Soms heb je het gehad met water, thee en smoothies, en wil je wel iets anders drinken. Een sapje dat een voldaan gevoel geeft. Iets dat lekker is en toch goed voor je. De winkels staan vol met zogenaamd gezonde sapjes.
Sappen uit pakken en flessen kunnen helaas resten van schimmels bevatten. Ook bevatten ze vaak veel E-nummers en allerlei andere toevoegingen. Dat geldt voor zowel vruchten- als groentesappen. Dat wil je toch niet in je lijf hebben? Bovendien zijn ze beperkt houdbaar in de koelkast en kunnen eventuele schimmels zich daar lekker vermeerderen. Yak!
Veel fruitsappen hebben trouwens gewoon appel- of druivensap als basis. Geen echt sap natuurlijk; concentraat! Kijk maar eens op het etiket; het ingrediënt dat als eerste genoemd wordt, zit er het meeste in. We worden voor de gek gehouden waar we bij staan....Hieronder een voorbeeld:
slechts 10% blauwe bespuree, en slechts 4% frambozenpuree... |
Echt lekkere sappen met authentieke smaak en vol van natuurlijke vitamines en mineralen maak je daarom lekker zelf. Alle rode, oranje en donkergele sappen bevatten pro-vitamine A; een krachtige anti-oxidant. Anti-oxidanten vangen de vrije radicalen (schadelijke stoffen) in je lichaam die je opneemt via ongezonde voeding, rook, uitlaatgassen, stress, etc.
Tomaten bevatten daarnaast nog lycopeen; nog een krachtige anti-oxidant. Deze komt vreemd genoeg alleen vrij als de tomaat wordt gebakken, gekookt of gegrild.
Met een glas zelfgemaakt tomatensap krijg je dus een flinke boost anti-oxidanten.
Als je tijdens de bereiding dan ook nog een paar teentjes knoflook toevoegt, heb je de hoofdprijs.
Zelf tomatensap maken is trouwens lang niet zo moeilijk als ik dacht...
Wat heb je nodig voor ca. 3 glazen:
1 kg rijpe tomaten in 4-en gesneden. Kies lekker geurende tomaten, zoals Roma tomaten of Trostomaten.
250 ml water
Herbamare of zeezout
eventueel 2 teentjes knoflook in stukjes
een schijfje citroen (naar keuze)
Hoe maak je een paar overheerlijke glazen tomatensap:
Breng de tomaten met eventueel de knoflook aan de kook met het water.
Laat op een vuurtje 15-20 minuten sudderen.
Wrijf het sap nu door een zeef, zodat velletjes en zaadjes achterblijven en je alleen het heilzame sap opvangt.
Laat het afkoelen, voeg Herbamare naar smaak toe, roer om, en schenk het in een glas misschien nog gegarneerd met een schijfje citroen? Dat ziet er meteen gezelliger uit.
Mmmm...lekker!
Ingevroren (-18ºC) blijft het ca. 3 maanden goed.
Dit is natuurlijk al een heerlijk tussendoortje op zich, maar met een handje ongebrande, ongezouten noten is het nog meer yummie en is het een volwaardige maaltijd.
Gezonde groetjes,
Vivian Dassen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten