zondag 19 februari 2017

21-2 Maan in Steenbok: Patatas Bravas





Ben je ooit wel eens wakker geworden van...stilte?  Tot vannacht dacht ik niet dat het kon, maar het was echt zo.  Pas toen ik het raam wagenwijd openzette en ik de vogeltjes hoorde viel ik weer in slaap. Waarschijnlijk meer van de frisse lucht dan van geluiden uit de buurt.





Het is Maan in Steenbok. Tijd voor een Aardegroente dus. Aardappelen in alle soorten en maten, Pastinaak, wortelen, selderij, asperges zijn voorbeelden.


Met Maan in Steenbok is het prima om alleen te zijn en gewoon grondig en gedisciplineerd bezig te zijn.  Het is geen tijd voor gezellige feesten, zoals bij Maan in Leeuw, of familie reünies zoals bij Maan in Kreeft, maar wel voor echte serieuze gesprekken met een ander. Mensen zijn over het algemeen nuchterder en praktischer ingesteld tijdens de Maan in Steenbok. Voor mij een goed moment om mijn kledingkast op te ruimen, en de afnemende Maan helpt daar enorm bij.  Emoties zullen tijdens deze dagen je leven niet overspoelen, het is echt een periode om even alleen te zijn of zelfs om je alleen te voelen. Als je dat moeilijk vind, om alleen te zijn, ga dan serieus na wat je zou kunnen doen om jezelf te vermaken of spiritueel te groeien.




Tijdens de Maan in Boogschutter dagen wordt automatisch gepraat over de vakantie hier thuis; wij gaan tot nu toe elk jaar naar Spanje. Dat bracht me op het idee om dit recept bij Maan in Steenbok te plaatsen. Ik zou geen passie voor voeding hebben als ik niet zou proberen om uit mijn vakantieland Spanje allerlei recepten van de bewoners aldaar te ontfutselen (of gewoon op te letten als er iets op tafel kwam in een restaurantje of cafeetje) en deze hier thuis te serveren.


Tijdens een van mijn 'stroop'tochtjes heb ik het volgende tapasrecept bemachtigd: Patatas Bravas.
Wist je dat Brava eigenlijk 'woest' betekende? Costa Brava is dus letterlijk vertaald: Woeste Kust. Maar dat terzijde.
Woeste Aardappelen dus.







Patatas Bravas

Dit heb je nodig:

3 el olijfolie
1 ui zeer fijn gesneden
3 teentjes knoflook, geperst
125 gr tomatenblokjes uit blik
1/4 tl chilipoeder
1/2 tl versgeraspte sinaasappelschil
1 laurierblaadje
1 el vers gehakte peterselie
600 gr geschilde aardappelen in blokjes van 2 x 2 cm



Zo maak je dit goddelijke Spaanse bijgerecht:

Verhit 2 el olijfolie van de 3 in een koekenpan en voeg de aardappelen toe. Bak 15 minuten om en om tot ze goudbruin zijn.
Verhit de andere el olijfolie. Bak de ui 5 minuten, maar niet bruin. Voeg knoflook toe. Verlaag het vuur en voeg alle andere ingrediënten toe, behalve de aardappeltjes en de peterselie. Laat 10 minuten pruttelen en voeg eventueel wat water toe zodat de saus niet te dik wordt.

Doe de aardappelen in een kom of meerdere kommetjes als je dat gezelliger vind, en schenk de tomatensaus erover (eerst het laurierblaadje eruit vissen).
Meng goed. Bestrooi met de peterselie.

Dit gerecht kun je gerust 1 dag van tevoren maken en dan opwarmen voor gebruik. Het is ook lekker om dit lauw te eten, of als basis in een lekkere aardappelsalade; voeg dan rode bietjes, rauwe rode uien en cottage cheese toe.  
Serveer met worteltjessalade: worteltjes Juliette (zeer fijn gesneden wortel), 1 el olijfolie, 2 el citroen, 1 tl honing en 2 el rozijnen. Lekker door elkaar husselen, en smikkelen maar!



Buen Provecho!
(smakelijk eten)




In dit recept hoort eigenlijk 2 el sherry te zitten. Dit zorgt voor een extra smaak aan het gerecht, maar zorgt wel voor de nodige extra kcal en tja, het is toch alcohol en dat is eigenlijk verboden voor jeugd onder de 18.
Volgens www.alcoholinfo.nl blijft er wel degelijk alcohol achter in een gerecht na toevoeging ervan:

"Alcohol verdampt gedeeltelijk in een gerecht, dit gerecht moet dan wel het een kookpunt hebben bereikt. Maar nog belangrijker is het aantal minuten dat het gerecht kookt of pruttelt, want alcohol verdampt nooit helemaal bij het koken. Het verdampingspercentage hangt ook af van de manier van koken. Ook geldt: hoe meer alcohol u in het gerecht doet, hoe meer alcohol er achter blijft.

Manier van koken en verdampingspercentage van de alcohol:
Even laten koken:  15%
Flamberen:  25%
15 minuten laten pruttelen:  60%
1 uur laten koken:  75%.

In alle gevallen blijft er alcohol in het gerecht achter.
Bovendien verdampt sterke drank niet sneller dan bier of wijn."


groetjes,
Vivian

Geen opmerkingen: