zaterdag 23 maart 2013

Gegrilde Portabella met Kruidige Couscous


Druk, druk, druk gehad de afgelopen weken ; helpen bij werkstukken, presentaties en spreekbeurten van de kids.
De meeste kinderen vinden zichzelf gelukkig zo belangrijk dat ze vaak geen idee hebben dat je zelf ook nog een leven hebt ; dat je moet werken om te kunnen eten en wonen, dat je daarnaast ook nog andere dingen wilt doen zoals sport of een hobby, het huishouden niet te vergeten, je sociale leven, en dat je tussendoor ook nog tijd moet zien te vinden om te slapen J.
 
Maar…als zo’n werkstuk, presentatie of spreekbeurt dan bijna vlekkeloos i verlopen en je ziet dan hoe trots je spruit is op zichzelf, dan is het de extra drukte op dat moment meer dan waard!

Maar goed, ondertussen heb ik het blog verwaarloosd, dus daar gaan we vandaag iets aan doen. In de maand maart zijn granen het Superfood van de Maand bij De Appelboom en deze week staat Couscous in het zonnetje!
 
De meeste couscous gerechten zijn met vlees, maar vlees is niet zo heel erg gezond, dus alle recepten van De Appelboom zijn zonder vlees. Gelukkig vond ik geschikte recepten....
 
Deze keer: Gegrilde Portabella met Kruidige Couscous
 

 Dit heb je nodig:

 
300 gram couscous

± 6 dl groentebouillon (vers of blokje)

4el pijnboompitten*

2 el rozijnen

4 portabella's (of grote paddenstoelen)

2 el olijfolie

2 uien

1 courgette

1 rode paprika

2 teentje knoflook
 
olijven klein gesneden (naar keuze en smaak)

1 el marokkaanse kruiden**  of ander pittig specerijenmengsel

 Zo maak je het:

 
Doe de couscous in een kom en schenk er de kokende bouillon op.

Laat de couscous 5 minuten wellen.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.

Was de rozijnen.

Maak de portabella schoon en breek de stelen eruit, maar gooi ze niet weg!

Snijd de courgette in de breedte doormidden en vervolgens in de lengte in plakken.

Snijd de paprika in grote stukken in de lengte en rooster ze op een hete grillpan totdat ze zacht zijn en grillstreepjes vertonen.

Maak de grillpan schoon.

Rooster nu de portabella’s op een hete grillpan in 10 minuten gaar.

Snijd de stelen klein.

Maak de ui en de knoflook schoon en snijd het klein.

Fruit de ui en de knoflook in de olie glazig.

Bak de stukjes steel van de portabella's mee.

Meng de Marokkaanse kruiden door de couscous.

Neem wat couscous apart en meng er het ui mengsel, de rozijnen en de pijnboompitten door. Als je kiest voor de olijven, mogen die nu er door.

Vul de portabella’s met dit mengsel en warm ze op de grillpan nog even door.

Geef de rest van de couscous er bij.
 
Heerlijk met een frisse salade!

 

Aangepast van: voedingscentrum.nl

 
*Pijnboompitten
Er is iets dat je moet weten over pijnboompitten. Wij hebben een keer pijnboompitten gekocht bij een supergoedkope supermarkt (aldi of lidl of iets in die geest). Deze had ik lekker geroosterd in de pan en gebruikt in de salade die we aten na het zwemmen in een subtropisch zwemparadijs ter ere van de verjaardag van mijn man. Maar goed, we kregen toen een hele vieze bittere smaak in onze mond. Het heeft zeker 10 dagen geduurd voordat dit weg was! Dit waren de chinese pijnboompitten. Niet kopen dus.
Het verschil zit in de punt: de europese pijnboompit is gewoon blank, maar de chinese heeft een donkere punt en de pit is ook ronder. Als het goed is kun je op de verpakking ook de herkomst lezen.
 

 
 
**Marokkaanse kruiden:

Marokko heeft een rijk aanbod aan kruiden en smaakmakers die veelal in eigen land worden geproduceerd. Saffraan, munt, olijven, limoenen en sinaasappelen bijvoorbeeld. Daarnaast worden veel kruiden geïmporteerd. Belangrijke kruiden en specerijen in de Marokkaanse keuken zijn munt, kaneel, komijn, kardemom, gember, koriander, saffraan, peper en in mindere mate kruidnagel. Kruiden en specerijen zijn onlosmakelijke verweven met een Marokkaanse maaltijd. Enerzijds om de maaltijd op smaak te brengen, anderzijds om gerechten mooier te maken. Saffraan is hier een goed voorbeeld van. Naast de bijzondere smaak die het een gerecht geeft, geeft het ook een diepe, gele kleur.

Een belangrijke smaakmaker is harissa, de Marokkaanse 'sambal'. Harissa is een pittige rode saus bestaande uit pepers, tomaten, komijn, koriander, zout, olijfolie en knoflook. Een bekend kruidenmengsel is ra's el-hanout. Hoewel de samenstelling van dit mengsel overal anders is, bevat het in de meeste gevallen meer dan 20 specerijen, waaronder kardemom, kruidnagel, piment, kurkuma, kaneel, gember, foelie, nootmuskaat en zwarte peper. De ingrediënten worden geroosterd en gemalen. Verder geven onder andere honing, noten, ingemaakte citroenen en olijven deze inspirerende keuken zijn heerlijke smaak.
(bron: kokenmetkruiden.nl)

Geen opmerkingen: