donderdag 2 mei 2013

Superfood Mei: Soja en Tofu


In de maand mei staan Superfood Soja en Tofu bij Gewichtsconsulente De Appelboom in de belangstelling. Deze maand worden deze voedingsmiddelen en hun producten in receptvorm besproken. Maar misschien vraag je je nu af; wat zijn Superfoods ook al weer?

Even een reminder over Superfoods:

Superfoods zijn 100% natuurlijke voedingsmiddelen die ontzettend goed voor de gezondheid zijn en die echt aan te raden zijn om je altijd gezond, fit en vitaal te voelen.

Het zijn de beste voedingsmiddelen die je maar kunt eten.
Ze bevatten veel vitamines en mineralen en nuttige voedingsstoffen en zijn altijd onbewerkt.

Superfoods zijn o.a.:


Haver(mout), Granen, Lijnzaad, Bosbessen, Wilde zalm, Sinaasappelen, Spinazie, Soja en Tofu, Noten, Yoghurt, Peulvruchten, Frambozen, Pompoen, Groene thee, Broccoli en Tomaten.
 
Een tijd geleden stond hier nog Kip en Kalkoen bij, maar deze heb ik vervangen door Frambozen! Als we eerlijk zijn, horen ook Kip en Kalkoen helaas niet meer tot de gezonde voedingsmiddelen. Als vegetarisch gewichtsconsulente ga ik deze voedingsmiddelen dan ook niet in de schijnwerpers zetten. Frambozen des te meer!

Zorg dat je elke dag minstens één van deze Super-voedingsmiddelen op het menu hebt staan voor een goede gezondheid en een gezonde uitstraling.
 

Wat is Soja?

 
Soja wordt gemaakt van sojabonen. We consumeren dagelijks voedingsmiddelen die sojabonen bevatten zoals margarine, koekjes, vleesvervangers, enz. maar weinigen hebben ooit echte sojabonen gezien. In de supermarkt vind je ze meestal niet, in de Aziatische winkel of natuurvoedingswinkel meestal wel. De sojaboon is familie van de peulvruchten zoals erwten, groene boontjes en pinda's. Sojabonen rijpen dan ook in peulen, maar deze worden niet gegeten. Er zijn ongeveer 1000 sojaboon variëteiten met elk verschillende eigenschappen.Hoewel de meeste sojabonen geel zijn, zijn er ook enkele minder gangbare variëteiten met een zwarte, bruine of groene kleur. Er zijn ongeveer 1000 sojaboon variëteiten met elk verschillende eigenschappen.

De hele sojabonen zijn een uitstekende bron van eiwitten (40%), onverzadigde vetten, mineralen, vitamines, voedingsvezel en gezondheidsbevorderende componenten zoals isoflavonen. De sojaboon overtreft alle andere voedingsmiddelen, zelfs vis en vlees, wat betreft het eiwitgehalte. Behalve het hoog eiwitgehalte zijn de eiwitten van de sojaboon ook van zeer goede kwaliteit omdat ze alle 8 essentiële aminozuren in een zeer gunstige verhouding bevat. Daarom is soja ook zo'n goede vleesvervanger!
 


sojabonen
 


Soja en Tofu/Tahoe:

Soja wordt al meer dan duizend jaar gebruikt in China. Soja is heel veelzijdig: soja kan gebruikt worden als hele sojabonen, of bewerkt zoals sojamelk, tofu, tempeh, sojasaus of miso. De stijgende populariteit van soja is vooral te wijten aan een reeks gezondheidsvoordelen die verbonden zijn met de consumptie van soja. De rol van soja in de preventie van chronische ziekten blijft een topprioriteit voor wetenschappers overal ter wereld; soja bevat namelijk geen gram cholesterol!

Tofu en Tahoe zijn twee benamingen voor hetzelfde product: een eiwitrijk alternatief voor vlees dat gemaakt wordt van sojabonen. Tofu is de Chinese naam, Tahoe de Indonesische. Tofu is rijk aan zowel hoge kwaliteitsproteïnen als aan B-vitaminen. In tegenstelling tot sojamelk bevat tofu ook veel calcium. Vaste tofu is stevig en kan in blokjes versneden worden en geserveerd worden in soep. Ook bakken of grillen is mogelijk. Vaste tofu is rijker aan proteïnen, vetten en calcium dan andere types van tofu. Zachte tofu is meer gepast in recepten waar de tofu moet gemixt worden.
En het kan zelfs gebruikt worden om koekjes mee te bakken!
 
Het lijkt gesneden een beetje op feta kaas, maar dat is het in geen geval! Tofu is vooral lekker als je het eerst marineert in bv ketjap. Het is gewokt met groenten een hele gezonde, voedzame maaltijd met veel plantaardige eiwitten en onverzadigde vetten.
 

 
Tofu
 
Tempeh:

Soja kan door de eetbare schimmels worden omgezet tot tempeh, een uniek en gezond product dat geliefd is bij vegetariërs omwille van zijn unieke smaak en textuur. Tempeh kun je bakken. Het ziet er dan zo uit:
 
 
Tempeh

Van 18 t/m 24 mei is het International Vegetarian Week. We besteden die week extra aandacht aan vegetarisch eten. Hou dit bericht bij de hand. Er komen veel recepten met benamingen hieruit en het is natuurlijk fijn als je terug kunt zoeken wat het ook alweer was...
 
Bron vanaf 'Wat is Soja:' : o.a. soja.be, vegetariersbond, eten-en-drinken.infonu.nl

 
 

Geen opmerkingen: