woensdag 22 mei 2013

Tahoe of Tofu, wat kan ik ermee?

Tahoe is een andere naam voor tofu; het is hetzelfde product. Daarom gebruik ik de namen door elkaar. Wat kun je met deze dierlijke eiwit vervanger? Hoe kun je tofu het beste verwerken? Daar gaan we het vandaag over hebben.


Het eerste belangrijke om te weten is dat tahoe zelf smaakloos is. Het neemt wel de geuren en smaken  op van de voedingsmiddelen om zich heen. Om een smakelijke maaltijd te maken met tofu, gaan we de tofu marineren. Dit kan met verschillende kruiden en specerijen, naar gelang de smaak die je wilt creëeren. Tofu heeft een sponseffect en zal alle kruiden en specerijen opnemen. Maar 1 ding is belangrijk om te onthouden: de marinade mag geen olie bevatten omdat de olie een laagje om de tofu heen vormt, waardoor de kruiden en specerijen niet kunnen inwerken.

Tahoe kun je dus marineren en verder als vlees behandelen. Tahoe kan worden gebruikt in plaats van zure room, huttenkase, eieren, vlees, kip en vis. We gaan eerst kijken wat je moet doen voordat je kunt gaan marineren.



Werkwijze bij thuiskomst:
1. Haal de tahoe uit de verpakking en gooi het water weg. Als je de tofu niet meteen gebruikt (wordt wel aangeraden), dompel hem dan onder in een bakje met vers water tot gebruik. Je kunt het ook invriezen, maar na ontdooien is de tofu meer geschikt voor in soepen en zo.
2. Leg de tofu op een schone theedoek en wikkel de tofu erin. Leg er eventueel een snijplank op met daarbovenop een blik gepelde tomaten of iets dergelijks. Laat een half uurtje staan. Dit is nodig om het water uit de tofu te persen.
3. Haal de tahoe uit de nu natte doek. 
2. snij het blok in de lengte doormidden om 2 plakken van ongeveer 2 1/2 cm te krijgen of 8 plakken van ongeveer 1 cm dik. De tahoe is klaar voor verder gebruik; de plakken kunnen gemarineerd, gegrild en gebakken worden.

Marineren: leg de plakken, filets, blokjes of reepjes in een ondiepe brede schaal naast elkaar en giet de marinade erover. Laat 30 min tot 3 uur afgedekt in de koelkast marineren.


Soorten Marinades:

Basismarinade:
2 tl mosterdpoeder                       
1 1/2 dl ketjap
1 tl ahornsiroop
2 el honing
cayennepeper naar smaak
1/2 geraspt uitje of 1 tl uienpoeder
2 teentjes knoflook geperst of 1 tl knoflookpoeder

'Kip'marinade:
2 volle el groentebouillonkorrels
2 el barbecuesaus (klik hier voor een zelfgemaakt recept)
1 tl rijstazijn
125 ml kokend water
1 tl gedroogde tuinkruiden
snuf paprikapoeder
snuf knoflookpoeder
snuf uienpoeder
versegemalen peper


BBQ marinade:
2 tl groentebouillonkorrels
125 ml kokend water
3 el barbecuesaus (klik hier voor een zelfgemaakt recept)
1 tl worcestershiresaus
1/4 tl uienpoeder
1/4 tl knoflookpoeder
1/4 tl paprikapoeder

Pikante marinade:
50 ml ketjap
1/2 tl groentebouillonkorrels
125 dl kokend water
2 tl mosterdpoeder
1 el honing
1 el ahornsiroop
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl paprikapoder


Zoetzure marinade:
4 bosuitjes fijngehakt
1 teentje knoflook geperst
125 dl groentebouillon
2 el tomatenketchup
50 ml water
1 el ketjap
2 el fijngehakte koriander
1 el honing
1/4 tl chilipoeder
snuf cayennepeper

Wat kun je nou met met deze gemarineerde tofu? Hieronder een aantal heerlijke recepten!

Gegrilde 'kip':
500 gr stevige tahoe in 8 plakken in marinade naar keuze
2 el olijfolie (dit is nodig om te voorkomen dat de tahoe aan het rooster vast gaat plakken).

Haal de tofu uit de marinade en leg apart. Voeg de olijfolie bij de marinade en klop erdoor. Bestrijk de plakken hiermee. Grill of rooster 10-15 minuten onder een voorverwarmde grill of op de barbecue. Keer regelmatig en bestrijk telkens met de marinade.

Kebabs:
500 gr stevige tahoe in blokjes
500ml marinade naar keuze
2 grote wortels geschild en in schijfjes
2 rode paprika's in reepjes
1 grote ui in partjes
12 champignons
50 ml olijfolie
12 houten satepennen

Stoom de wortel 15 minuten.
Leg de blokken tahoe samen met de groenten in een ondiepe schaal en giet de marinade erover. Dek af en laat 1 - 3u marineren.
Rijg de tahoe en de groenten op de spiezen, klop de olijfolie door de marinade en bestrijk de kebabs hiermee.
Grill de spiezen in 10 minuten goudbruin in een voorverwarmde grill, bestrijk ondertussen met de marinade.
3 spiesjes per persoon.


Zure room:
Elke keer als je zure room wilt gebruiken, denk dan eens aan dit recept:
150 gr zachte tofu
1 el olijfolie
evnt. strooigist
2 el citroensap
2 el rijstazijn of witte wijnazijn
1tl zout opgelost in 1 tl azijn, of pruimazijn

Stoom de tahoe 2 minuten boven een pan met heet water
Meng alle ingredienten met de staafmixer of de blender.

Roer'ei'
Deze tahoe schotel lijkt verdacht veel op roerei:

500 gr tahoe in stukjes, gemarineerd
2 tl olijfolie
1/4 tl kurkuma
1/4 tl kerrie
1/4 tl komijn
1 tl uienpoeder
1 el strooigist
zeezout
1 middelgrote tomaat in blokjes
2 bosuitjes fijngehakt
versgemalen peper

Prak de gemarineerde tahoe en doe in een anti aanbakpan. Voeg de olie toe en bak 1 minuut op laag vuur.
Doe de rest van de ingredienten erbij en schep goed door elkaar.
Fruit het mengsel ongeveer 4 minuten tot het door en door warm en lichtgeel van kleur is. Goed scheppen; de tahoe mag niet aanbakken. Let op; de tahoe moet zacht blijven.


Alle Tahoe/Tofu recepten zijn voor 4 personen.





Geen opmerkingen: