donderdag 9 februari 2017

11-2 Volle Maan in Leeuw met Maansverduistering / Maan in Maagd: Schotse Ovenschotel!



De volle Maan staat deze nacht om 1.34u in het teken Leeuw. Dit vuurteken geeft passie, warmte, creativiteit, enthousiasme, en omdat het de Maan (en niet de Zon) is die in dit vuurteken staat, voel je wellicht ook de drang om te worden gezien. Met deze maanenergie ga je er waarschijnlijk ook voor zórgen dat je wordt gezien, en gehoord! De uitdaging ligt in het onderzoeken van je innerlijk vuur. Wat drijft je? Waar krijg je energie en nog belangrijker; hoe kun je die in banen leiden?


Het is niet alleen volle maan, maar er is ook nog een maansverduistering. Wat houdt dat nu in? Normaal weerkaatst de maan het licht van de zon naar de aarde, maar tijdens een maansverduistering staat de aarde in de weg en ontvangt de maan geen zonlicht: de maan bevindt zich in de schaduw van de aarde en wordt dus donker. Het verschijnsel maansverduistering doet zich voor wanneer onze zon, de aardbol en de maan op één rechte lijn staan, waarvan de aarde de middelste is. De aarde houdt dan het zonlicht tegen, waardoor het een schaduwkegel op de maan werpt, er komt dus geen direct zonlicht op de maan terecht.

Goed, dat was vannacht. Om 14.52u gaat de Maan in het teken Maagd. 


De puntjes op de i is het sleutelwoord, want er ligt kritiek en commentaar op de loer. Dat kan voor irritatie en wrijving zorgen, en de energie van de volle Maan duurt nog een paar dagen en daardoor kunnen deze gevoelens extra heftig geuit kunnen worden, maar ook binnenkomen.
Wat kun je doen:
* onthoud dat we allemaal maar mensen zijn met fouten en gebreken, en we zijn tegelijkertijd allemaal perfect ☺
* draag een geel shirt of topje onder je kleding; je zonnevlecht (het gebied rond je navel waar emoties binnen komen) is zo wat meer beschermd, waardoor kritiek makkelijker langs je heen gaat (voegt wat van het element vuur toe)
* wrijf Lavendel etherische olie rond je navel; ook dat zorgt ervoor dat je bij jezelf kunt blijven (voegt wat element lucht toe).
* doe wat water in een lege spray flacon en een paar druppels Lavendel; dan heb je een auraspray. Spray van boven je hoofd over je heen; 3x is voldoende. (element water toevoegen) 
* trek je schouders af en toe op (laat vaak, best vaak, wat element lucht toe)
* zucht af en toe eens diep. Een zucht geeft lucht. Dan maak je ruimte voor positieve dingen.
* let op je ademhaling. Waar zit deze, bij je longen? Of in je buik? Een rustgevende ademhaling zit in je buik. Ga met je aandacht naar je buik en adem je lucht via je longen, door je maag, naar beneden in je buik. Als je dit een keer of 3 bewust doet ben je geaard en je weer bewust van je eigen wezen.
Maar er is ook een andere kant... Als je sterrenbeeld  Maagd is en je zit goed in je vel, dan biedt je geen hulp aan om er iets voor terug te krijgen: het is het streven naar perfectionisme en dienstbaarheid, hetgeen de hele wereld ten goede komt.
Deze energie is nu aanwezig in de atmosfeer en treft ook andere tekens van de dierenriem;  universeel is dit een echte boost. Hou je gedachten dus positief en gericht op dienstbaarheid, dat geldt voor alle tekens.




Wat gaan we nou eten vandaag. Ik dacht iets Schots, iets aards, iets lekkers, iets dat nooit mislukt (bijna nooit dan), iets dat heerlijk van smaak is ook nog gezond is: Ovenschotel van Nappies en Tatties!


Nappies en Tatties zijn de Schotse namen voor Rapen en Aardappelen (Nappies worden ook wel Neeps genoemd). Deze groenten worden vaak gegeten met Haggis bij een Burns Supper eind januari (Burns was een geliefde Schotse poezie schrijver die ook een verboden Schots volkslied schreef (Scots Wha Hae; zie het youtube filmpje helemaal onderaan met een gebruinde William Wallace ;-) Het filmpje is niet geschikt voor HSP die niks met Schotland hebben overigens ivm het geweld om vrijheid dat wordt getoond). Ik ben dol op alles wat met Schotland te maken heeft en ik voel een grote verbondenheid. We zijn er geweest in juni 2015 en het was een tijd om nooit te vergeten. Prachtige rauwe natuur, we hadden super goed weer. Veel, heel veel gezien, maar nog niet genoeg (dat ken je wel denk ik). Skye is een eiland waar ik absoluut terug wil. Daar voelde ik me thuis.

Maar goed, een lekkere, warme, groenteschotel is vandaag welkom, zonder Haggis dan ☺. En het is vandaag Maan in Maagd; een aardeteken dat vraagt om wortelgroenten.





Wat heb je nodig:
in totaal ca. 600 gr wortels, pompoen (we hebben nog 1/4 pompoen van eergister), raap en zoete aardappelen in reepjes of blokjes dus.
4 eieren
ca. 200 gr (kastanje) champignons
1 ui
300 ml zure room
een 1/2 tl gedroogde tijm
een 1/2 tl nootmuskaat
een 1/2 tl ketoember
een tl gedroogde rozemarijn
1 tl Herbamare naar smaak
2 el olijfolie of kokosolie


Hoe maak je het precies:
Zet de oven op 180ºC
Verhit de olie in een pan.
Bak de Nappies, Tatties, wortelen en pompoenen erin.
Als de groenten iets zachter zijn (zodat je erin kunt prikken met een vork), doe je de ui en champignons erbij.


Kluts ondertussen de eieren onder de room door en voeg de kruiden en specerijen toe.
Leg de groenten in een ingevette ovenschotel, schenk het room-ei mengsel erover en zet 40-45 min in de oven.
Maak er een lekkere salade van tomaten, komkommer, mais en augurken bij.
Lekkerrrrrrr in de maanden met de R erin!

Liefs,


Vivian Dassen,
Groot Schotlandfan


 

Scots Wha Hae!




Geen opmerkingen: