maandag 6 mei 2013

Superfood Soja en Tofu - Vervangingslijst

Mei is Supefood Sojamaand bij De Appelboom. We brengen Soja onder de aandacht omdat het een gezond product is; zonder cholesterol, zonder verzadigde vetten, zonder dierlijke eiwitten, zonder hormonen en andere troep om een dier sneller te laten groeien, maar met vitamines en mineralen.

Om soja makkelijker te kunnen toepassen in je voedingspatroon, leek het me wel handig om jullie een lijst voor te schotelen met vervangingen voor je normale voedingsmiddelen. Je hoeft natuurlijk niet alles in 1 x te vervangen. Maar het gewoon een keer uitproberen en misschien stapje voor stapje vervangen zou zo ontzettend veel doen voor je gezondheid.
Doe er je voordeel mee!

Vervangingslijst:

Zuivelmelk:
Sojamelk (varieteiten omvatten gezoet, ongezoet, biologisch, met mineralen en vitamines, met calcium).

Melk met een smaakje, zuiveldranken en milkshakes:
Sojamelk met een smaakje, bv aardbei, chocola, amandel, hazelnoot.

Zuivelyoghurt:
Sojayoghurt naturel, vanille of met fruitvariaties (koeling).

Zuivelvla:
Sojavla in diverse smaken en verpakkingen (buiten de koeling).

Hamburger/kipburger/worst:
diverse varieteiten van TVP* of worst/burgers op basis van tofu (koeling).

*TVP is Textured Vegetable Proteïne,  ook wel 'sojabrokken' , 'nepvlees' of 'kunstvlees' genoemd. Ik vind dit allemaal vreselijk klinken, dus ik geef de voorkeur aan de naam TVP.
TVP is een vleesvervanger samengesteld uit hoogwaardig plantaardig eiwit (soja en tarwe). Het heeft een sponsachtige structuur die aan de textuur van vlees kan doen denken. TVP is verkrijgbaar in verschillende maten van ongeveer de grootte van een pinda tot een walnoot. Het is goedkoop; een zak van 400g kost ongeveer € 2. Je haalt ongeveer 15 porties uit zo'n zak. TVP zelf heeft geen smaak, maar neemt net als tofu de smaken aan die je toevoegd.  Het is ook nog eens gezond; 1 portie (25g ongeweekt) bevat 80kcal, geen vet, 12g plantaardige eiwitten en maar liefst 4g vezels!
Nieuwsgierig? Het is te koop bij elke Toko, gezondheidswinkel en reformzaak.

Gehakt:
TVP gehakt*

*TVP is Textured Vegetable Proteïne, ook wel 'sojabrokken' , 'nepvlees' of 'kunstvlees' genoemd. Ik vind dit allemaal vreselijk klinken, dus ik geef de voorkeur aan de naam TVP.
TVP is een vleesvervanger samengesteld uit hoogwaardig plantaardig eiwit (soja en tarwe). Het heeft een sponsachtige structuur die aan de textuur van vlees kan doen denken. TVP is verkrijgbaar in verschillende maten van ongeveer de grootte van een pinda tot een walnoot. Het is goedkoop; een zak van 400g kost ongeveer € 2. Je haalt ongeveer 15 porties uit zo'n zak. TVP zelf heeft geen smaak, maar neemt net als tofu de smaken aan die je toevoegd. Het is ook nog eens gezond; 1 portie (25g ongeweekt) bevat 80kcal, geen vet, 12g plantaardige eiwitten en maar liefst 4g vezels!
Nieuwsgierig? Het is te koop bij elke Toko, gezondheidswinkel en reformzaak.


Vlees en gevogelte:
- stevige tofu/tahoe*  (koeling).

* Tofu en tahoe zijn twee benamingen voor hetzelfde product: een eiwitrijk alternatief voor vlees dat gemaakt wordt van sojabonen. Tofu is de Chinese naam, tahoe de Indonesische. Tofu is rijk aan zowel plantaardige eiwitten als aan B-vitaminen. In tegenstelling tot sojamelk bevat tofu ook veel calcium.  Vaste tofu is stevig en kan in blokjes gesneden worden en geserveerd worden in soep, maar bakken in olie of grillen is ook mogelijk. Vaste tofu is rijker aan proteïnen, vetten en calcium dan andere types van tofu. Zachte tofu is meer gepast in recepten waar de tofu moet gemixt worden.

- of tempeh* (koeling)

* Tempeh (ook wel geschreven als Tempé) is een koek van soja. Het wordt gemaakt van sojabonen en is afkomstig uit Indonesie. Tempeh is rijk aan B-vitamine, vit. A, vezels en mineralen.Tempeh is bovendien vetarm en volledig cholesterolvrij. Tempeh heeft een neutrale smaak, maar doordat het andere smaken goed opneemt, is het geschikt als ingrediënt voor verschillende gerechten. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en kan goed dienen als onderdeel van vegetarische gerechten.

Roomkaas, zure room:
zachte tofu, ook wel zijdetofu genoemd *

* Tofu en tahoe zijn twee benamingen voor hetzelfde product: een eiwitrijk alternatief voor vlees dat gemaakt wordt van sojabonen. Tofu is de Chinese naam, tahoe de Indonesische. Tofu is rijk aan zowel plantaardige eiwitten als aan B-vitaminen. In tegenstelling tot sojamelk bevat tofu ook veel calcium. Zachte tofu is meer gepast in recepten waar de tofu moet gemixt worden.

Zoutjes en snacks:
- sojanoten*

* Sojanoten worden gemaakt van volle sojabonen die eerst geweekt worden. Vervolgens worden ze gebakken tot ze krokant en bruin zijn. Ze gelijken op geroosterde pindanoten qua structuur en smaak, hoewel ze iets krokanter zijn. Sojanoten zijn te verkrijgen in verschillende smaken zoals zout of paprika. Er bestaan zelfs sojanoten die bedekt zijn met een laagje chocolade of yoghurt. Sojanoten bevatten nog de meeste voedingsstoffen van de rauwe sojaboon en vormen een gemakkelijke manier om soja-eiwitten te eten.





Harde kaas en vlees:
Stevige of gerookte tofu*

* Tofu en tahoe zijn twee benamingen voor hetzelfde product: een eiwitrijk alternatief voor vlees dat gemaakt wordt van sojabonen. Tofu is de Chinese naam, tahoe de Indonesische. Tofu is rijk aan zowel plantaardige eiwitten als aan B-vitaminen. In tegenstelling tot sojamelk bevat tofu ook veel calcium. Vaste tofu is stevig en kan in blokjes gesneden worden en geserveerd worden in soep, maar bakken in olie of grillen is ook mogelijk. Vaste tofu is rijker aan proteïnen, vetten en calcium dan andere types van tofu.  

Vega groetjes,

Vivian


Bron: o.a. www.vegetariersbond.nl, www.wikipedia.nl , www.voedingscentrum.nl

Geen opmerkingen: