dinsdag 2 april 2013

Superfood April: Spinazie!


Het is alweer april; Pasen is voorbij, en vandaag was het een supermooie dag met veel zon, maar wel erg koud! Vanmorgen was het -3 vertelde een collegaatje toen ik met de fiets aankwam op het werk. Ondanks de kou kies ik toch voor de extra beweging, en laat ik de auto liever thuis.
Maar goed, in april staat Superfood Spinazie centraal bij Gewichtsconsulente De
Appelboom. Maar waar komt spinazie eigenlijk vandaan? En waarom is het zo goed voor je? En nog belangrijker; waarom is het Superfood?

Nou, oorspronkelijk komt spinazie uit Azië. Het is een donkergroene bladgroente met een volle smaak. Het is een nitraatrijke groente. Eet spinazie daarom niet vaker dan twee keer per week. Spinazie moet er lekker groen en vers uitzien en stevige, malse blaadjes hebben.

 

Spinazie Superfood?

Spinazie zit boordevol gezonde voedingsstoffen, kijk maar: vitamine E, vitamine B1-B2-B6-B11, en mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, selenium en zink. En je kunt het rauw eten in een salade. Geen wonder dat het Superfood is! 

Het spinazie icoon : Popeye!

 
Iedereen kent Popeye wel en het mag dan ook duidelijk zijn waarom hij zo gezond en sterk wordt met al die goede voedingsstofjes in spinazie! Zonder problemen verslaat hij Brutus en redt hij zijn liefje Olijfje. Menigeen hebben vroeger vast puur en alleen spinazie gegeten, omdat ze ook zo groot en sterk wilden worden als Popeye!

Wat kun je met spinazie?
- koken en hakken, lekker met gekookt ei, of zalm of makreel
- rauw in een stamppot
- rauw in een salade met b.v. feta of champions

- in een smoothie met ananas (klik hier en scrol naar de Hulk Drank!)
- in een hartige taart met belegen kaas of blauwgeaderde kaas
- roerbakken met ui, Italiaanse kruiden,  serveren met pasta
- als snelle pastasaus: uiten in de pan, tomaten stoven, diepvriesspinazie erbij opwarmenen, wat rauwe 
noten erbij, klaar!
- ook ideaal als vulling van wraps met bv andere groenten en kruiden.
- op zelfgemaakte pizza boordevol andere groenten
- in de soep



Bereidingstijden
Koken: 5 - 7 minuten
Roerbakken: 3 - 5 minuten
Magnetron: 5 - 7 minuten
Smoren: ca. 10 minuten
Stomen: ca. 10 minuten


Voedingswaarde per 100 gram

Verse spinazie:

Kcal 26

Eiwit 3,2 g

Koolhydraten 0,9 g

Vet 0,6 g

Verzadigd vet 0,1 g

Vezels 2

 

Gekookte spinazie:

Kcal 25

Eiwit 2,9 g

Koolhydraten 0,7 g

Vet 0,9 g

Verzadigd vet 0,1 g

Vezels 1,4 g

 

Blik of glas:

Kcal 21

Eiwit 3,0 g

Koolhydraten 1,0 g

Vet 0 g

Verzadigd vet 0 g

Vezels 2,6 g

 


Wist je dat…
* Olifanten de sterkste diersoorten op aarde zijn en ze leven van….
   groene groenten en fruit! ;-)
* Spinazie met vis eten wordt afgeraden, omdat spinazie een nitraatrijke groente is en dit    zou met vis nitrosaminen vormen die weer de oorzaak kunnen zijn van kanker.    Alleen zalm en makreel kan volgens het voedingscentrum worden gegeten met    nitraatrijke groente.
* de volgende groenten nitraatrijk zijn; ze bevatten meer dan 1000mg nitraat per kg:   andijvie, ramanas, raapstelen, raapkool, chinese kool, radijsjes, postelein,     
kool, selderij, rode biet, venkel, paksoi, kervel, waterkers en spinazie.
* Asperges, aubergine, bloemkool, broccoli, tomaten en wortelen slechts 200mg nitraat per kg bevatten en dus horen tot de nitraatarme groentesoorten.

 


Houdbaarheid

Verse spinazie kun je het beste op de dag van aankoop eten. Komt je dat niet goed uit, dan kun je verse spinazie twee dagen in de koelkast bewaren. Spinazie kun je ook invriezen, wel eerst ca. 2 minuten blancheren. Hij is dan in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18C.

Hoe maak je spinazie zonder vitamine verlies?
Was verse spinazie een paar keer om alle zandkorrels te verwijderen. Even laten uitlekken in een vergiet. Rauw eten is natuurlijk het gezondste. Maar je kunt het ook met aanhangend water in enkele minuten koken. Spinazie uit de diepvries, pot of blik hoef je slechts even op te warmen.
 

Verkrijgbaarheid
Spinazie verkrijgbaar uit Nederland: maart t/m augustus.

Spinazie verkrijgbaar uit het buitenland: hele jaar rond.


Bron: voedingscentrum.nl, groentenfruit.nl en een beetje van mezelf.

 

 

Geen opmerkingen: