zondag 9 juni 2013

De Appel Superfood voor Februari?


De maand februari wordt de maand van De Appel! Met De Appelboom als naam hoort deze fruitsoort toch ook in de schijnwerpers te staan. Natuurlijk verschijnen er een aantal heerlijke recepten met appel, appelsap, appelmoes, gezondere appeltaart en ….oké, dat blijft een verrassing.




Hollandse appels, lekker om zo in te bijten, maar ook om mee te koken, te roerbakken of gewoon rauw door een salade. De appel is een enorm populaire vrucht. Dit is niet verwonderlijk. Zo heb je ze van knapperig en zuur tot zachter en zoet. Keuze genoeg met onze eigen Elstar, Jonagold, Cox, Golden Delicious, Goudreinet, Delcorf, Alkmene, Rubens, Junami en Kanzi. Hollandse appels worden in de late zomer en herfst geoogst. Tip: er zijn boeren waar je in september/oktober zelf je appels uit de boom kunt plukken! Tegen die tijd zal ik een site doorgeven met de adressen waar dit mogelijk is.



De appel is een lekkere dorstlesser, een vezel-leverancier, en er zitten ook vitamines in verstopt. Verder is de appel goed voor je algemene gezondheid:

1 Gewichtsverlies
Volgens een Brazilliaanse studie leidt het eten van minstens twee appels per dag  tot meer gewichtsverlies dan voor mensen die geen appels eten als ze gezond willen eten. Er zitten allerlei zuren in appels die helpen om vet beter te verteren.


2  Je geheugen; dit werkt beter door appels

Appels zijn goed voor de hersenen. Hersenfuncties zoals het geheugen werken beter als je regelmatig een appel eet. Als je zwaar werk doet waar je je hoofd bij moet gebruiken of je studeert, dan is het extra verstandig een appel te eten. Misschien is het daarom zo dat veel mensen de neiging hebben een appel mee naar school of college nemen. Deze mensen luisteren naar de wens van het lichaam dat vraagt om extra voedingstoffen die leerprocessen beter mogelijk maken.

 

3 Appel kan kanker voorkomen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat appels de volgende kankervormen voorkomen: longkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker. Appelschillen blijken kankerwerende stoffen te bevatten.


 

4 Astma voorkomen

Een moeder die appels eet tijdens de zwangerschap heeft een kleinere kans op een kind met astma. Het drinken van vers geperst appelsap  bij kinderen die astma-patiënt zijn, zorgt ervoor dat de symptomen van astma minder vaak opspelen. Vers geperst appelsap is niet:  pakken, pakjes, flesjes, blikjes, etc uit de winkel; ook niet de zogenaamde troebel gemaakte appelsappen!

5  Botbescherming

Franse onderzoekers ontdekten dat vrouwen in de menopauze beschermd werden tegen botontkalking door het eten van appels.



En toch….wordt de appel niet genoemd in het rijtje Superfoods… 
Hoe kan dat? 

Wat is Superfood?                              

Superfoods zijn 100% natuurlijke voedingsmiddelen die ontzettend goed voor de gezondheid zijn en die echt aan te raden zijn om je altijd gezond, fit en vitaal te voelen.


Het zijn de beste voedingsmiddelen die je maar kunt eten. 

Ze bevatten veel vitamines en mineralen en nuttige voedingsstoffen en zijn altijd onbewerkt. Nou, dat lijkt toch sprekend op een verse appel?

Superfoods zijn:

Havermout, Granen, Lijnzaad, Bosbessen, Wilde zalm, Sinaasappelen,   Spinazie, Soja en Tofu, Noten, Yoghurt, Peulvruchten, Kip en Kalkoen,  Pompoen, Groene thee, broccoli en Tomaten, Frambozen en nu dus ook…De Appel!

Geen opmerkingen: