vrijdag 10 februari 2017

12-2 Maan in Maagd: ontbijt op bed met Wortelbrood en Carrot-Cheese



De Maan staat nog in het teken Maagd, en daar blijft ze morgen ook nog bijna de hele dag in staan. Vandaag is een goede dag om je huis schoon te maken. Je werkt onzichtbare energieën weg door een (paar) druppeltjes etherische olie Salie in je emmertje water te doen. Maar voordat je aan de slag gaat, is het misschien eerst een goed idee om je ontbijt lekker in bed op te smikkelen. Het is zondagochtend, een Aardedag (wortelgroenten) dus geniet van het begin van je dag.


Dit brood kun je de dag ervoor klaar maken als je graag uitslaapt. Als je net als ik een ochtendmens bent, dan heb je er misschien minder problemen mee om dit overheerlijke, zalig smakende brood in de vroege ochtend klaar te maken voor jezelf, voor je gezin, voor je huisgenoten. Je huis gaat er in ieder geval heerlijk van geuren!
 


Aangepast van: brood.lexanrecepten.nl

Dit heb je nodig:
  • 1 wortel, geraspt
  • 100 gr. volkorenbloem
  • 125 gr volkoren meel
  • 100 gr. appelmoes
  • 2 overrijpe bananen (lees hier meer over bananen)
  • 1/2 kopje grof gehakte walnoten of andere noten
  • 3-4 el (soja)yoghurt
  • 1 tl. vanille extract
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 tl. zeezout

Zo maak je het:
  1. Warm de oven voor op 175oC.
  2. Doe bloem, meel, zout, en bakpoeder in een kom en meng goed door.
  3. Doe in een andere kom de wortelrasp, vanille extract, yoghurt, noten en appelmoes klop dit mengsel goed op.
  4. Prak de bananen heel fijn en voeg toe aan het wortelmengsel.
  5. Voeg nu langzaam het melenmengsel toe aan het wortelmengsel en blijf roeren. (tot het beslag mooi glad is) Het beslag moet vrij stevig zijn, anders krijg je het niet gaar.
  6. Schep het beslag in een bakblik, en bak het brood in 45-50 minuten gaar. Controleer even met een sate prikker; steek deze in het brood. Als de prikker er droog uit komt, is het brood gaar.
En klaar is de basis voor een ontbijt op bed.


En nu.... Carrot-Cheese!
Op zo'n lekker brood hoort natuurlijk ook lekker beleg. In plaats van Pindakaas maken we Carrot-cheese!
Wat heb je nodig:
2 grote wortelen
1  teentje knoflook
1 el citroensap
snufje komijn
snufje cayennepeper (ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor de koude; verhoogd je lichaamstemperatuur!).

Hoe maak je het:

Snij de wortelen in kleine stukjes en laat ze in een beetje water 1 minuut koken tot ze zacht zijn.
Laat afkoelen.
Pureer in de blender.
Pers de knoflook en meng onder de wortelpuree.
Breng op smaak met de citroensap, komijn, cayennepeper en een klein beetje zeezout.
En dan heb je Carrot-cheese!


Als je hier niet zoveel zin in hebt, heb ik hieronder nog een tweetal recepten als beleg voor je:

Paprika Creme (deze kun je ook op je brood doen op een Vuurdag (Ram, Leeuw, Boogschutter) 
1 rode paprika
1 teentje knoflook
2 el honing
1 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen koriander
zeezout
blender

En zo maak je het:

Snij de paprika en de knoflook in stukjes.
Doe alles in de blender. Klaar!



Smeuïge Kikkererwten Puree oftewel Hummus

1 blik kikkererwten
1 ui in grove stukken
1 teentje verse knoflook
½ citroen uitgeperst
1-2 el Olijfolie
Cayennepeper (vooral lekker met deze koude lente; het verhoogd je lichaams temperatuur).
Komijn
Zo maak je dit:


Doe alle ingredienten in de blender met 1 el olijfolie. Even blenden.
Voeg nog wat olijfolie toe als dat nodig is (het moet een beetje smeuïg worden).
Breng op smaak met cayennepeper en komijn.

Dit is een beetje vetter, maar het zijn wel gezonde, enkelvoudig onverzadigde vetten. Goed voor hart- en bloedvaten. 


Houdbaarheid:



Aangezien deze producten zelf gemaakt zijn, zijn ze niet zo heel lang houdbaar, gewoonweg omdat er nauwelijks tot geen conserveermiddelen inzitten.
Bewaaradvies: koelkast.
Houdbaarheid: 4-5 dagen.


Smakelijk eten!
Vivian Dassen


 

Geen opmerkingen: