ما هو
الكسكس؟ oftewel: Wat is Couscous?
Couscous (spreek uit: koeskoes) is een graanproduct dat bestaat uit kleine
korrels gemaakt van tarwemeel en water. Couscous
is rijk aan koolhydraten. Het bevat vezels, B- vitamines, vitamine E en mineralen
zoals ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink en verder nauwelijks vet. Het is daarom een gezonde
basis van een maaltijd.
Couscous
komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika.
Het is daar een erg populair gerecht, maar het wordt ook in andere delen van
Afrika, in Spanje en in het Midden-Oosten veel gegeten. Elk land heeft weer zijn eigen
specialiteiten en traditionele gerechten met Couscous als basis. De Couscous in
Tunesië is bijvoorbeeld wat pikanter door de toevoeging van een soort sambal,
harissa. De Couscous in de Noord-Afrikaanse landen wordt wel bijna altijd
gegeten met vlees. Toch heb ik recepten gevonden zonder vlees, en die komen dan
ook binnenkort op het blog te staan.
Couscous in de Westerse Wereld
Veel mensen schrikken echter terug bij de naam
Couscous. Ze krijgen beelden uit de Sahara, denken dat het typisch iets uit de buitenlandse keuken is of weten
niet hoe ze het moeten klaarmaken. Couscous is in verschillende verpakkingen te
koop bij de lokale supermarkt; je hoeft er niet voor naar een reformzaak of
gezondheidswinkel, terwijl het daar wel leuk(er) en gezond(er) shoppen is, hoor!
Hoe maak je Couscous klaar?
Reken
ongeveer 75 gram Couscous per persoon. Couscous kan gaar gestoomd worden,
bijvoorbeeld in een traditionele Couscouspan ook wel Couscoussiere genaamd. Deze
pan bestaat uit 2 delen: 1 deel voor de groenten en het vlees (beneden) en 1
deel voor de Couscous zelf (boven). De geuren en smaken van de andere ingrediënten trekken dan in de Couscous.
Couscous
kan echter ook bereid worden in een (rijst)stoompan. Maar het laten wellen in
water dat net van de kook is, is net zo goed. Daarna kun je het eventueel nog
roerbakken met allerlei lekkere, kleurrijke groenten.
Couscous
is net als rijst met heel veel dingen te combineren. Zo kan je bijvoorbeeld een
Couscoussalade maken. Voeg dan
wat tomaat, komkommer en munt bij de bereidde Couscous toe. Of klik hier voor Tabouleh! Couscous is ook erg
lekker met een pitabroodje, falafel en een thee lepeltje knoflooksaus of een eetlepel barbequesaus.
Ook wordt Couscous veelal bereid als stoofschotel, met bijvoorbeeld groenten, vlees en kruiden. Een andere manier om Couscous te eten is als dessert. Voeg dan zoetere ingrediënten toe als dadels, honing, kaneel, amandelen, suiker of rozijnen. Bij de bakparade vond ik dit heerlijke Couscous ontbijt; zoet, lekker én voedzaam!
Ook wordt Couscous veelal bereid als stoofschotel, met bijvoorbeeld groenten, vlees en kruiden. Een andere manier om Couscous te eten is als dessert. Voeg dan zoetere ingrediënten toe als dadels, honing, kaneel, amandelen, suiker of rozijnen. Bij de bakparade vond ik dit heerlijke Couscous ontbijt; zoet, lekker én voedzaam!
Bewaren:
Couscous
is lange tijd houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. Als je
klaargemaakte Couscous wilt bewaren moet het binnen 2 uur in de koelkast of
vriezer gezet worden. In de koelkast blijft het dan 2 dagen goed.
Je
voetafdruk:
Couscous
heeft dezelfde duurzaamheidsaspecten als tarwe en andere granen. Het verbouwen heeft een lage klimaatbelasting. Bovendien kost het koken van Couscous
weinig energie door de korte bereidingstijd. Je laat met het eten van Couscous
dus een kleine voetafdruk achter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten