donderdag 25 april 2013

Eindexamens: Eet je Energiek!


Hoe haal je je examens? Door te leren natuurlijk! Maar je kunt lichaam en geest wel een handje helpen door de juiste dingen te eten. Hier wat handige tips om vol energie je examens in te gaan.  

Ooit geprobeerd je scooter te tanken met zand, takken en modder? Beter van niet, want dan kun je naar huis lopen. Toch vullen we onze eigen maag vaak met slechte brandstof waar onze motor maar matig op draait. Juist in deze periode wil je kilometers maken, dus zorg voor een goede maagvulling!

 

Zeker doen:


Eet gezond.
Hoe? Kijk hieronder voor een voorbeeldmenu met een boost!
Neem tijd om te eten. Eet altijd ontbijt, lunch én avondeten: zo heb je de hele dag door volop energie. Neem een tussendoortje voordat je honger krijgt. Maximaal 4 tussendoortjes horen tot een gezond voedingspatroon.

Vergeet niet om gewoon te blijven drinken. Drink elke dag 1,5 liter vocht. Melk, koffie en thee horen hier ook bij.  

Hoeft niet per se:


Vitaminepillen.
Het is niet bewezen dat je er beter door gaat presteren. Alleen als je pas hersteld bent van een griep, ziekte of een stress-gerelateerde aandoening kan het nodig zijn dat je een weekje een multi-supplement kiest van maximaal 100% aanvulling van alle vitamines en mineralen.

Druivensuiker.
Als je normaal eet, heb je deze suikers niet nodig.  

Niet doen:


Eet niet tijdens het leren, je eet dan niet met aandacht en voor je het weet heb je een hele zak chips weggewerkt.

Vermijd alcohol. Het klinkt misschien ontspannend, zo’n biertje voor het slapen gaan, maar dat is het niet. Je slaapt makkelijk in, maar raakt niet goed uitgerust, omdat je in een oppervlakkige slaap blijft.

Energiedrankjes: deze zorgen ervoor dat je kort veel energie krijgt, maar helaas zak je daarna in elkaar als een plumpudding. Teveel ervan kan zelfs negatief werken, omdat je last kunt krijgen van hartkloppingen of slapeloze nachten.

Drink ’s avonds geen cafeïnehoudende dranken meer. Koffie, energiedrankjes en cola houden je veel te wakker.  

 

Eindexamenmenu:


Geen idee wat je dan kunt eten? Laat je inspireren door het voorbeeldmenu hieronder. Een menu bomvol goede koolhydraten, eiwitten, ijzer en royaal B-vitamines voor de brains.  Laat die toetsen maar komen, jij bent er klaar voor!

De hoeveelheden in dit dagmenu zijn gebaseerd op de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen voor een meisje van 14 t/m 18 jaar. Jongens mogen meer eten; Neem dan ’s morgens een boterham extra, ’s middags een broodje extra en als tussendoortje een stuk fruit extra.    

Het menu:


Ontbijt
Een volkoren boterham met halvarine en sandwichspread
Een volkoren boterham met halvarine en appelstroop
Beker sojamelk, halfvolle melk of karnemelk  

Tussendoor
Koffie of thee met een mueslibol besmeerd met halvarine  

Tussen de middag
Hebben jullie een Gezonde Schoolkantine? Supergoed bezig!

2 toppers uit het assortiment van de Gezonde Schoolkantine:
Broodje Groen: een volkorenbroodje belegd met sla en een salade van wat kant en klare coleslaw met mais, wortel en augurk
Broodje zalmsalade: een volkorenbroodje belegd met een salade van een schepje selleriesalade, prei, stukjes tomaat, doperwtjes en stukjes zalm uit blik

Een beker sojamelk, halfvolle melk of karnemelk  

Tussendoor; kies maar uit!
Thee met plak volkoren ontbijtkoek, een gezondere muffin, een volkoren wafel of iets anders uit het gezondere snoepvak van de receptenpagina.
Glas water.
Stuk fruit, bijv. een appel, peer, een bakje aardbeien of een bakje diepvriesfruit (lekker en gezond!)

Een stukje (20gr) 72% chocolade
Een waterijsje.
Een smoothie, bv de Hulkdrank ... (even naar beneden scrollen).

Warme maaltijd
Volkoren Penne of volkoren macaroni met een tomatensaus waar veel groenten in zitten, met hierdoorheen 70 gram tonijn, makreel of zalm (uit blik is prima) en sperzieboontjes of een portie ijsbergsla met schijfjes komkommer en tomaat.
Glas water
Schaaltje magere chocoladevla met plakjes banaan  

Avond
Thee
Een volkoren beschuit dun besmeerd met halvarine en belegd met aardbeien of ander fruit.
Glas frisdrank zonder calorieën - of een glas tomatensap - met een handje studentenhaver.


Veel succes met studeren en ook alvast met je examens!
 
De Hulk drank (recept van Fabienne Fooij; www.the-chalice.nl)

Tussendoortje: Voor 3 glaasjes.

Nodig:

1 ananas of 4 appels
1 hele zak verse spinazie

Maken:

Pers de ananas of appels en de spinazie uit in een sapcentrifuge.
Klaar!

Het lijkt een wel erg gezond drankje en dat is het ook. Maar lekker zeg...! De ananas zorgt voor een zoete touch, waardoor je de spinazie helemaal niet proeft (maar je wel de voordelen ervan hebt).

Spinazie is Superfood van april én een spierballendrank, denk maar aan Popeye en de kleur groen die het sap krijgt van de ananas is echt gras-groen. Tijdens een workshop bij Fabienne had ze deze drank gemaakt en daarbij vertelde ze dat het kind van haar vriendin riep toen hij het drankje zag: Wow! That's the Hulk drink! Vandaar de naam.
Spinazie bevat, naast Omega3 vetzuur, vitamine C, ijzer en calcium.

Per glaasje ca.: 55 kcal.
 

Geen opmerkingen: