donderdag 16 oktober 2014

Griezelkookboek Gezondere Broeikaseieren

Mijn jongste dochter is helemaal verzot op de verhalen van Roald Dahl. We grinniken en giechelen om het ene na het andere boek. We hebben De Heksen bijna uit; om de beurt lezen we een hoofdstuk. Op 4 november a.s. heeft ze Leeswedstrijd en mag ze voor de hele school een stukje voorlezen.

Op woensdag maken we als ze uit school komt normaal gesproken pannenkoeken. Afgelopen woensdag wilde ze echter een spiegeleitje. Maar een gewoon spiegeleitje is zo gewoon, zo saai, vind je ook niet? Uit Roald Dahl's Griezelkookboek 2 haalde ik dit simpele, maar o zo heerlijke, magische recept! Roald noemt het 'Broeikaseieren' (dat klinkt heel raar vind ik...), maar vraag hem niet waarom.

De boter lieten we helemaal weg. En het wit brood vervingen we door '100% volkoren Meer Vezels, Minder Zout' brood. Lekker en gezond.



Wat heb je nodig voor 1 Broeikasei? Ik zal het schrijven in de taal van de Opperheks uit De Heksen (ze heeft o.a. moeite met het uitspreken van de g, ch, ui, ee, ei, ij en ou, dus let goed op!):

Ain plastic trienkbaiker
Ain snai volkoren brood
Ain aitlaipel olaifolie
Ain Vraije Oitloopai *
Paiper en Zawt
Snufje Basilicoem
Ain pan

Wil je lachen met deze taal in een verhaal? Lees De Heksen van Roald Dahl (dat rijmt! Hihi)



Maar hoe kun je van dit alles nou een fatsoenlijke lunch of ontbijt van maken? Ik zal het schrijven in gewoon Nederlands:

Maak met de drinkbeker een gat in de snee volkoren brood. Bewaar het rondje!
Zet  de pan op het vuur en doe de olijfolie erin.
Wacht tot de olijfolie begint te walmen en leg de snee brood in de pan.
Draai na een minuutje om.
Breek het ei en laat de inhoud in het gat van het brood glijden.
Strooi nu een beetje peper, zout en eventueel basilicum erop.
Zet een (glazen) deksel op de pan en zet de warmtebron klein.
Het gele van het ei kun je niet heel erg zacht laten, ivm bacteriën die erin kunnen zitten; draai daarom na een paar minuten de snee brood MET het ei in het midden voorzichtig om. Laat een paar minuutjes doorbakken. Het eigeel is nu toch nog een beetje zacht en op te soppen met het rondje, maar niet meer echt gevaarlijk voor je gezondheid.
Serveer het broeikasei met het rondje erbovenop.
Klaar!


Sjmekkelijk aite!





* Hier een uitleg voor je ouders waarom ze zouden kiezen voor Vrije Uitloop Eieren, in plaats van scharreleieren:

Op elk ei in Europa hoort een code te staan die begint met een cijfer tussen 0 en 3.
In Spanje vind je nog eieren met code 3 in de winkels; dit zijn eitjes van kooikippen ook wel stress-kippen genaamd. Geen lekker idee om een ei te eten van een stress-kip, toch? Deze manier van kippen houden is in Nederland verboden. Maar op markten en in buitenlandse supermarkten worden deze nog wel verkocht.


 
Eitjes met code 2 zijn de zogenaamde scharreleitjes. Deze kippen mogen met z'n negenen op een vierkante meter in superhallen rond 'scharrelen'. Ook dit roept bij mij geen beeld op van een lekker eitje van een gezonde, gelukkige kip. Mijn advies: niet kopen.


Eitjes met code 1 zijn eitjes van de vrije uitloop kippen. Dat zijn dus de kippen die over het erf rennen en vrijheid hebben. Dat ziet er al een stuk gezonder uit, toch?


Als er een 0 op het ei staat, krijgt de kip daarnaast ook nog biologisch voer. Dit zijn mijn favoriete eitjes; je betaald een paar dubbeltjes meer per doos, maar je eet wel een lekker smakelijk eitje van een happy-kip die ook nog goed voer krijgt. En dat proef je! :-)

Geen opmerkingen: