maandag 20 mei 2013

2 Soorten Peulvruchten Stoofschotel met Stokbrood en Guacamole

Het is midden in de International Vegetarian Week, oftewel Internationale Vegetarische Week die op 18 mei is begonnen . Deze week staat in het teken van voeding zonder vlees en vis en duurt nog tot 25 mei.
Je hoeft niet zo heel streng mee te doen als je niet gewend bent zonder vlees of vis te eten; misschien is het voor jou al een hele verandering als je deze week 2 x vegetarisch eet. Het is in ieder geval al een hele verbetering voor je gezondheid!

Als je niet gewend bent vegetarisch te eten en het toch eens wilt proberen; klik dan hier voor een vegetarisch recept voor beginners.  Verder staat de receptenpagina vol met vegetarische recepten, maar met peulvruchten en sommige ook met vis. Check it out!

In dit bericht wil ik een recept onder de aandacht brengen dat heerlijk smaakt en heel makkelijk te maken is. Mijn man heeft het bedacht toen hij een keer ging koken en er geen vlees of vis meer in voorraad was. Even voor de duidelijkheid; mijn man houdt veel van vlees. Maar gelukkig kiest hij steeds gezondere soorten en kookt mij minstens 4 x per week met vis. Onze kids zijn part-time vegetarisch; zij eten samen met mij op de overige dagen vaker een vegetarische schijf of peulvruchten, en hooguit 1-2x per week vlees.


Kikkererweten

Linzen

Avocado


2 Soorten Peulvruchten Stoofschotel met Stokbrood en Guacamole 

Dit heb je nodig:
1 blik kikkererwten
1 blik linzen
2 blikken gepelde tomaten
1 bakje champions
1 rode paprika
1 groente paprika
2 uien of 1 dikke ui
2 el olijfolie
1 tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder
snufje zeezout
peper naar smaak
2 teentjes knoflook
125 ml groente bouillon
1 volkoren stokbrood

Voor de Guacamole:
het vruchtvlees van 1 avocado (bewaar de schil en de pit*)
1 sjalotje fijn gesneden
1 teentje knoflook
1 el citroensap
1/2 el olijfolie

Zo maak je het:

We beginnen met de guacumole:

1. prak de avocado, voeg alle andere ingredienten toe en laat lekker 'blenden'.


De Stoofschotel:

1. Schil de ui en snij klein. Pel de knoflook, snij klein of pers uit. Warm de olijfolie in een wok- of stoofpan en voeg de ui en knoflook toe tot de heerlijke geuren uit de pan stijgen.
2. Borstel de champion schoon, haal de steeltjes er een stukje af, snij in 4-en en voeg bij de ui.
3. Snij de paprika's open, haal de zaadlijsten eruit en snij in stukken. Voeg toe aan het mengsel.
4. Laat lekker even bakken tot de groenten bijna gaar zijn.
5. Voeg nu de kikkererwten en de linzen toe, roer goed door.
6. Voeg de tomaten uit blik toe en en scheutje groentebouillon. Kijk of er nog groentebouillon bij moet; het moet een smeuig geheel worden en het mag nu best wat natter zijn, want het wordt ook nog lekker gestoofd om alle smaken goed in te laten trekken.
7. Voeg de specerijen, peper en het zeezout toe en laat lekker 15-20 minuten stoven op laag vuur.
8. Warm het volkoren brood eventueel even in de oven.
9. Dien deze schotel heet op, met de guacumole en het volkoren stokbrood als bijgerecht.

* De avocado is een vrij vette groente-vrucht die gezonde vetten en veel voedingsstoffen levert. Je kunt hem prakken en op je brood smeren als beleg (zoals het recept van Guacamole hierboven). Hij is vrij neutraal van smaak, maar heerlijk als extraatje op je brood met bv gegrilde groenten, zalmfilet of 30+ kaas. De schil van de avocado kun je gebruiken om je ellebogen en knieen mee in te wrijven; hier worden ze superzacht van! De pit kun je bij de guacamole in een afsgesloten bakje leggen als je nog wat over hebt; met de pit verkleurt de guacamole niet!

Geen opmerkingen: