zaterdag 23 maart 2013

Superfood Granen: Couscous!


ما هو الكسكس؟   oftewel:   Wat is Couscous?
Couscous (spreek uit: koeskoes) is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water.  Couscous is rijk aan koolhydraten. Het bevat vezels, B- vitamines, vitamine E en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink en verder nauwelijks vet. Het is daarom een gezonde basis van een maaltijd.

 
Waar komt Couscous vandaan?

Couscous komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Het is daar een erg populair gerecht, maar het wordt ook in andere delen van Afrika, in Spanje en in het Midden-Oosten veel gegeten. Elk land heeft weer zijn eigen specialiteiten en traditionele gerechten met Couscous als basis. De Couscous in Tunesië is bijvoorbeeld wat pikanter door de toevoeging van een soort sambal, harissa. De Couscous in de Noord-Afrikaanse landen wordt wel bijna altijd gegeten met vlees. Toch heb ik recepten gevonden zonder vlees, en die komen dan ook binnenkort op het blog te staan.

 

Couscous in de Westerse Wereld

Veel mensen schrikken echter terug bij de naam Couscous. Ze krijgen beelden uit de Sahara, denken dat het typisch iets uit de buitenlandse keuken is of weten niet hoe ze het moeten klaarmaken. Couscous is in verschillende verpakkingen te koop bij de lokale supermarkt; je hoeft er niet voor naar een reformzaak of gezondheidswinkel, terwijl het daar wel leuk(er) en gezond(er) shoppen is, hoor!
 
 

Hoe maak je Couscous klaar?

Reken ongeveer 75 gram Couscous per persoon. Couscous kan gaar gestoomd worden, bijvoorbeeld in een traditionele Couscouspan ook wel Couscoussiere genaamd. Deze pan bestaat uit 2 delen: 1 deel voor de groenten en het vlees (beneden) en 1 deel voor de Couscous zelf (boven). De geuren en smaken van de andere ingrediënten trekken dan in de Couscous.

Couscous kan echter ook bereid worden in een (rijst)stoompan. Maar het laten wellen in water dat net van de kook is, is net zo goed. Daarna kun je het eventueel nog roerbakken met allerlei lekkere, kleurrijke groenten.
 
 

Couscous is net als rijst met heel veel dingen te combineren. Zo kan je bijvoorbeeld een Couscoussalade maken. Voeg dan wat tomaat, komkommer en munt bij de bereidde Couscous toe. Of klik hier voor Tabouleh! Couscous is ook erg lekker met een pitabroodje, falafel en een thee lepeltje knoflooksaus of een eetlepel barbequesaus.
Ook wordt Couscous veelal bereid als stoofschotel, met bijvoorbeeld groenten, vlees en kruiden. Een andere manier om Couscous te eten is als dessert. Voeg dan zoetere ingrediënten toe als dadels, honing, kaneel, amandelen, suiker of rozijnen. Bij de bakparade vond ik dit heerlijke Couscous ontbijt; zoet, lekker én voedzaam!

Bewaren:

Couscous is lange tijd houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. Als je klaargemaakte Couscous wilt bewaren moet het binnen 2 uur in de koelkast of vriezer gezet worden. In de koelkast blijft het dan 2 dagen goed.

Je voetafdruk:

Couscous heeft dezelfde duurzaamheidsaspecten als tarwe en andere granen. Het verbouwen heeft een lage klimaatbelasting. Bovendien kost het koken van Couscous weinig energie door de korte bereidingstijd. Je laat met het eten van Couscous dus een kleine voetafdruk achter.

 
 

 

 

Geen opmerkingen: