zondag 5 februari 2017

14-2 Maan in Weegschaal en Valentijnsdag. En we eten... Fingerfood!


Met Maan in Weegschaal wordt het een uitermate goede Valentijnsdag, want we bekijken de dingen door een roze bril. Deze dag is uitermate geschikt om ruzies bij te leggen en een romantische sfeer te creëren in huis. We staan open voor relaties met anderen. Geen betere dag voor Valentijn!

Als je meer wilt weten over de oorsprong en allerlei lekkere hapjes die je kunt maken, klik dan hier.

De groenten die bij de Luchttypes horen zijn de bloemige. Bloemkool, Broccoli, peulvruchten en Artisjok...

Nou heb ik nog nooit eerder verse artisjok gemaakt, dus ik heb hier onderzoek naar gedaan en huiswerk zitten maken. Ik heb de volgende informatie over artisjok gevonden op Verse Oogst:

'Artisjok is een gesloten, geschubde, groene of paarse bloemknop met dikke, vlezige, leerachtige blaadjes. Artisjokken zijn eigenlijk de bloemknoppen van een distel.

Ze bestaan uit veel kleine blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen. Op deze bloembodem, ook wel het ‘hart’, groeit een soort harig hooi. De bloemknoppen worden geplukt voor ze in bloei gaan. Als je de artisjok door laat groeien, gaan de blaadjes open en ontwikkelt het ‘hooi’ zich tot een prachtige paarse bloem. De bloeiende artisjok is echter niet meer eetbaar.'


Als je Artisjok koopt, let dan op dat de blaadjes mooi tegen elkaar aan liggen. Bij thuiskomst wikkel je de artisjokken in een natte theedoek en dan kun je ze bewaren in de koelkast.




Oke, dus we maken een gerecht met verse artisjokken. In Spanje krijg je Artisjokken in blik en daar eten we ze vaker met een lekkere saus. Het recept van de saus houd ik aan, alleen gaan er nu dus verse Artisjokken in!

We beginnen bij het begin; het schoonmaken van een artisjok, hoe doe je dat?
Was de artisjok in ruim water. Als er nog een lange steel aanwezig is, snijd die dan helemaal af tot ca. 10 cm. Dat stukje steel is ook lekker als je hem goed schilt.
Knip eventuele bruine puntjes van de bladeren en verwijder de bovenste bladeren, want die zijn meestal taai. Besprenkel breek- of snijvlakken altijd met citroensap, anders wordt de artisjok snel bruin.
En nu de bereiding:
Gebruik bij het koken van artisjok een grote pan met voldoende water. Gebruik geen aluminium pan, want dan verliest de groente de mooie kleur. Voeg aan het kookwater zout en een scheut azijn of citroensap toe (persoonlijke noot: ik ga voor citroensap). De kooktijd van artisjok is 15-40 minuten. Dit is erg afhankelijk van de grootte van de vrucht. Als de blaadjes makkelijk loslaten is de artisjok gaar. Laat de artisjok ondersteboven uitlekken in een vergiet en dep hem vervolgens droog met een doek.
Maar hoe eet je het dan?
Allereerst trek je de blaadjes een voor een uit de artisjok. Begin onderaan. Dompel ze met de vlezige onderkant in de saus. Zuig het zachte deel van de blaadjes uit. Het harde deel dat overblijft is niet eetbaar. Verwijder de laatste blaadjes van de bodem. Het hooi kun je eruit plukken met je vingers of met een lepel eruit schrapen. Snijd de bodem in stukjes en eet hem met de resterende saus.

Oke, ik ben nogal visueel ingesteld en ik kan me bij dat laatste niet veel bij voorstellen, jij wel?
Nou, dan zijn we het daarover eens lol ☺.
Daarom hier een video:













 Nu weten we dus wat er wordt bedoeld met hooi en de bodem. Ik vind het nog steeds niet smakelijkom iemand een hele artisjok op zijn bord te leggen en te zeggen: smakelijk eten.
Tijd voor een lekker recept! Maar we houden het bij 'fingerfood' vandaag. Tijdens een Luchtdag is het beter om zuinig te zijn met vet. Maar als ik kijk naar recepten met artisjok zie ik niets anders dan vette sausjes voorbij komen. Ik heb dus echt wel zin om mijn creativiteitsknop aan te zetten en enige aanpassingen te maken!

Voor 4 personen:
De artisjokken:
4 artisjokken, gekookt en schoongemaakt zoals te zien is in de video. Zorg wel dat de artisjokken warm zijn als de andere ingrediënten. Dit duurt ca. een half uur, dus ondertussen heb je tijd om de rest van de fingerfood te maken.
Kies een lekkere dipsaus uit om te maken:
Als dipsaus: Dutch Hummus; klik hier voor het recept.
Als dipsaus: Hummus, klik hier voor het recept. De focaccia uit dit recept is ook heerlijk voor erbij.
Als dipsaus: De Guacomole van gisteren. Klik hier voor het hele gerecht.
Bijgerecht:
Pitafingers
2 pitabroodjes
sesamzaadjes
1 el olie
Bestrijk de pitabroodjes met de olie en bestrooi met de sesamzaadjes. Zet ca 5 minuten in een voorverwarmde oven. Leg de pita's neer en snij ze doormidden, zodat je vier hele rondjes krijgt. Snij deze in reepjes. Hier kun je ook lekker mee dippen.
Gedroogde tomaten:
1 bakje cherry tomaatjes, basilicum, oregano, peper en zout, 1 el olijfolie.
Meng alles onder elkaar en zet ca. 45 minuten in de oven. Af en toe roeren. Lekker.
Tortilla chips:
1 ronde zachte tortilla knapperig bakken in een droge pan, om de paar minuten omkeren. Snij in driehoekjes. Klaar.

Met deze gerechtjes heb je toch een hele lekkere maaltijd om op tafel te zetten. Het staat je natuurlijk vrij om de artisjok te vervangen door knapperig geblancheerde broccoli en/of bloemkool ;-).

Smakelijk eten,
liefs,
Vivian Dassen













Geen opmerkingen: