zaterdag 1 juni 2013

Heerlijke Gezondere Muffins met Superfood Frambozen

Frambozen zijn Superfood in de maand juni bij Gewichtsconsulente De Appelboom. Ze bevatten veel vitamine C, veel mineralen en veel vezels. En ze smaken heerlijk. En ze leveren ook weinig kcal: slechts 43 per 100gr. Wat een heerlijk begin van de maand juni!

Vanmorgen ging ik naar de winkel om frambozen te kopen voor deze muffins en ik kreeg de ingeving om bij de bakartikelen te gaan kijken. Mijn aandacht werd getrokken door iets op de bovenste plank en daar zag ik Agavesiroop (zie foto) staan. Ik besloot te luisteren naar mijn intuitie en de siroop mee te nemen en daar heb ik geen spijt van gekregen! Wat lekker! En je hebt er maar heel weinig van nodig want het is mierzoet. Ook tijdens het bakken heeft het zijn zoete smaak behouden; de kids hebben vanmorgen gesmuld van deze heerlijke frambozenmuffins met agavesiroop!
Kcal per 100 gr: 312.
Suiker per 100 gr: 406.
Honing per 100 gr: 308.


Agavesiroop:

Agavesiroop is erg zoet, 25% zoeter dan gewone kristalsuiker, maar heeft een veel lagere glycemische index. Een lage glycemische index zorgt ervoor dat de energie geleidelijk in het lichaam wordt vrijgegeven, dat is beter voor je lichaam dan de snelle suikeropname van gewone suiker. Agavesiroop lijkt een beetje op honing. Het heeft dezelfde kleverige substantie, maar is iets dunner. Ook heeft het de kleur van honing. Honing bevat iets minder kcal, maar wel snellere suikers die je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen, wat niet zo goed is voor je gezondheid. Agave is rijk aan vitamine B,C,D,E, calcium, ijzer, fosfor, magnesium, zink,selenium en chroom.






Het recept is aangepast van dit december-recept, maar nu met Superfood Frambozen, en nog wat andere ingrediënten.

Dit heb je nodig om deze heerlijke, gezondere muffins te maken:

130 gr volkoren bloem
30 gr havermout
1 tl bakpoeder
1 tl koekkruiden
1/2 tl natriumbicorbonaat of nog wat extra bakpoeder
snufje zout
15 gr bruine suiker
1 gr stevia
1/2 banaan
50 gr appelmoes
1/2 - 1 el agavesiroop (of maple syrop oftewel Ahornsiroop)
100 gr frambozen, vers of uit de vrieskast in de supermarkt
eventueel een paar el sojamelk

Zo maak je deze jongens:

Zet de oven op 175 ºC.
Meng de bloem met de havermout, de bakpoeder, koekkruiden, zout en bruine suiker in een kom. Doe de banaan, de appelmoes, de agavesiroop en de helft van de frambozen in de blender en blend tot het 1 roze/rood geheel is.
Voeg het frambozenmengsel bij de droge ingredienten en meng goed. Als het te droog is, kun je een beetje sojamelk toevoegen, maar zorg er absoluut voor dat het niet te nat wordt!
Verdeel het deeg over de muffinvormpjes en verdeel de rest van de frambozen over de muffins door ze er gewoonweg in te steken.
20 minuutjes in de oven en je hebt een heerlijk, gezonder tussendoortje/nagerecht/traktatie!

Voor 6 grote muffins.

Geen opmerkingen: