maandag 6 februari 2017

8-2 Maan in Kreeft - Witlof Schotel maar dan Anders

De maan staat vandaag nog in het waterteken Kreeft en ook vandaag is het beter veel water te drinken. Wist je dat je eigenlijk 0,30ml water per kg lichaamsgewicht zou moeten drinken om gezond te blijven? Dat is best veel. Ik red het vaker niet dan wel om zoveel water te drinken. Wel als ik de koffie en thee meereken, maar dat is juist niet de bedoeling. Ik heb van alles bedacht om meer water te drinken: 
* 1 glas water na elke kop koffie.
* onderzetters maken met mooie symbolen erop waar je je glas op kunt zetten; dat smaakt naar meer.
* edelsteenwater maken van bv rozenkwarts en bergkristal. Leg de edelstenen voorzichtig in een karaf en schenk er gewoon kraanwater overheen. Laat 12u staan, na elk glas vul je de kan bij, zodat het 'moederelixer' niet op kan raken.

Verder is het vandaag raadzaam om weinig koolhydraten te eten, en bladgroenten te eten.  Vandaag is dat witlof. Witlof? hoor ik je denken, maar.... Wacht nou maar af. Dit recept is heerlijk, ook voor mensen die normaal gesproken geen witlof lusten.




Wat heb je nodig:


  • 1 kg witlof
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 Rode peper
  • 1 el honing
  • 6 st vrije uitloop eieren*
  • 75 gr geraspte kaas
  • 2 el olijfolie of kokosolie
  • peper uit de molen
  • beetje zeezout
  •  





    Hoe maak je dit:
    Zet de oven op 175 ºC.
    Maak de witlof schoon, verwijder de harde kern en snijd de witlofstronkjes dan fijn.
    Hak de ui, knoflook en peper (tip: doe eerst plastic handschoenen aan) heel fijn.
    Verwarm 1 el olie en roerbak de witlof hier samen met de ui, knoflook en peper al omscheppend in. Voeg dan de honing toe en bak het geheel nog even op een hoog vuur. Draai het vuur uit.
    Klop de eieren los met de geraspte kaas, versgemalen peper en zout.
    Spatel er dan de iets afgekoelde witlof door.
    Vet een ovenschotel in met de andere el olie.
    Doe het witlof-ei mengsel hierin en zet ca. 20 minuten in de oven.
    Lekker met een salade van veldsla.


    Smakelijk eten, enne...laat me even weten wat je ervan vond!




    Vivian Dassen


    * vrije uitloop eieren, daarom!
    Hier een uitleg waarom je zou kiezen voor Vrije Uitloop Eieren, in plaats van scharreleieren:



    Op elk ei in Europa hoort een code te staan die begint met een cijfer tussen 0 en 3.
    In Spanje vind je nog eieren met code 3 in de winkels; dit zijn eitjes van kooikippen ook wel stress-kippen genaamd. Geen lekker idee om een ei te eten van een stress-kip, toch? Deze manier van kippen houden is in Nederland verboden. Maar op markten en in buitenlandse supermarkten worden deze nog wel verkocht.

    
     
    Eitjes met code 2 zijn de zogenaamde scharreleitjes. Deze kippen mogen met z'n negenen op een vierkante meter in superhallen rond 'scharrelen'. Ook dit roept bij mij geen beeld op van een lekker eitje van een gezonde, gelukkige kip. Mijn advies: niet kopen.


    Eitjes met code 1 zijn eitjes van de vrije uitloop kippen. Dat zijn dus de kippen die over het erf rennen en vrijheid hebben. Dat ziet er al een stuk gezonder uit, toch?


    Als er een 0 op het ei staat, krijgt de kip daarnaast ook nog biologisch voer. Dit zijn mijn favoriete eitjes; je betaald een paar dubbeltjes meer per doos, maar je eet wel een lekker smakelijk eitje van een happy-kip die ook nog goed voer krijgt. En dat proef je! :-)

    Geen opmerkingen: