zondag 26 mei 2013

Broodsmeersels...Gezondere Varianten!

Je kent het vast wel; je zit aan de ontbijttafel en je denkt: wat zal ik nú weer eens op mijn (volkoren) brood nemen? (Of op mijn volkoren crackers, volkoren beschuit of...roggebrood?)
Nou, wat dacht je van een aantal heerlijke gezonde alternatieven voor spreads, hagelslag, jam, chocopasta, en andere kant-en-klare brood'versieringen'.
Zonder al te veel conserveringsmiddelen, kleur- geur- en smaakstoffen, en suiker.  
Met vitamines, mineralen en vezels!
En...snel klaar!



Zoet beleg:

Pindakaas-Banaan Pasta

Voor een leeg jampotje (250 gr) heb je nodig:
3-4 pot pindakaas
1 grote banaan
blender

Zet de pindakaas 10 seconden in de magnetron. 
Doe in de blender en voeg de banaan in stukjes toe.
Even blenden en klaar is je Pindakaas-Banaan Pasta!

Oke, hier zitten heel veel kcal in, dat ben ik met je eens. Maar wel boordevol vitamines, mineralen, 0 gr cholesterol en veel, heel veel vezels! En voornamelijk onverzadigde vetten!

Pindakaas-Honing Spread

voor 1 broodbeleg:
1/2 el pindakaas (10 gr)
1tl honing (5 gr)

Lekker mengen met een theelepeltje in bv een eierdopje. Klaar!
Speciaal voor zoetekauwen die toch enigszins iets gezonds op hun brood willen.




Hartig beleg:

Wortel Puree

2 grote wortelen
1  teentje knoflook
1 el citroensap
snufje komijn
snufje cayennepeper (ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor de koude lente; verhoogd je lichaamstemperatuur!).

Snij de wortelen in kleine stukjes en laat ze in een beetje water koken tot ze zacht zijn.
Laat afkoelen.
Pureer in de blender.
Pers de knoflook en meng onder de wortelpuree.
Breng op smaak met de citroensap, komijn, cayennepeper en een klein beetje zeezout.

Paprika Creme
1 rode paprika
1 teentje knoflook
2 el honing
1 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen koriander
zeezout
blender

Snij de paprika en de knoflook in stukjes.
Doe alles in de blender. Klaar!

Smeuïge Kikkererwten Puree oftewel Hummus

1 blik kikkererwten
1 ui in grove stukken
1 teentje verse knoflook
½ citroen uitgeperst
1-2 el Olijfolie
Cayennepeper (vooral lekker met deze koude lente; het verhoogd je lichaams temperatuur).
Komijn

Doe alle ingredienten in de blender met 1 el olijfolie. Even blenden.
Voeg nog wat olijfolie toe als dat nodig is (het moet een beetje smeuïg worden).
Breng op smaak met cayennepeper en komijn.

Dit is een beetje vetter, maar het zijn wel gezonde, enkelvoudig onverzadigde vetten. Goed voor hart- en bloedvaten. 



Aangezien deze producten zelf gemaakt zijn, zijn ze niet zo heel lang houdbaar, gewoonweg omdat er nauwelijks tot geen conserveermiddelen inzitten.
Bewaaradvies: koelkast.
Houdbaarheid: het zoete beleg binnen 7-10 dagen opmaken, het hartige beleg in 4-5 dagen.


Geen opmerkingen: