maandag 25 maart 2013

Passie voor Pasen!


Met Pasen vieren de Christenen de wederopstanding van Christus na zijn kruisiging. Het feest valt jaarlijks op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Van oudsher is Pasen het feest van vruchtbaarheid en nieuw leven. Zo vereerden de oude Germanen Ostara, de godin van het licht en de liefde, die de wederopstanding van de natuur vertegenwoordigt. Bij dit feest speelden roodgeverfde eieren en heilige hazen een grote rol. Dit waren de vruchtbaarheidssymbolen van de godin. Wederopstanding is een thema dat al eeuwen het Paasfeest symboliseert.
 
 

Maar je begrijpt vast al waar dit blog heen gaat:
eieren eten!

Een ei hoort erbij met Pasen. We koken en verven ze en dan staan ze te stralen op de ontbijttafel. En op de lunchtafel. En tijdens het diner. Misschien ook nog als tussendoortje? Uiteraard eten we alle eieren tot de laatste kruimel op, dus soms eten we in 2 dagen wel 12 eieren!

Wat zit er in een ei?
Laten we een gekookt ei - maatje M - als voorbeeld nemen:

-          75 kcal

-          7  gr eiwit

-          4,8 gr vet

-          204 mg cholesterol !  Dat cholesterolgehalte baart ons zorgen natuurlijk. Want dat is de boosdoener van hart- en vaatziekten.  En laat dat nou net in het lekkerste deel van het ei zitten: de dooier!

Kunnen we dan maar beter geen eieren meer eten? Jawel hoor. Kijk maar eens wat er nog meer allemaal in een ei zit:
 
-          Vitamine B2

-          Vitamine B6

-          Vitamine B12 

-            Vitamine D

-          Vitamine E

-          Natrium

-          Calcium

-          Kalium

-          Magnesium

-          Fosfor

-          IJzer

-          Zink

-          Jodium
 

 Hartstikke veel goede voedingsstoffen dus! 
Het toverwoord is………met mate:

Als je deze werkweek en de week na Pasen geen eieren eet, kiest voor halfvolle melkproducten of sojamelkproducten, voor gezond broodbeleg bv jam, appelstroop of sandwichtspread, fruit en/of groenten, dan kun je met Pasen gerust eieren eten en is er niks aan het handje voor wat betreft je cholesterol.  Waarom halfvolle melkproducten? hoor ik je denken. Nou, hier zitten weliswaar meer vetten in dan in magere melkproducten, maar wel minder eiwit. En van eiwit krijg je meer dan genoeg eiwitten binnen met zulke hoeveelheden eieren. Vandaar. 3 eieren in de week past overigens in een gezond voedingspatroon.
Oh! En natuurlijk kiezen we voor Vrije Uitloop Eieren, of eitjes van de bij de boer... Dit zijn de lekkerste en gelukkigste eitjes die je je maar kunt voorstellen. Je eet dan dus eigenlijk...geluk. Mooi toch?
 
 
Houdbaarheid
Als de eieren in de koelkast bewaard blijven ze langer houdbaar dan buiten de koelkast. Je kunt ze dan in de veilige tijd weer gebruiken als broodbeleg, verwerken in een gezonde salade of gewoon uit het vuistje als tussendoortje.Kook eieren wel hard, tenminste negen minuten. Zo voorkom je een salmonellabesmetting. Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt. 

 



Wist je dat.....
...een ei het enige voedingsmiddel is dat qua eiwitten heel dicht bij menselijk eiwit ligt? Je lichaam heeft weinig energie nodig om dit eiwit op te kunnen nemen!


 
En al dat lekkers met Pasen?






Kleine paaseitjes (8 gram/stuk)

Paaseitje witte chocolade - 45 kcal
Paaseitje melkchocolade - 45 kcal
Paaseitje pure chocolade - 40 kcal
Paaseitje gevuld (lichte vulling, likeur) - 37 kcal
Paaseitje gevuld (zware vulling, noot/praline) - 52 kcal

Grote paaseieren (50 gram/stuk)

Paaseieren witte chocolade - 270 kcal
Paaseieren melkchocolade - 270 kcal
Paaseieren pure chocolade - 260 kcal
Paaseieren gevuld (lichte vulling, likeur) - 232 kcal
Paaseieren gevuld (zware vulling, noot/praline) - 325 kcal

Paasfiguren en diverse

Middelgroot figuur melkchocolade (150 gram) - 800 kcal
Groot figuur melkchocolade (200 gram) - 1100 kcal

Paasbrood

Palmpaashaantjes (50 gram) - 148 kcal
Paasstol (1 snee, 55 gram) - 167 kcal (dit is zonder halvarine, margarine of boter!)
 
Zelf maak ik heerlijke chocolade bonbons en chocolade repen van 72% cacao chocolade. Dit is gezonder dan melk chocolade omdat er minder vet in zit en meer cacao. Waar 72% chocolade allemaal goed voor is, lees je hier. Wat je er o.a. mee kunt maken lees je hier en hier.
 

Voor iedereen alvast een Zalig Pasen!
 

Geen opmerkingen: