodig voor de Groentensaus met Vegetarisch oftewel TVP gehakt:
1 el olijfolie
300 gr TVP gehakt
1 grote ui
3 teentjes knoflook
3 el paprikapoeder

1 el italiaanse kruiden 
700 g groenten schoongemaakt en in kleine roosjes, reepjes of blokjes (champignon, wortel, aardappel, knolselderij, rode bietjes, pastinaak, restjes andere groenten van de afgelopen dagen, etc.)

1 groot blikje tomatenpuree en een beetje water
 
Zo maak je het:
1. Snipper de ui en de knoflook en fruit ze in de olie tot ze gaar zijn.
2. Voeg het 'gehakt' toe en meng met een vork.
3. Voeg een beetje water, de tomatenpuree, de italiaanse kruiden en de paprikapoeder toe. Breng terug al roerende aan de kook.
4. Doe er de groenten bij en laat nog 15 minuutjes pruttelen.
Heerlijk met zilvervliesrijst, volkoren spaghetti of van dat overheerlijke brood met pitjes en zaadjes.
Groetjes,
Vivian
Aangepast van: soja.be

Geen opmerkingen: