dinsdag 21 februari 2017

23-2 Maan in Steenbok: Curry met Asperges






Maan in Steenbok zorgt voor een stabiele en gedisciplineerde sfeer. Er hangt constant verantwoordelijk in de lucht. Je kunt je soms erg bezwaard voelen. Je afvragen of je het wel goed genoeg gedaan hebt. De planeet van Steenbok, Saturnus, is namelijk heel georganiseerd en op deze dagen kan het zijn dat je liever aan het werk gaat dan bezig te zijn met grapjes en gedoe. Deze tijd is goed om zaken te doen, omdat je je emoties gemakkelijker opzij kunt zetten. 
Dit is de laatste Maan in Steenbok-dag van deze maand, en het is donkere maan. Dat wil zeggen dat er (bijna) geen maan zichtbaar is.


En we maken....een verrassende curryschotel met asperges!

Ik weet het, het Nederlandse aspergeseizoen 2017 begint pas half april, maar ik wil je toch alvast dit overheerlijke asperge recept geven dat mijn cadeau-dochter Esmée van 22 jaar bij ons is komen maken van buitenlandse asperges die vanaf februari te koop zijn bij groenteboeren en de supermarkt.
Als je de genoemde specerijen en kruiden (gember, kerriepoeder, kurkuma, cardamon, komijn, kaneel, Ras-El-Hanoet) niet in huis hebt, is het een dure aangelegenheid om ze te kopen voor slechts één gerecht. De kruiden en specerijen kun je ook vervangen door een Fairtrade Kruidenpasta, Esmée had de gele gekocht en die is erg lekker. Hier zitten geen e-nummers in!


Voor 4-6 personen heb je nodig:
10 dikke asperges
1 el kokosolie
1 blikje kokosmelk
stukje verse gember, 4 cm
3 teentjes knoflook
2 el amandelschaafsel
1 el kerriepoeder
2 tl  kurkuma
2 tl cardamon
2 el komijn
1 tl kaneel
1 el Ras-El-Hanoet*
Water
Verse koriander.
2 paprika.
ca 10 kastanje champignons in grove stukken
2 groentebouillon tabletten
peper
zilvervliesrijst, quinoa of couscous


Hoe maak je dit:
Doe de olie in een pan en warm op.
Snij de knoflook en gember in minikleine blokjes en doe erbij.
Doe alle andere kruiden en specerijen ook erbij, behalve de verse koriander.
Giet nu de kokosmelk erbij. Goed roeren.
Haal de zaadlijsten van de paprika. Snij de paprika in lange reepjes en doe in de pan.
De kastanje champignons mogen nu ook erbij.
Bouillontabletje ook erbij.
De smaken even laten blenden voor ca. 2 minuten
Dan nu water toevoegen, ca 150 milliter, zodat het een wat dunnere “soep” wordt.
En het amandelschaafsel erbij .
Schil de asperges, snij ze op de dikke kant in 4 parten. Leg in de curry-soep, en zacht doorroeren.
Nu het deksel op de pan en laten pruttelen voor ongeveer een half uur.
Af en toe roeren. Als de curry te dik wordt kun je er gewoon wat water bij doen.
Maak de rijst of couscous klaar.
Was en knip de verse koriander.
Als de rijst of couscous klaar is, leg deze dan in een mooie schaal.
Nu de curry erover gieten en de verse koriander erboven klein knippen.
Zalig!


groetjes,
Vivian


P.S. dit is ook erg lekker met kousenband en sperziebonen in plaats van asperges.




* Ras-El-Hanoet is een typisch Arabisch kruidenmengsel en het betekent letterlijk "het beste van de winkel". Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt. Het kan daarom altijd anders smaken als je het vers koopt bij een van de vele oosterse supermarkten.
Je kunt kant en klare mengsels inmiddels ook kopen in de Nederlandse supermarkten. Bij Appie hebben ze zelfs verschillende soorten. Wees voorzichtig met de dosering, want het overheerst snel.
Zelf maken kan natuurlijk ook. Een voorbeeld hieronder. Doe alles bij elkaar in een vijzel, zodat je een grof poeder krijgt. Luchtdicht bewaren. Ca. 1 jaar houdbaar.
1 el zwarte peperkorrels
1/2 el gemberpoeder
1/2 el komijnzaad                                           
2 tl komijnpoeder
1/2 el nootmuskaat
2 tl korianderzaad
1/2 el kaneelpoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl cardemon
3 tl kurkuma
2 tl chilivlokken
1/2 el grof zeezout
1 tl kruidnagelpoeder 

Geen opmerkingen: