zondag 30 juni 2013

Pesto....Heerlijke Smaakmaker met Gezondere Broodnodige Vetten!

Pesto is een saus die wordt gemaakt van basilicum (groen) of zongedroogde tomaten (rood); als smaakmaker. Pesto wordt vaak verward met of ondergebracht bij de tapenades, maar die bevatten olijven. Pesto is ook fijner van structuur dan tapenades. De saus heeft allerlei heerlijke toepassingen: op toast, bij pasta, of als smaakmaker in salades, op pizza of broodjes. Het lekkerste is de zelfgemaakte pesto! Kijk voor recepten helemaal onderaan dit blog.



Er is nogal wat te doen over pesto. Ik zal een aantal reacties over pesto met jullie delen, zodat je zelf je oordeel kunt vellen. Daar gaan we:

Mijn oordeel:

Zelfgemaakte Pesto (zowel rood als groen) is een heerlijke smaakmaker waar je je brood mee kunt besmeren, bv op een stukje geroosterd brood bij een heerlijke heldere groentesoep. Of als saus over volkoren pasta. Of over met mozzarella gebakken tomaten. Of op een toastje. Of als basis op een zelfgemaakte pizza met veel groenten. Bestrijk visfilet voor het grillen met pesto . Geef een eenvoudig te maken groenten- of tomatensoep meer smaak met een theelepeltje pesto. Roer een lepeltje pesto door wat soja- yoghurt en roer deze dressing door een salade (van bv aardappelen, boontjes, erwtjes, komkommer en/of tomaat). Gebruik pesto als dip voor rauwkost. Lekker en gezond! Veel vet? Absoluut! Maar het is wel goed vet, want we voegen onverzadigd vet van olijfolie van de eerste koude persing toe (onverzadigd is oke). En we vervangen de kaas door
edelgistvlokken! We voegen allerlei heerlijke natuurlijk ingrediënten toe die de smaak telkens verrassend anders maakt. Kijk voor een aantal recepten helemaal onderaan dit blog.

Redactie Margriet.nl:
Ben jij ook dol op deze Italiaanse delicatesse?
Pesto lijkt zeer onschuldig, maar hoe tomaat rood of kruidig groen deze saus er ook uitziet, het levert behoorlijk wat calorieën. Moet je de pesto tijdens het afvallen laten staan?
Wat is pesto?
Pesto is een mengsel van verse basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas, rauwe gesnipperde knoflook en olie. Deze smaakmaker kun je gebruiken als marinade voor vlees of vis, bij groenten, pasta, tussen je tosti of op een toastje!
Wist je dat: de naam pesto komt van ‘pestare’, wat stampen betekent, omdat alle ingrediënten met een vijzel fijn worden gemaakt?
Is pesto gezond?Een eetlepel (10g) pesto bevat 45 calorieën. Dat klinkt weinig, maar je giet al snel een half potje bij de macaroni. Dat maakt jouw bord pasta 100 calorieën rijker! Dit Italiaanse kruidensausje is niet erg vriendelijk voor je figuur. Toch levert het wel een hoop gezonde vetten.
Maar liefst 92% van de calorieën komt uit vet. De onverzadigde vetten uit olijfolie helpen je cholesterolgehalte gezond te houden en beschermen je tegen hart-en vaatziekten. Vitamine E is super belangrijk voor je weerstand en gaat huidveroudering tegen!
Mag pesto tijdens het lijnen?Pesto is absoluut geen slankmaker. Toch is een volkoren sandwich met pesto en tomaat op z’n tijd super gezond en erg lekker! Tijdens het afvallen hoef je pesto dus niet uit je dieet te verbannen, zolang je er maar niet te veel van gebruikt.

kassa.vara.nl:

BERTOLLI PESTO ALLA GENOVA van UNILEVER (09 januari)


Deze pesto is helemaal niet volgens traditioneel Italiaans recept bereid, want het bevat


hoofdzakelijk cashewnoten en slechts een paar druppels olijfolie. En verder zitten er nog


aardappelen, melkeiwit, zuurteregelaar en geur- en smaakstoffen in. Een traditioneel


Bertolli-recept van Unilever dus.


De jury onder voorziterschap van Pierre Wind vindt dit ook een misleidend product, het


heeft namelijk weinig van doen met echte Italiaanse pesto, maar omdat dit niet heel erg

ongezond is en niet al te vaak of veel gegeten wordt, is het niet genomineerd.






Recepten:

 
Rode Pesto
1 flinke bos verse basilicum
ca. 200 gram zongedroogde tomaten op olie (olie afgieten!)*
3 teentjes knoflook
3 flinke volle eetlepels langwerpige pijnboompitjes (de dikke variant met de donkere punt zorgt voor een bittere nasmaak).ca. 3 el edelgistvlokken (natuurvoedingwinkel)
scheutje witte wijnazijn
net zoveel olijfolie tot de pesto onder staat

Meng alle ingrediënten, behalve de olijfolie door elkaar, bijvoorbeeld in de blender, en giet er steeds kleine beetjes olijfolie bij totdat de pesto de gewenste dikte heeft.
Schep in een potje die goed af is te sluiten en giet er nog wat olijfolie over zodat alles onder staat. Zo is de pesto minstens een maand goed houdbaar.
                             
Deze pesto is goed in te vriezen (bijvoorbeeld in de ijsblokjesvorm).

* Deze tomaten kun je ook heel gemakkelijk zelf maken: 1 doosje cherrytomaten of een tros pomodorotomaten (lekker vol van smaak) in 1 laag in een ovenschaal, 1-2 el Italiaanse kruiden erover en 1-2 el olijfolie. Lekker 30 minuten in de oven onder af en toe roeren. Heeeeeerlijk! Ook lekker als bijgerecht! En je weet natuurlijk wat je eet...



Groene pesto
1 flinke bos basilicum
2 teentjes knoflook
2 flinke volle el langwerpige pijnboompitjes  (de dikke variant met de donkere punt zorgt voor een bittere nasmaak).
net zoveel olijfolie tot de pesto onder staat
ca. 2 el edelgistvlokken (dit is een kaasvervanger verkrijgbaar in de natuurvoedingwinkel. Onderaan 
dit blogbericht lees je meer over edelgistvlokken.)

Meng alle ingrediënten, behalve de olijfolie door elkaar, bijvoorbeeld in de blender, en giet er steeds kleine beetjes olijfolie bij totdat de pesto de gewenste dikte heeft.
Schep in een potje die goed af te sluiten is en giet er nog wat olijfolie over zodat alles onder staat. Zo is de pesto in de koelkast minstens een maand goed houdbaar.
                             
Deze pesto is trouwens ook goed in te vriezen (bijvoorbeeld in de ijsblokjesvorm).


Dit zijn de twee basisrecepten.
Voeg eventueel tijdens het blenden aan deze heerlijke smeersels toe:

50 gram gepelde walnoten, 70 g witte amandelen, 2 eetlepels gedroogde rozemarijnpoeder,
50 gram hazelnoten, 1 sjalotje in dunne ringetjes (even bakken en meeblenden), 1 ontpitte dadel, 1 gedroogde abrikoos, een handje rozijntjes, 1/2 geprakte avocado (de rest bewaren met de pit in een luchtdichte doos; dan verkleurd de avocado niet), 1 tl gedroogde komijn, 1 tl gedroogde dille, 1/2 tl cayennepeper, 1/4 rode paprika in hele kleine stukjes (even bakken en meeblenden), enz. enz. enz. De mogelijkheden zijn eindeloos!



 




Geen opmerkingen: