Koken voor je Leven

De meeste mensen eten en drinken er op los, totdat hun lichaam het niet meer kan opbrengen en een ziekte gaat uiten. Het is ook moeilijk om - met het aanbod in de winkels - gezond te (blijven) eten en te drinken. Fabrikanten houden daarbij de consument ook nog enorm voor de gek en ook dat helpt niet voor de algehele gezondheid in de maatschappij. Bovendien worden we zo overspoel met informatie over voeding; vandaag is dit gezond en morgen weer dat. We weten het gewoon niet meer. Luisteren naar onze intuïtie is blijkbaar onze enige redding.

Intuition is knowing without knowing how you know it

Waarschijnlijk is dat de reden waarom diëtisten, gewichtsconsulenten en natuurvoedingsadviseurs maar gedeeltelijk vergoed worden door de ziektekostenverzekeraars; als dit volledig vergoed zou worden gingen meer mensen voor advies naar deze aarde engelen, werden er minder mensen ziek en worden er minder medicijnen geproduceerd, zijn er minder artsen en ziekenhuizen nodig en kan men minder onderzoeken doen. Ziektes houden de wetenschap op de been zullen we maar zeggen. Kijk maar; zodra je iets hebt moet je anders gaan eten van je huisarts. Denk hierbij aan Diabetes, ME, Candida, Kanker, Hart- en Vaatziektes. De relatie tussen voeding en ziektes bestaat dus wel degelijk.

Sick-care versus Health-care
Als gewichtsconsulente mag ik geen mensen met ziektes begeleiden. Maar niemand kan me verbieden om voedingsadviezen te geven die voor iedereen een enorme verbetering voor de gezondheid zijn. Deze adviezen bied ik op dit blog aan. Gratis en voor niks. Doe er je voordeel mee.



Een aantal tips:
1. Kies voor gezonde vetten;
avocado's, olijfolie, kokosolie, echte boter, vette vis (o.a. zalm, tonijn, makreel), rauwe ongezouten noten. Wist je dat margarine maar 1 molecuul verwijdert is van plastic?
 
2. Laat pakjes, zakjes, kant-en-klare maaltijden, junkfood, etc. staan; ze dragen niet bij aan jouw gezondheid.
 

3. Drink voldoende water.
Dr. Batmanghelidj, schrijver van het boek 'Water als Medicijn' legt hier haarfijn in uit dat je 0,30ml water per kg lichaamsgewicht nodig hebt. Als je bv 70 kg weegt, dan heb je dus 70 x 0,30ml nodig is 2,1 liter water per dag. Thee, koffie, frisdrank, (soja)melkproducten, enz niet meegerekend. Alleen water dus.

4. Eet voldoende vers fruit en verse groenten.
Je kunt er heerlijke, smaakvolle gerechten mee maken zonder je smaakpapillen te beledigen ((zie de receptenpagina).
 

5. Maak veel gebruik van peulvruchten.
Deze zitten boordevol plantaardige eiwitten en bevatten veel vezels. De eiwitten heb je nodig om je lichaamscellen te kunnen vervangen en de vezels zijn een weldaad voor je stoelgang.
6. Let op de GL van voedingsmiddelen.
De GL is de Glyceamische Lading; hoeveel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een hoeveelheid van een voedingsmiddel. De GL zegt meer over je voeding dan de GI (Glycaemische Index. Dit zegt alleen iets over de snelheid van de stijging, maar niets over de totale hoeveelheid glucose die hiermee in je lichaam komt.

Een voorbeeld; de GI van gewone gekookte aardappelen is 95 (van 100. Als metafoor; glucose =100). Dat is behoorlijk hoog dus. Iemand die diabeet is, candida of ME heeft zou hier beter niet (teveel) van eten.
Gaan we echter kijken naar de GL, de lading glucose die dit voedingsmiddel brengt, dan zien we dat 100 gr aardappelen een GL heeft van 14,1 (van 100. Weet je nog; glucose = 100).
Een aardappel bevat dus wel een hoge GI, maar een relatief lage GL en dat is lager dan rijst of bulgur! Gekookte aardappelen kunnen dus gerust een paar keer per week op het menu staan.

Hieronder een kleine lijst met voedingsmiddelen en hun GI en GL.
GL: laag=1-10.
GL: middel = 11-19.
GL: hoog =20 of meer.

VOEDSEL
Glycemische index (glucose = 100)
Portiegrootte (gram)
Glycemic load per portie
Baguette (wit)
95
30
15
Volkoren brood
71
30
9
Pita brood
68
30
10
Tortilla (Mais)
52
50
12
Tortilla (Meergranen)
30
50
8
DRANKEN
Coca Cola®
63
250 mL
16
Fanta®
68
250 mL
23
Appelsap
44
250 mL
30
Cranberry sap (Ocean Spray®)
68
250 mL
24
ONTBIJTPRODUCTEN
All-Bran™
55
30
12
Coco Pops™
77
30
20
Cornflakes™
93
30
23
Muesli
66
30
16
Havermout
55
250
13
Special K™ (Kellogg’s)
69
30
14
Couscous
65
150
9
Quinoa
53
150
13
Witte rijst
89
150
43
Zilvervliesrijst
50
150
16
Bulgur
48
150
12
MELK EN IJS
Slagroom ijs
57
50
6
Volle melk
41
250mL
5
Magere melk
32
250 mL
4
FRUIT
Appel
39
120
6
Banaan
62
120
16
Dadels, gedroogd
42
60
18
Grapefruit
25
120
3
Druiven
59
120
11
Sinaasappel
40
120
4
Perzik
42
120
5
Peer
38
120
4
Rozijnen
64
60
28
Watermeloen
72
120
4
BONEN EN NOTEN
Ogenbonen (Blackeye peas)
33
150
10
Bruine bonen
30
150
7
Kikkererwten
10
150
3
Kidney bonen
29
150
7
Linzen
29
150
5
Soja bonen
15
150
1
Cashew noten
27
50
3
Pinda’s
7
50
0
PASTA
Macaroni
47
180
23
Spaghetti (wit)
46
180
22
Spaghetti (volkoren)
42
180
17
SNACKS
Tortilla Chips
42
50
11
M & M’s®, pinda
33
30
6
Popcorn (magnetron)
55
20
6
Chips (aardappel)
51
50
12
GROENTE
Doperwten
51
80
4
Wortels
35
80
2
AARDAPPELS
Gebakken aardappel
82
150
21
Zoete aardappel
70
150
22
OVERIGE
Hummus
6
30
0
Honing
61
25
12

Deze informatie komt van de Harvard Medical School. Klik hier voor een uitgebreidere lijst (Engelstalig).

Hoe meer snelle suikers (hoge glycemische load) je eet, hoe meer insuline er nodig is, hoe vaker je dit doet, des te meer insuline er elke keer nodig is voor dezelfde hoeveelheid suikers. Af en toe kan het geen kwaad als je verder gezond bent, maar consequent je lichaam “uitdagen” met veel snelle suikers? Geen goed plan.

7. Voeding kan verzurend werken; zorg voor evenwicht met alkalische voeding.
Door verzurende voeding kun je je behoorlijk beroerd gaan voelen; hoofdpijn, gebrek aan energie, overmatige slijmproductie, neusverstopping, herhaaldelijke verkoudheid en griep, angst, nervositeit, prikkelbaarheid, Cysten, polycysteuze eierstokken, goedaardige borstcysten. Je kunt de verzuring opheffen door meer basisch voedingsmiddelen tot je te nemen. Dat noemen we alkalische voedingsmiddelen.

Eerst wat achtergrondinformatie. Onze pH is de maat waarin we meten hoe zuur of alkalisch we zijn. Een pH van 0 betekent volledig zuur en een pH van 14 geheel alkalisch. Een pH-waarde van 7 is neutraal.  het idee achter het alkalisch dieet dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen ons lichaam kan helpen de ideale pH-balans te handhaven. Dit zou moeten kunnen helpen om op die manier de algemene gezondheid te kunnen verbeteren.

Gebruik hierbij je intuitie; ongebrande ongezouten noten zijn hartstikke gezond, want ze bevatten goede vetten. Toch werken ze licht verzurend. Maar de voordelen van het eten van noten wegen hier niet tegenop. Kijk dus verder dan de tabel aangeeft...

Hieronder een tabel waarin af te lezen is of een voedingsmiddel verzurend werkt of alkalisch:
 
     
 

 
categorie:
zeer verzurend: verzurend:licht verzurend: licht alkalisch: alkalisch:zeer alkalisch:
groenten, peul-
vruchten en wortels:
ingelegde (in zuur of pekel) groentenblikgroenten, diepvries-
groenten, champignons, zuurkool
gekookte groenten (alle soorten), zoete aardappelen, kidney beansaardappels, paprika, sla, ui, prei, div. kool, rabarber, aubergine, courgette, asperges, spruitjes, erwten (vers), wortels, maïs (vers), mierikswortel, koolrabi, koolraap, pompoen, pepers, zeewiertomaten, witlof, spinazie, sperciebonen, snijbonen, rode biet, selderie, radijs, knoflook,
div. kruiden, alfalfa, gember
komkommer, boerenkool, broccoli, groentesap, kiemen, grassen
fruit: banaan (rijp), ananas, rozebottels, granaatappelaardbeien, appel, peer, grapefruit, sinaasappel, mandarijn, pruimen, nectarine, mango, abrikoos, perzik, bessen, meloen, cranberry, druiven, acai vrucht, papaya, zoete kersen, dadels, frambozenvijgen, citroen, limoen, watermeloen, banaan (onrijp), zure kersen, kokosnoot (vers)avocado 
brood, granen
en rijst:
gebak, pastatarwe, bruine rijst, tarwepitmeel, witbrood, mais tortillas, haver, zuurdesembrood,
witte rijst, bruine rijst, cornflakes
gist, gerst, basmati rijst, couscous, haver, rogge, volkomen brood, witmeel cracker, tempeh tofu, soja meel/bloem, amarant, linzen, boekweit, spelt, wilde rijst soja granulaat, witte bonen, lima bonen, soja bonen soja noten
noten en zaden: pinda's, pindakaas,
pistache noten
hazelnoten, paranoten, macadamia noten, walnoten, cashews, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempittenpijnboompitten, sesamzaad, karwijzaad, kastanjesamandelen 
zuivel:kaas, gehomo-
geniseerde melk, ijs
kwark, eieren, kaas, melk (gepasteuriseerd) gehomogeniseerde melk, (slag)room, yoghurt, melk (niet gepasteuriseerd), boter, rijstmelk, sojamelk,
cottage cheese
karnemelk, geitemelk, geitekaas, weiborstvoeding 
dranken:koffie, thee, bier, frisdrank, vruchtensap (gezoet), sterke drank spa rood, wijnkokosmelk, vruchtensap (ongezoet), surrogaatkoffiegedisilleerd water, mineraalwater,
bronwater, kokosnoot water
groene thee, rooibostheecitroenwater, kruidenthee
oliën: margarineboter, maïsolie, zonnebloemolie olijfolie, lijnzaadolie, visolie, kokosolie, sesamolie   
vlees
en vis:
varkensvlees, rundvlees, kalfsvlees,
vis in blik
oceaanvis, kip, kalkoen, lam, schaaldierenzoetwatervis, orgaanvlees,
hert
   
zoet:zoetstoffenchocola,
melasse, stroop,
witte suiker,
bruine suiker, rietsuiker, bietsuiker,
xylitol
bewerkte honing, rijst siroop, gerstemout siroop, melksuiker, fructose, suikerrietsap, ahornsiroop,
agave diksap
ruwe honing stevia
diversen:sojasaus, azijn ketchup, mayonaise, mosterd, miso, blikvoedsel, magnetronvoedselappelwijnazijn, hummus, popcorn Royal Jelly, bijenpollenzuiveringszout 

Bron: dr. Robert Young
http://www.acidalkalinediet.com/Alkaline-Foods-Chart.htm en http://phmiracleliving.com/t-food-chart.aspx 

Gezonde groetjes,
Vivian Dassen




 

Geen opmerkingen: