zaterdag 4 februari 2017

6-2 maan in Tweeling - Linzenburgers met Bloemkoolrijst

Deze dag staat de maan ook nog in het teken Tweeling. Dit is een luchtdag. De energie is licht en vrolijk en je maakt makkelijker contacten en vrienden. Bloemige groenten staan vandaag hoog in het vaandel.
Weinig aanvullend vet eten, veel water drinken en proberen om geen dierlijke vetten te eten zijn dingen die je nu goed doen. Doe schouderoefeningen door ze gewoon lekker op te trekken, en met je armen te zwaaien. Lekker scrubben verzorgd je lymfenvatenstelsel. Daarna een heerlijke (zelf)massage van je huid met bv argan-, kokos-  of olijfolie is een ware traktatie voor je huid en spieren.
Een fijn voorbeeld van zelfmassage vind je hier: ontspannende-en-pijn-verlichtende-zelfmassage.

Op deze Maan in Tweelingdag eten we linzenburgers.
Deze linzenburgers zijn supergezond, heerlijk van smaak en snel bereid. Door de week eten we deze wel vaker als avondmaaltijd met zilvervliesrijst; lekker snel klaar en je krijgt toch de broodnodige voedingsstoffen binnen. De kleur van deze linzenburgers is overheersend oranje. De kleur oranje staat voor creativiteit, blijdschap en optimisme; echte Tweeling energie.
Als bijgerecht maken we bloemkoolrijst van de rest van de bloemkool van gister. Maar we beginnen met de burgers!




Dit heb je nodig voor 8 kleine burgers voor 4 personen:

200 gr gedroogde rode linzen (lees hier over Superfood Peulvruchten) of een blik 400 gr. Als ze in jouw land geen linzen hebben, of je lust ze niet, vervang ze dan door een andere soort peulvruchten*.
5 dl groentebouillon (van 1 tablet of zelf getrokken)
1 winterwortel in plakjes
1 bosuitje in ringetjes
De rest van de bloemkool van gister 
Stukje spaanse peper
2 teentjes knoflook
Gemalen koriander (ketoembar)
2 el pijnboompitten**
4 el paneermeel
1 el olijfolie
5 dl vers sinaasappelsap (naar keuze)


En zo maak je deze goddelijke burgers:

Gedroogde linzen: Was de linzen. Kook de linzen in de groentebouillon in ca. 20 minuten gaar. Kook de laatste 5 minuten de wortel in kleine plakken mee.
Linzen uit blik: Was de linzen, zet de groentebouillon op en breng aan de kook. Voeg de wortel toe en laat 5 minuten mee koken. Voeg nu de linzen toe.
****
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringetjes.
Snijd het stukje peper fijn (tip: doe eerst plastic handschoenen aan).
Houd een lepel bosui achter.
Bak de pijnboompitten** in een droge koekenpan goudbruin.
Giet de linzen af. Prak de linzen met de wortel met een vork wat fijn.
Meng er de bosui en de pijnboompitten door.
Pers het teentje knoflook er boven uit.
Maak het mengsel op smaak met peper en koriander.
Vorm er 8 schijven van en wentel ze door het paneermeel.
Bak de linzenburgers in een anti-aanbak pan in de olie in 10 minuten bruin. Halverwege keren.
Geef er het sinaasappelsap bij.


Bloemkoolrijst
Wat heb je nodig:
De rest van de bloemkool van gisteren.
1 el plantaardige olie
1 teentje verse knoflook
zout en peper
1 el gehakte koriander of peterselie
Hoe maak je dit:
Hak de bloemkool in flinke stukken en doe deze met stronken en al in de keukenmachine. Die stronken kun je namelijk ook gewoon eten.
Hak alles fijn totdat je korreltjes over houdt. Dit ziet er een beetje uit als rijst, vandaar.
Verhit een grote pan en warm de olie.
Snij het teentje knoflook fijn en wok dit eventjes.
Voeg nu de bloemkoolrijst toe en wok lekker een paar minuten op hoog vuur.
Nu kan peper en zout (het liefst uit de molen natuurlijk) erbij en roer de peterselie of de koriander erdoor.
Lekker (makkelijk) ☺


* Andere soort peulvrucht:
Er bestaan honderden varianten peulvruchten. Tijdens mijn zoektocht naar de verschillende soorten, kwam ik er tegen en werden me namen genoemd waar ik niet eerder van had gehoord.

De in West-Europa meest bekende schijnen te zijn:
Adukibonen
Borlottibonen
Boterboontjes
Butterbeans
Bruine bonen
Citroenbonen
Doperwten
Friese woudbonen
Gele erwten
Grauwe erwten
Groene erwten

Kapucijners
Kievitsbonen
Kikkererwten
Kogelbonen
Kouseband
Krombekken (witte boon)

Limabonen
Linzen (rood, blond, groen, bruin, berglinzen,
Dupuis
, de Puy)
Mungbonen
Olifantsbonen (limabonen)
Peultjes
Pronkbonen
Rode nierbonen
Rozijnerwten
Snijbonen
Sojabonen
Sperziebonen
Spikkelbonen (kievitsbonen)
Spliterwten (= gehalveerde groene of gele erwten)
Tuinbonen
Witte bonen
Wonderbonen
Zwarte bonen
Zwarte nierbonen
Zwarte-ogenbonen
Zwarte schildpadbonen
Als hier ook niets bekends bij zit, stuur me dan een berichtje met je land van herkomst, dan probeer ik een alternatief voor je te vinden.


**Pijnboompitten
Er is iets dat je moet weten over pijnboompitten. Wij hebben een keer pijnboompitten gekocht bij een supergoedkope supermarkt (aldi of lidl of iets in die geest). Deze had ik lekker geroosterd in de pan en gebruikt in de salade die we aten na het zwemmen in een subtropisch zwemparadijs ter ere van de verjaardag van mijn man. Maar goed, we kregen toen een hele vieze bittere smaak in onze mond. Het heeft zeker 10 dagen geduurd voordat dit weg was! Dit waren de chinese pijnboompitten. Niet kopen dus.

Het verschil zit in de punt: de Europese pijnboompit is gewoon blank, maar de Chinese heeft een donkere punt en de pit is ook ronder. Als het goed is kun je op de verpakking ook de herkomst lezen.


Veel liefs,
Vivian Dassen

Geen opmerkingen: