Druk, druk, druk gehad de
afgelopen weken ; helpen bij werkstukken, presentaties en spreekbeurten van de
kids.
De meeste kinderen vinden zichzelf gelukkig zo belangrijk dat ze vaak geen
idee hebben dat je zelf ook nog een leven hebt ; dat je moet werken om te kunnen
eten en wonen, dat je daarnaast ook nog andere dingen wilt doen zoals sport of
een hobby, het huishouden niet te vergeten, je sociale leven, en dat je
tussendoor ook nog tijd moet zien te vinden om te slapen J.
Maar…als zo’n werkstuk, presentatie of spreekbeurt dan bijna vlekkeloos i
verlopen en je ziet dan hoe trots je spruit is op zichzelf, dan is het de extra
drukte op dat moment meer dan waard!
Maar goed, ondertussen heb ik het blog verwaarloosd, dus daar gaan we vandaag iets aan doen. In de maand maart zijn granen het Superfood van de Maand bij De Appelboom en deze week staat Couscous in het zonnetje!
De meeste couscous gerechten zijn met vlees, maar vlees is niet zo heel erg gezond, dus alle recepten van De Appelboom zijn zonder vlees. Gelukkig vond ik geschikte recepten....
Deze keer: Gegrilde Portabella met Kruidige Couscous
± 6 dl groentebouillon (vers of blokje)
4el pijnboompitten*
2 el rozijnen
4 portabella's (of grote paddenstoelen)
2 el olijfolie
2 uien
1 courgette
1 rode paprika
2 teentje knoflook
olijven klein gesneden (naar keuze en smaak)
1 el marokkaanse kruiden** of ander pittig specerijenmengsel
Laat de couscous 5 minuten wellen.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan
goudbruin.
Was de rozijnen.
Maak de portabella schoon en breek de stelen eruit,
maar gooi ze niet weg!
Snijd de courgette in de breedte doormidden en
vervolgens in de lengte in plakken.
Snijd de paprika in grote stukken in de lengte en rooster
ze op een hete grillpan totdat ze zacht zijn en grillstreepjes vertonen.
Maak de grillpan schoon.
Rooster nu de portabella’s op een hete grillpan in 10
minuten gaar.
Snijd de stelen klein.
Maak de ui en de knoflook schoon en snijd het klein.
Fruit de ui en de knoflook in de olie glazig.
Bak de stukjes steel van de portabella's mee.
Meng de Marokkaanse kruiden door de couscous.
Neem wat couscous apart en meng er het ui mengsel, de
rozijnen en de pijnboompitten door. Als je kiest voor de olijven, mogen die nu er door.
Vul de portabella’s met dit mengsel en warm ze op de grillpan
nog even door.
Geef de rest van de couscous er bij.
Heerlijk met een frisse salade!
Aangepast van: voedingscentrum.nl
*Pijnboompitten
Er is iets dat je moet weten over pijnboompitten. Wij hebben een keer pijnboompitten gekocht bij een supergoedkope supermarkt (aldi of lidl of iets in die geest). Deze had ik lekker geroosterd in de pan en gebruikt in de salade die we aten na het zwemmen in een subtropisch zwemparadijs ter ere van de verjaardag van mijn man. Maar goed, we kregen toen een hele vieze bittere smaak in onze mond. Het heeft zeker 10 dagen geduurd voordat dit weg was! Dit waren de chinese pijnboompitten. Niet kopen dus.
Het verschil zit in de punt: de europese pijnboompit is gewoon blank, maar de chinese heeft een donkere punt en de pit is ook ronder. Als het goed is kun je op de verpakking ook de herkomst lezen.
**Marokkaanse kruiden:
Marokko heeft een rijk aanbod aan kruiden en smaakmakers die veelal in
eigen land worden geproduceerd. Saffraan, munt, olijven, limoenen en sinaasappelen
bijvoorbeeld. Daarnaast worden veel kruiden geïmporteerd. Belangrijke kruiden
en specerijen in de Marokkaanse keuken zijn munt, kaneel, komijn, kardemom, gember, koriander, saffraan, peper en in mindere mate kruidnagel. Kruiden en specerijen zijn
onlosmakelijke verweven met een Marokkaanse maaltijd. Enerzijds om de maaltijd
op smaak te brengen, anderzijds om gerechten mooier te maken. Saffraan is hier
een goed voorbeeld van. Naast de bijzondere smaak die het een gerecht geeft,
geeft het ook een diepe, gele kleur.
Een belangrijke smaakmaker is harissa, de Marokkaanse 'sambal'. Harissa
is een pittige rode saus bestaande uit pepers, tomaten, komijn, koriander,
zout, olijfolie en knoflook. Een bekend kruidenmengsel is ra's el-hanout. Hoewel de samenstelling van
dit mengsel overal anders is, bevat het in de meeste gevallen meer dan 20
specerijen, waaronder kardemom, kruidnagel, piment, kurkuma, kaneel, gember,
foelie, nootmuskaat en zwarte peper. De ingrediënten worden geroosterd en
gemalen. Verder geven onder andere honing, noten, ingemaakte citroenen en olijven deze inspirerende keuken zijn
heerlijke smaak.
(bron: kokenmetkruiden.nl)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten