vrijdag 31 mei 2013

Superfood van de Maand Juni: Frambozen!

Wat zijn Frambozen precies?

Frambozen zijn rozerode tot donkerrode vruchten. Net als aardbeien behoren ze tot de grote rozenfamilie. Het zijn zomervruchten bij uitstek. Vanaf 21 juni gaat de zomer officieel in en frambozen zijn sinds april en mei al volop te koop!
Net als bramen zijn ze opgebouwd uit talrijke bolletjes, de zogenaamde deelvruchtjes. Frambozen zijn lekker sappig en zoet, stevig en egaal van kleur. Ze groeien volop in Nederland maar worden ook aangevoerd uit onder andere Duitsland en Frankrijk.


Frambozen zijn goed te mengen met ander zachtfruit en kunnen worden gepureerd voor handig bruikbare sauzen. Frambozensaus is lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. Echter natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe. Bij bepaalde warme gerechten is frambozencompôte een heerlijke aanvulling. Frambozen zijn rijk aan vezels en deze heb je nodig voor een goede darmwerking.

Bewaren

Je kunt frambozen het beste ongewassen op een koele plaats bewaren, zoals in de koelkast. Uitgespreid op een bord zijn ze daar 1 tot 2 dagen houdbaar.
Je kunt ze ook prima invriezen. Wil je frambozen invriezen, leg ze dan (niet boven op elkaar!) op een vel bakpapier, laat ze invriezen. Verpak ze daarna in goed gesloten plastic bakje. In de diepvries (bij - 18 C) kunnen de frambozen tot 12 maanden bewaard worden.

Uit de diepvries?

Frambozen kun je ook uit de diepvries kopen. Deze zijn net zo gezond, misschien nog wel verser én goedkoper dan de frambozen uit het fruitvak van de supermarkt. Lekker in soja-yochurt, smoothies, in jam, etc.



Waarom zijn Frambozen Superfoods?
 
Eh...kijk eens naar het aantal mineralen per 100 gr, en maar liefst 2,5 gr vezels!
 
Mineralen:
Natrium Kalium   Calcium   Fosfor    Magnesium      IJzer
3 mg       228 mg   15 mg      25 mg    19 mg            1,5 mg
 
Een schaaltje van 100 gram frambozen zorgt voor de helft van je vitamine C behoefte! Hiermee zijn frambozen een hele sterke anti-oxidant; deze anti-oxidanten vangen de vrije radicalen (schadelijke stoffen) in je lichaam die je opneemt via voeding, rook, uitlaatgassen, etc.
 
Eettips frambozen
 
Frambozen moeten niet te vroeg geplukt worden want dan zijn ze zuur. Pas als hij vol rijp is, en er eigenlijk niet meer perfect uitziet, is hij lekker zoet. Frambozen zijn heel zacht als ze rijp zijn. Daarom is het geen ideaal snackfruit. Van geplette frambozen kun je een verse mousse maken. Deze frambozenmousse kun je mengen met honing. Ook kun je de mousse uitsmeren op een cake, of een voorgebakken taartbodem. Je kunt frambozen ook heelijk eten in een zomerse fruitsalade.
 
Frambozen passen ook prima in een groene salade. Je kunt frambozen goed combineren met sla, komkommer en balsamico. Wanneer je veel frambozen hebt geplukt dan kun je frambozenjam maken. Als je ze overrijp plukt hoef je veel minder suiker te gebruiken. Frambozen zijn ook heerlijk om te combineren bij gekookte aardappels.
 
De Framboos...ik word er blij van!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen: