vrijdag 3 februari 2017

5-2 Maan in Tweeling; 2 soorten Peulvruchten Stoofschotel



De maan staat in het teken Tweeling en dat vraagt om water drinken, weinig bereidingsvet te gebruiken, bloemige groenten te eten en weinig dierlijke eiwitten. Vetten en vooral dierlijke vetten uit voeding worden snel opgenomen en het is ook nog wassende maan, dus we trekken het aan. 


Tweeling is een Lucht teken en dat is een opgewekte energie. Verzorg je lymfevatenstelsel door water te drinken, te bewegen (vooral schouderoefeningen) en je huid te scrubben.


Zoals je vast al hebt gemerkt wordt er in dit Parallel Eten aan de Maan-dieet geen gebruik gemaakt van vlees. Je hoeft niet zo heel streng mee te doen als je niet gewend bent zonder vlees te eten; misschien is het voor jou al een hele verandering als je deze week 2 x vegetarisch eet, vooral nu de maan in Tweeling staat. Deze verdraagt geen dierlijke eiwitten, dus ook geen eieren, vis en vlees. 
Eet mij niet op!
Als je niet gewend bent vegetarisch te eten en het toch eens wilt proberen; klik dan hier voor een vegetarisch recept voor beginners.  Verder staat de receptenpagina vol met vegetarische recepten, met peulvruchten en sommige ook met vis. Check it out!
bij het recept van 4-2 (gister) staat overigens een hele uitleg van vleesvervangers.


Mijn dochtertje van 12 eet natuurlijk met de pot mee. Normaal gesproken eten mijn man en zijzelf wel regelmatig een stukje vlees, maar bij de frietjes zat alleen een lekkere salade. Zegt ze zo: maar mama, als we geen vlees, vis of eieren eten waar halen we dan onze eiwitten vandaan? Ik zweer het je, zo wijs zei ze het.
Nou, wat dacht je hiervan:
Groenten, Guinoa en aanverwanten, Bonen en Peulvruchten, Noten en Zaden en voor de zware sporters: plantaardige proteïne shakes!
Eiwit zit in veel meer voedingsmiddelen dan de meeste mensen denken.



In dit bericht wil ik een recept onder de aandacht brengen dat heerlijk smaakt en heel makkelijk te maken is. Mijn man heeft het bedacht toen hij een keer ging koken en er geen vlees of vis meer in voorraad was. Even voor de duidelijkheid; mijn man houdt veel van vlees. Maar gelukkig kiest hij steeds gezondere soorten en kookt mij minstens 3 x per week met vis. Onze kids zijn part-time vegetarisch; zij eten samen met mij op de overige dagen vaker een vegetarische schijf of peulvruchten, en hooguit 1-2x per week vlees. Een hele verbetering voor hun gezondheid.
Lees hier meer over Peulvruchten 














2 Soorten Peulvruchten Stoofschotel met Stokbrood en Guacamole 

Dit heb je nodig:
1 blik kikkererwten
1 blik linzen
(Als je wilt kun je de peulvruchten ook gedroogd kopen. Houdt er dan wel rekening mee dat je veel tijd kwijt bent aan het weken en koken van de kikkererwten; linzen hoeven niet geweekt)
2 blikken gepelde tomaten of 4 grote verse tomaten van vel ontdaan (even in kokend water dompelen dan haal je het vel er zo af)
1 bakje champignons
1/4 bloemkool in roosjes (morgen eten we de rest)
2 uien of 1 dikke ui
2 el olijfolie
1 tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder
snufje zeezout
peper naar smaak
2 teentjes knoflook
125 ml groente bouillon

Voor de Guacamole:
het vruchtvlees van 1 avocado (bewaar de schil en de pit*)
1 sjalotje fijn gesneden
1 teentje knoflook
1 el citroensap (tegen kleuring)
1/2 el olijfolie

Zo maak je het:

We beginnen met de guacumole:

1. prak de avocado, voeg alle andere ingredienten toe en laat lekker 'blenden'.


De Stoofschotel:

1. Schil de ui en snij klein. Pel de knoflook, snij klein of pers uit. Warm de olijfolie in een wok- of stoofpan en voeg de ui en knoflook toe tot de heerlijke geuren uit de pan stijgen.
2. Borstel de champion schoon, haal de steeltjes er een stukje af, snij in 4-en en voeg bij de ui.
3. Voeg de bloemkool toe.
4. Laat lekker even wokken tot de groenten bijna gaar zijn.
5. Voeg nu de kikkererwten en de linzen toe, roer goed door.
6. Voeg de tomaten uit blik toe of de in stukken gesneden verse tomaten, en een scheutje groentebouillon. Kijk of er nog groentebouillon bij moet; het moet een smeuig geheel worden en het mag nu best wat natter zijn, want het wordt ook nog lekker gestoofd om alle smaken goed in te laten trekken.
7. Voeg de specerijen, peper en het zeezout toe en laat lekker 15-20 minuten pruttelen op laag vuur.
8. Warm het volkoren brood eventueel even in de oven.
9. Dien deze schotel heet op, met de guacumole en het volkoren stokbrood als bijgerecht.

Groetjes,
Vivian Dassen


* De avocado is een vrij vette groente-vrucht die gezonde vetten en veel voedingsstoffen levert. Je kunt hem prakken en op je brood smeren als beleg (zoals het recept van Guacamole hierboven). Hij is vrij neutraal van smaak, maar heerlijk als extraatje op je brood met bv gegrilde groenten, zalmfilet of 30+ kaas. De schil van de avocado kun je gebruiken om je ellebogen en knieen mee in te wrijven; hier worden ze superzacht van! De pit kun je bij de guacamole in een afsgesloten bakje leggen als je nog wat over hebt; met de pit verkleurt de guacamole niet!
 

Geen opmerkingen: