De meeste mensen eten en drinken er op los, totdat hun lichaam het niet meer kan opbrengen en een ziekte gaat uiten. Het is ook moeilijk om - met het aanbod in de winkels - gezond te (blijven) eten en te drinken. Fabrikanten houden daarbij de consument ook nog enorm voor de gek en ook dat helpt niet voor de algehele gezondheid in de maatschappij. Bovendien worden we zo overspoel met informatie over voeding; vandaag is dit gezond en morgen weer dat. We weten het gewoon niet meer. Luisteren naar onze intuïtie is blijkbaar onze enige redding.
Waarschijnlijk is dat de reden waarom diëtisten, gewichtsconsulenten en natuurvoedingsadviseurs maar gedeeltelijk vergoed worden door de ziektekostenverzekeraars; als dit volledig vergoed zou worden gingen meer mensen voor advies naar deze aarde engelen, werden er minder mensen ziek en worden er minder medicijnen geproduceerd, zijn er minder artsen en ziekenhuizen nodig en kan men minder onderzoeken doen. Ziektes houden de wetenschap op de been zullen we maar zeggen. Kijk maar; zodra je iets hebt moet je anders gaan eten van je huisarts. Denk hierbij aan Diabetes, ME, Candida, Kanker, Hart- en Vaatziektes. De relatie tussen voeding en ziektes bestaat dus wel degelijk.
Als gewichtsconsulente mag ik geen mensen met ziektes begeleiden. Maar niemand kan me verbieden om voedingsadviezen te geven die voor iedereen een enorme verbetering voor de gezondheid zijn. Deze adviezen bied ik op dit blog aan. Gratis en voor niks. Doe er je voordeel mee.
Een aantal tips:
1. Kies voor gezonde vetten;
avocado's, olijfolie, kokosolie, echte boter, vette vis (o.a. zalm, tonijn, makreel), rauwe ongezouten noten. Wist je dat margarine maar 1 molecuul verwijdert is van plastic?
2. Laat pakjes, zakjes, kant-en-klare maaltijden, junkfood, etc. staan; ze dragen niet bij aan jouw gezondheid.
3. Drink voldoende water.
Dr. Batmanghelidj, schrijver van het boek 'Water als Medicijn' legt hier haarfijn in uit dat je 0,30ml water per kg lichaamsgewicht nodig hebt. Als je bv 70 kg weegt, dan heb je dus 70 x 0,30ml nodig is 2,1 liter water per dag. Thee, koffie, frisdrank, (soja)melkproducten, enz niet meegerekend. Alleen water dus.
4. Eet voldoende vers fruit en verse groenten.
Je kunt er heerlijke, smaakvolle gerechten mee maken zonder je smaakpapillen te beledigen ((zie de receptenpagina).
Deze zitten boordevol plantaardige eiwitten en bevatten veel vezels. De eiwitten heb je nodig om je lichaamscellen te kunnen vervangen en de vezels zijn een weldaad voor je stoelgang.
6. Let op de GL van voedingsmiddelen.
De GL is de Glyceamische Lading; hoeveel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een hoeveelheid van een voedingsmiddel. De GL zegt meer over je voeding dan de GI (Glycaemische Index. Dit zegt alleen iets over de snelheid van de stijging, maar niets over de totale hoeveelheid glucose die hiermee in je lichaam komt.
Een voorbeeld; de GI van gewone gekookte aardappelen is 95 (van 100. Als metafoor; glucose =100). Dat is behoorlijk hoog dus. Iemand die diabeet is, candida of ME heeft zou hier beter niet (teveel) van eten.
Gaan we echter kijken naar de GL, de lading glucose die dit voedingsmiddel brengt, dan zien we dat 100 gr aardappelen een GL heeft van 14,1 (van 100. Weet je nog; glucose = 100).
Een aardappel bevat dus wel een hoge GI, maar een relatief lage GL en dat is lager dan rijst of bulgur! Gekookte aardappelen kunnen dus gerust een paar keer per week op het menu staan.
Hieronder een kleine lijst met voedingsmiddelen en hun GI en GL.
GL: laag=1-10.
GL: middel = 11-19.
GL: hoog =20 of meer.
Deze informatie komt van de Harvard Medical School. Klik hier voor een uitgebreidere lijst (Engelstalig).
Hoe meer snelle suikers (hoge glycemische load) je eet, hoe meer insuline er nodig is, hoe vaker je dit doet, des te meer insuline er elke keer nodig is voor dezelfde hoeveelheid suikers. Af en toe kan het geen kwaad als je verder gezond bent, maar consequent je lichaam “uitdagen” met veel snelle suikers? Geen goed plan.
7. Voeding kan verzurend werken; zorg voor evenwicht met alkalische voeding.
Door verzurende voeding kun je je behoorlijk beroerd gaan voelen; hoofdpijn, gebrek aan energie, overmatige slijmproductie, neusverstopping, herhaaldelijke verkoudheid en griep, angst, nervositeit, prikkelbaarheid, Cysten, polycysteuze eierstokken, goedaardige borstcysten. Je kunt de verzuring opheffen door meer basisch voedingsmiddelen tot je te nemen. Dat noemen we alkalische voedingsmiddelen.
Eerst wat achtergrondinformatie. Onze pH is de maat waarin we meten hoe zuur of alkalisch we zijn. Een pH van 0 betekent volledig zuur en een pH van 14 geheel alkalisch. Een pH-waarde van 7 is neutraal. het idee achter het alkalisch dieet dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen ons lichaam kan helpen de ideale pH-balans te handhaven. Dit zou moeten kunnen helpen om op die manier de algemene gezondheid te kunnen verbeteren.
Gebruik hierbij je intuitie; ongebrande ongezouten noten zijn hartstikke gezond, want ze bevatten goede vetten. Toch werken ze licht verzurend. Maar de voordelen van het eten van noten wegen hier niet tegenop. Kijk dus verder dan de tabel aangeeft...
Gezonde groetjes,
Vivian Dassen
Intuition is knowing without knowing how you know it |
Waarschijnlijk is dat de reden waarom diëtisten, gewichtsconsulenten en natuurvoedingsadviseurs maar gedeeltelijk vergoed worden door de ziektekostenverzekeraars; als dit volledig vergoed zou worden gingen meer mensen voor advies naar deze aarde engelen, werden er minder mensen ziek en worden er minder medicijnen geproduceerd, zijn er minder artsen en ziekenhuizen nodig en kan men minder onderzoeken doen. Ziektes houden de wetenschap op de been zullen we maar zeggen. Kijk maar; zodra je iets hebt moet je anders gaan eten van je huisarts. Denk hierbij aan Diabetes, ME, Candida, Kanker, Hart- en Vaatziektes. De relatie tussen voeding en ziektes bestaat dus wel degelijk.
Sick-care versus Health-care |
Een aantal tips:
1. Kies voor gezonde vetten;
avocado's, olijfolie, kokosolie, echte boter, vette vis (o.a. zalm, tonijn, makreel), rauwe ongezouten noten. Wist je dat margarine maar 1 molecuul verwijdert is van plastic?
3. Drink voldoende water.
Dr. Batmanghelidj, schrijver van het boek 'Water als Medicijn' legt hier haarfijn in uit dat je 0,30ml water per kg lichaamsgewicht nodig hebt. Als je bv 70 kg weegt, dan heb je dus 70 x 0,30ml nodig is 2,1 liter water per dag. Thee, koffie, frisdrank, (soja)melkproducten, enz niet meegerekend. Alleen water dus.
4. Eet voldoende vers fruit en verse groenten.
Je kunt er heerlijke, smaakvolle gerechten mee maken zonder je smaakpapillen te beledigen ((zie de receptenpagina).
5. Maak veel gebruik van peulvruchten. Deze zitten boordevol plantaardige eiwitten en bevatten veel vezels. De eiwitten heb je nodig om je lichaamscellen te kunnen vervangen en de vezels zijn een weldaad voor je stoelgang.
6. Let op de GL van voedingsmiddelen.
De GL is de Glyceamische Lading; hoeveel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een hoeveelheid van een voedingsmiddel. De GL zegt meer over je voeding dan de GI (Glycaemische Index. Dit zegt alleen iets over de snelheid van de stijging, maar niets over de totale hoeveelheid glucose die hiermee in je lichaam komt.
Een voorbeeld; de GI van gewone gekookte aardappelen is 95 (van 100. Als metafoor; glucose =100). Dat is behoorlijk hoog dus. Iemand die diabeet is, candida of ME heeft zou hier beter niet (teveel) van eten.
Gaan we echter kijken naar de GL, de lading glucose die dit voedingsmiddel brengt, dan zien we dat 100 gr aardappelen een GL heeft van 14,1 (van 100. Weet je nog; glucose = 100).
Een aardappel bevat dus wel een hoge GI, maar een relatief lage GL en dat is lager dan rijst of bulgur! Gekookte aardappelen kunnen dus gerust een paar keer per week op het menu staan.
Hieronder een kleine lijst met voedingsmiddelen en hun GI en GL.
GL: laag=1-10.
GL: middel = 11-19.
GL: hoog =20 of meer.
VOEDSEL
|
Glycemische
index (glucose = 100)
|
Portiegrootte
(gram)
|
Glycemic
load per portie
|
Baguette
(wit)
|
95
|
30
|
15
|
Volkoren
brood
|
71
|
30
|
9
|
Pita brood
|
68
|
30
|
10
|
Tortilla
(Mais)
|
52
|
50
|
12
|
Tortilla
(Meergranen)
|
30
|
50
|
8
|
DRANKEN
|
|||
Coca Cola®
|
63
|
250 mL
|
16
|
Fanta®
|
68
|
250 mL
|
23
|
Appelsap
|
44
|
250 mL
|
30
|
Cranberry
sap (Ocean Spray®)
|
68
|
250 mL
|
24
|
ONTBIJTPRODUCTEN
|
|||
All-Bran™
|
55
|
30
|
12
|
Coco Pops™
|
77
|
30
|
20
|
Cornflakes™
|
93
|
30
|
23
|
Muesli
|
66
|
30
|
16
|
Havermout
|
55
|
250
|
13
|
Special K™
(Kellogg’s)
|
69
|
30
|
14
|
Couscous
|
65
|
150
|
9
|
Quinoa
|
53
|
150
|
13
|
Witte
rijst
|
89
|
150
|
43
|
Zilvervliesrijst
|
50
|
150
|
16
|
Bulgur
|
48
|
150
|
12
|
MELK EN
IJS
|
|||
Slagroom
ijs
|
57
|
50
|
6
|
Volle melk
|
41
|
250mL
|
5
|
Magere
melk
|
32
|
250 mL
|
4
|
FRUIT
|
|||
Appel
|
39
|
120
|
6
|
Banaan
|
62
|
120
|
16
|
Dadels,
gedroogd
|
42
|
60
|
18
|
Grapefruit
|
25
|
120
|
3
|
Druiven
|
59
|
120
|
11
|
Sinaasappel
|
40
|
120
|
4
|
Perzik
|
42
|
120
|
5
|
Peer
|
38
|
120
|
4
|
Rozijnen
|
64
|
60
|
28
|
Watermeloen
|
72
|
120
|
4
|
BONEN EN
NOTEN
|
|||
Ogenbonen
(Blackeye peas)
|
33
|
150
|
10
|
Bruine
bonen
|
30
|
150
|
7
|
Kikkererwten
|
10
|
150
|
3
|
Kidney
bonen
|
29
|
150
|
7
|
Linzen
|
29
|
150
|
5
|
Soja bonen
|
15
|
150
|
1
|
Cashew
noten
|
27
|
50
|
3
|
Pinda’s
|
7
|
50
|
0
|
PASTA
|
|||
Macaroni
|
47
|
180
|
23
|
Spaghetti
(wit)
|
46
|
180
|
22
|
Spaghetti
(volkoren)
|
42
|
180
|
17
|
SNACKS
|
|||
Tortilla
Chips
|
42
|
50
|
11
|
M &
M’s®, pinda
|
33
|
30
|
6
|
Popcorn
(magnetron)
|
55
|
20
|
6
|
Chips
(aardappel)
|
51
|
50
|
12
|
GROENTE
|
|||
Doperwten
|
51
|
80
|
4
|
Wortels
|
35
|
80
|
2
|
AARDAPPELS
|
|||
Gebakken
aardappel
|
82
|
150
|
21
|
Zoete
aardappel
|
70
|
150
|
22
|
OVERIGE
|
|||
Hummus
|
6
|
30
|
0
|
Honing
|
61
|
25
|
12
|
Deze informatie komt van de Harvard Medical School. Klik hier voor een uitgebreidere lijst (Engelstalig).
Hoe meer snelle suikers (hoge glycemische load) je eet, hoe meer insuline er nodig is, hoe vaker je dit doet, des te meer insuline er elke keer nodig is voor dezelfde hoeveelheid suikers. Af en toe kan het geen kwaad als je verder gezond bent, maar consequent je lichaam “uitdagen” met veel snelle suikers? Geen goed plan.
7. Voeding kan verzurend werken; zorg voor evenwicht met alkalische voeding.
Door verzurende voeding kun je je behoorlijk beroerd gaan voelen; hoofdpijn, gebrek aan energie, overmatige slijmproductie, neusverstopping, herhaaldelijke verkoudheid en griep, angst, nervositeit, prikkelbaarheid, Cysten, polycysteuze eierstokken, goedaardige borstcysten. Je kunt de verzuring opheffen door meer basisch voedingsmiddelen tot je te nemen. Dat noemen we alkalische voedingsmiddelen.
Eerst wat achtergrondinformatie. Onze pH is de maat waarin we meten hoe zuur of alkalisch we zijn. Een pH van 0 betekent volledig zuur en een pH van 14 geheel alkalisch. Een pH-waarde van 7 is neutraal. het idee achter het alkalisch dieet dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen ons lichaam kan helpen de ideale pH-balans te handhaven. Dit zou moeten kunnen helpen om op die manier de algemene gezondheid te kunnen verbeteren.
Gebruik hierbij je intuitie; ongebrande ongezouten noten zijn hartstikke gezond, want ze bevatten goede vetten. Toch werken ze licht verzurend. Maar de voordelen van het eten van noten wegen hier niet tegenop. Kijk dus verder dan de tabel aangeeft...
Hieronder een tabel waarin af te lezen is of een voedingsmiddel verzurend werkt of alkalisch:
|
Bron: dr. Robert Young http://www.acidalkalinediet.com/Alkaline-Foods-Chart.htm en http://phmiracleliving.com/t-food-chart.aspx |
Gezonde groetjes,
Vivian Dassen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten