FAQ


Recepten/informatie meenemen:
Als je iets op dit blog ziet dat je graag mee wilt nemen, dan heb ik daar geen problemen mee; delen is helen. Het is echter veel werk om informatie te verzamelen, recepten samen te stellen, het aantal kcal te berekenen en de recepten daadwerkelijk te maken. Als je dus iets meeneemt; maak dan ook even een link naar mijn blog of noem mijn blog in je bericht; 
http://de-appelboom.blogspot.com
Alvast bedankt!

Alle recepten die vermeldt staan bij de hoofdgerechten, zijn bedoeld voor 4 personen, tenzij er uitdrukkelijk een ander aantal bij staat.

Maten, gewichten en afkortingen:
el:          afgestreken eetlepel
tl:           afgestreken theelepel
ml:         mililiter
dl:          deciliter
g of gr:  gram
min.:      minuut

Omrekenen van cups naar grammen en ml:

Cups in Grammen
1 cup¾ cup cup½ cup cup¼ cup1 tbsp
Bloem & Meel130 gr96 gr86 gr65 gr43 gr32 gr8    gr
Suiker*200 gr150 gr130 gr100 gr65 gr50 gr12,5 gr
Bruine suiker180 gr135 gr120 gr90 gr60 gr45 gr11,5 gr
Maïzena120 gr90 gr80 gr60 gr40 gr30 gr15 gr
Rijst190 gr140 gr125 gr95 gr65 gr48 gr12 gr
Macaroni140 gr100 gr90 gr70 gr45 gr35 gr9    gr
Couscous180 gr135 gr120 gr90 gr60 gr45 gr11 gr
Havermout90 gr65 gr60 gr45 gr30 gr22 gr6    gr
Boter **240 gr180 gr160 gr120 gr80 gr60 gr15 gr
Gehakt fruit150 gr110 gr100 gr75 gr50 gr40 gr10 gr
Noten gehakt150 gr110 gr100 gr75 gr50 gr40 gr10 gr
Noten gemalen120 gr90 gr80 gr60 gr40 gr30 gr7,5 gr
Panko150 gr110 gr100 gr75 gr50 gr40 gr20 gr
Parmezaan90 gr65 gr60 gr45 gr30 gr22 gr11 gr
Honing340 gr255 gr227 gr170 gr113 gr22 gr21 gr
Cacao100 gr75 gr66 gr50 gr33 gr25 gr6 gr
Chocolade druppels160 gr120 gr106 gr80 gr53 gr40 gr10 gr

* gewone suiker wordt niet gebruikt in de recepten.
** boter alleen in vloeibare vorm, daarom heb ik de grammen weggehaald; kijk bij de ml.

Cups in ml:

  • 1 ts                 5 ml
  • 1 tbsp          15 ml
  • 1 cup         240 ml
  • 3/4 cup     180 ml
  • 2/3 cup     160 ml
  • 1/2 cup     120 ml
  • 1/3 cup       80 ml
  • 1/4 cup       60 ml
 

Vervangen.
Je kunt een heleboel voedingsmiddelen vervangen door gezondere als je gaat bakken:

1 ei kun je vervangen door 1 banaan of 1 el lijnzaad geweld in 3 el heet water. Dit werkt heel goed in cakes, pannenkoeken en poffertjes.

Suiker kun je vervangen door dezelfde hoeveelheid appelmoes.

Suiker kun je ook vervangen door bananen, gedroogd fruit of stevia. (100 gr suiker = 1/2 - 1 banaan, ca. 100 gr gedroogd fruit. 100 gr suiker = 12 gr Stevia.)
Boter kun je vervangen door dezelfde hoeveelheid yoghurt of appelmoes

Bloem kun je vervangen door volkoren bloem.

Meel kun je vervangen door volkoren tarwemeel of spelt. Gebruik dan wel meer bakpoeder, omdat het baksel anders niet goed kan rijzen.


Testing...testing...1-2-3
Alle recepten zijn getest op de hoeveelheid ingrediënten, kook - en oventijden, smaak en uiterlijk.

Oventijden:
De aangegeven oventijden zijn bedoeld voor een elektrische oven. Heb je een heteluchtoven? Trek dan 10% van de opgegeven temperatuur af. Heb je een gasoven? Stand 1 = 150 º. Per stand komt er 25 º bij.

Kooktijden groenten:
Andijvie
Kooktijd: 15 tot 20 minuten

Asperges (witte)
Kooktijd: 20 tot 30 minuten

bloemkool
Kooktijd: 10 tot 20 minuten
Even prikken met je vork om te kijken hoe zacht de bloemkool is

Broccoli
Kooktijd: 10 tot 20 minuten

Boerenkool
Kooktijd: 25 tot 30 minuten
Tip: leg de boerenkool bovenop de aardappelen en kook het tegelijk. Je hoeft daarna alleen nog maar het water af te gieten en het door elkaar te stampen.

Doperwten
Kooktijd: 5 tot 15 minuten

Groene kool
Kooktijd: 15 tot 20 minuten

Maiskolf
Kooktijd: 10 tot 30 minuten; ligt eraan hoe vers de mais is. Hoe ouder de maiskolf is, hoe langer hij moet koken

Prei
Kooktijd: 15 minuten
Rode bieten
Kooktijd: 30 tot 60 minuten

Rode kool
Kooktijd: 15 tot 20 minuten

Snijbonen
Kooktijd: 10 tot 15 minuten

Sperziebonen
Kooktijd: 15 minuten

Spinazie
Kooktijd: 10 - 15 minuten

Spruitjes
Kooktijd: 5 tot 15 minuten

Witlof
Kooktijd: 20 minuten

Wortels
Kooktijd: 10 tot 20 minuten

Zonder vlees?:
Alle recepten in dit blog zijn zonder vlees. Sinds 15-01-2011 ben ik vegetarisch gaan eten. Ik eet alleen 2x per week vette vis voor de omega3 vetzuren, dus dit voedingsmiddel kun je wel tegen komen, alsook vleesvervangers. Uiteraard kun je alle recepten aanpassen aan je eigen opvattingen door bv de vleesvervanger te vervangen door vlees van jouw keuze.

De recepten voor snoep en koekjes zijn vaak veganistisch. Dat wil zeggen dat er geen eieren, en gewone melk(producten)  in verwerkt zijn.

Vitamines:
Meer info over de B en C vitamines vind je hier.

Geen opmerkingen: