zondag 14 april 2013

Noteer in je agena: 6 mei: Anti Dieet Dag


Op 6 mei is het jaarlijks internationale Anti Dieet Dag. Hierop wordt stilgestaan bij de gevaren van diëten. Populaire dieten blijven helaas populair, omdat ze doen wat ze beloven; je valt af. Maar wat zijn de gevolgen?
De internationale anti dieet dag is in 1992 in het leven geroepen als reactie op een 15-jarig meisje dat zelfmoord pleegt, omdat ze er niet meer tegen kan dat ze dik is.



Anti-Dieet dag is nodig omdat de samenleving constant boodschappen uitzendt, dat dik lelijk is, ongezond is, en dat dat koste wat het kost vermeden of verholpen moet worden. Dit stimuleert mensen met overgewicht niet echt om er iets aan te doen. Sterker nog; het duwt hen nog meer de hoek in.

 

 
 
De Anti Dieet Dag vraagt je:

• Een dag niet aan de lijn te doen, ook als je normaal wel een dieet volgt.
• Eens na te denken over hoe diëten je leven beïnvloedt.
• Een dag niet op de weegschaal te staan en jezelf niet te meten.
• De slachtoffers te herdenken van eetstoornissen en onveilige afslankmethoden.
• Op te staan tegen vooroordelen en discriminatie op grond van gewicht en omvang.
• Te sporten en bewegen omdat het goed voelt en gezond is.


‘Maar met zo’n populair dieet val ik wél af!’
Bekende en populaire diëten doen allemaal wat ze beloven: in korte tijd verlies je veel kilo’s. Op lange termijn zorgen ze echter vaak voor teleurstelling en frustratie. De diëten zijn, elk om verschillende redenen, lastig vol te houden. Ze zijn te streng, te eenzijdig of onpraktisch. Daarnaast heb je grote kans op voedingstekorten, omdat je veel minder eet dan goed voor je is, of omdat je bepaalde voedingsmiddelen gewoon weglaat. En de kans is groot dat je na een tijdje weer hetzelfde eet en weegt als eerst. Soms nog wel meer. Hallo jojo-effect!

 

Minder dan 1300 kcal per dag?

Als een dieet minder dan 1300 kilocalorieën per dag levert, krijg je te weinig voedingsstoffen binnen, zoals vezels, eiwitten, vitamines en mineralen.   Zo’n dieet is ook moeilijk vol te houden. Trap er niet in.
 Gezond eten én afvallen
Toch is het goed om te proberen minder zwaar te zijn. Door een aantal kilo’s af te vallen als je te zwaar bent, neemt het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten al af. Een gezonde methode om af te vallen is door het geleidelijk aanpassen van je voedingspatroon.

Onder begeleiding
Begeleiding kan nuttig zijn voor iedereen die wil afvallen. Zeker in de beginfase. Voor een persoonlijk voedingsadvies en vragen over een gezond gewicht en afvallen kun je terecht bij een dietiste of gewichtsconsulent.
 

Bij Gewichtsconsulente De Appelboom kun je een cursus volgen, zowel online als persoonlijk. Tijdens deze cursus krijg je steun en handvaten aangereikt waarmee je stapje voor stapje:

·         je eetgedrag verandert (maar dat wil zeggen dat je zeker mag genieten)

·         stil gaat staan bij je emoties

·         gaat ontdekken wat je écht leuk vind om te doen

·         een bewegingsvorm  kiest die bij je past 

·         en een gewicht kunt bereiken waar je je goed bij voelt zoals je NU in het leven staat

Ook is er aandacht voor spiritualiteit: misschien is er een diepere rede waarom je in dit lichaam zit.
Op eigen houtje
Als je geen begeleiding wil, dan is dat jouw keuze natuurlijk. Maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om je te laten ‘zwemmen’ zonder de volgende life-savingstips:

1.    Vraag je af of dit voor jou wel het juiste moment is om af te vallen. Afvallen kost namelijk veel aandacht en doorzettingsvermogen. En soms is het niet goed voor je gezondheid. Ga niet afvallen als je:
  •          zwanger bent;

  • borstvoeding geeft;

  • ouder bent dan 70;

  • er emotioneel nog niet aan toe bent, bijvoorbeeld omdat je erg verdrietig bent.

 2.    Probeer geleidelijk af te vallen. Dat wil zeggen: een halve kilo tot 1 kilo per    week. Meer is niet goed voor je lichaam. Op deze manier is afvallen ook beter vol te houden.

      3.    Eet minder en gezonder dan je nu doet. Minder eten lukt pas als je op regelmatige tijden rustig en met aandacht eet. Neem dus goed de tijd voor ontbijt, lunch en avondmaaltijd, en probeer minder vaak en minder veel tussendoor te eten; 3-4 tussendoortjes hoort bij een goed voedingspatroon.

        4.    Neem vooral niet te vaak producten met veel  vet, suiker en alcohol. 

        5.    Blijf gevarieerd eten of begin daarmee. Zo krijg je ook als je afvalt genoeg goede   stoffen binnen. Blijf dus eten uit alle vakken van de Schijf van Vijf en sla geen maaltijden over; je valt misschien wel sneller af, maar daarmee ontstaat kans op voedingstekorten.

 

6.    Beweeg meer. Beweging helpt om een dieet beter vol te houden en om na het afvallen op gewicht te blijven. Hoe meer spierweefsel je kweekt, des te meer calorieën je verbrand.

 

Met vriendelijke groetjes,

De Appelboom-Aandacht voor Voeding

Geen opmerkingen: