Dit heb je nodig voor ca. 40 gezondere poffertjes:
* 100 gr volkoren meel
* 1 rijpe banaan
* 1 tl bakpoeder
* 1 tl natriumcarbonaat of extra bakpoeder
* 150 gr sojamelk
* snuf zeezout
* 1 poffertjes pan
* ca. 2 el olijfolie om in te vetten
Dit heb je nodig voor de saus:
* 200 gr frambozen (diepvries is goed genoeg voor een overheerlijke saus)
* 1 tl agavesiroop
* water
* 2 el vers sinaasappelsap
* 1 gr Agar agar poeder *)
Zo maak je het:
Doe de sojamelk met de banaan in de blender.
Meng alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en voeg de bananen-sojamelk toe. Goed roeren.
Vet de poffertjes pan in met een kwastje of een stukje keukenrol met de olijfolie en zet op het vuur.
Vul de kuiltjes met een sauslepel met het poffertjesmengsel en bak zo alle poffertjes.
Neem een pannetje en doe hier 1 dl koud water in en de agar agar. Breng langzaam, onder voortdurend roeren, aan de kook en laat enkele minuten doorkoken. Neem van het vuur.
Neem een ander pannetje en doe hier de frambozen in en zet ze op in een bodempje water. Hier moet je even bij blijven; de saus verbrandt heel snel. Breng aan de kook. De frambozen worden al snel zacht. Voeg lepel voor lepel de Agar agar toe. Kook de framboosjes enkele minuutjes en voeg het sinaasappelsap toe. Neem de pan van het vuur en voeg de agavesiroop toe.
*) Agar agar poeder:
Op http://www.gekruid.com/agaragar.html vond ik de volgende informatie over Agar agar:
Kleurloze en smaakloze bindingskracht
Agar agar gebruik je als geleermiddel en bindmiddel. Het is een vegetarisch alternatief voor gelatine. Agar agar is afkomstig van een alg. Agar agar poeder is wit. Het is kleurloos en smaakloos. De bindkracht is 5 keer zo sterk als die van gelatine.Waarvoor kan je agar agar gebruiken?
Als plantaardig alternatief voor gelatine.Als bindmiddel voor soep.
Als geleermiddel bij het maken van confituren en gelei.
Als bindmiddel voor bij ijs en Japanse nagerechten zoals anmitsu.
Als vervanger voor calorierijke producten bij de bereiding van dieetvoeding.
Waarom Agar agar gebruiken in plaats van gelatine?
Agar agar is vegetarisch en 100% natuurlijk.Hoge voedingswaarde, rijk aan vezels.
Agar agar stijft sneller op (al vanaf 35°C), bij gelatine is dit pas vanaf 20°C.
Bereidingen met agar agar blijven ook uit de koelkast stijf.
Disclaimer: We kunnen niet verantwoordelijk worden geacht voor het gebruik van onze producten. De informatie op onze site is enkel ter informatie en is niet bedoeld als advies of als gebruikshandleiding. De informatie op deze site vervangt niet het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij ziekte, twijfel of gebruik van geneesmiddelen steeds je arts. Waarom dit bericht?
Gebruik
Agar-agar geleert ongeveer twee keer sterker dan gelatine. Agar poeder moet je slechts enkele minuten koken.Breng agar agar in een beetje koud water onder voortdurend roeren aan de kook tot de agar helemaal opgelost is.
Voeg dit mengsel beetje bij beetje aan je gerecht toe.
Voor een koude bereiding met stijfgeklopte slagroom of eiwit: laat de agar-agar even afkoelen tot hij nog net vloeibaar is voor toe te voegen.
Agar-agar wordt bij afkoeling snel stijf (al rond ong. 35°C). Roer daarom goed, maar niet te lang, wanneer je het mengsel aan de bereiding toevoegt. De opstijving duurt ongeveer een uur (op kamertemperatuur of in de koelkast). Na een aantal uren begint de bindingskracht te dalen.
Hoeveel agar agar moet je gebruiken?
- 1 gram agar-agar vervangt ongeveer 3 gram gelatine.
- Een koffielepel agarpoeder komt overeen met 1 soeplepel agarvloken.
- 1 gram agar-agar laat ong. 1 dl waterige vloeistof geleren.
- Combineer agar agar met arrowroot voor de verbetering van de vastheid van bepaalde gerechten.
Smakelijk eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten