zondag 26 juli 2015

Vergeetachtigheid

Samenlevingsziekte nummer één

Volgens het boek van Hans de Waard (Jassentechniek), is vergeetachtigheid over een paar jaar samenlevingsziekte nummer 1. Het is door ons zelf aangetrokken als een soort jas. Deze jas kunnen we echter ook weer uitdoen. Hier is niks zweverigs aan. Het is gewoon een kwestie van energie overdracht. Voor meer informatie hierover verwijs ik je graag naar zijn website www.jassentechniek.nl.


De overgang en vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid is ook iets waar vrouwen in de overgang mee kampen. Door de schommelingen in hun hormonen kunnen ze een tekort oplopen op melatonine; een hormoon dat 's nachts wordt aangemaakt als het donker is en dat ervoor zorgt dat je goed slaapt en goed kunt onthouden.  

Wil je meer lezen over de overgang?
Wonderbar-Wunderbar
Overgang - achter het behang
Lekkere Smulrepen
hormooncake

Stress, voeding en vergeetachtigheid

Er is echter nóg iets te doen aan vergeetachtigheid, vooral op het gebied van voeding, zegt Juglen Zwaan (De Supplementenwijzer).
Ik citeer:
Vergeetachtigheid wordt gekenmerkt door (amyloïde) eiwitplaques in het brein die de werking van de zenuwcellen belemmeren. Nu blijkt volgens recent onderzoek dat het lichaamseigen hormoon melatonine de vorming van deze plaques tegengaat. Het zou dus zo kunnen zijn dat we door stress verlaagde melatoninespiegels hebben, met een hoger risico op Alzheimer als gevolg. Ook kunstlicht en beeldschermen staan de lichaamseigen productie van melatonine in de weg. Wat veel mensen niet weten is dat melatonine ook in onze voeding te vinden is. Walnoten, kersen, lijnzaad, tomaten, fenegriek en mosterdzaad bevatten allemaal melatonine. Met name zure kersen, gojibessen, amandelen en frambozen bevatten erg veel melatonine. Bij het ouder worden neemt de productie van melatonine in het brein af, waardoor het brein niet meer beschermd is. Melatonine is één van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten.

En laat voeding nou mijn volledige aandacht hebben. Graag deel ik het hele artikel van Juglen: Vergeetachtigheid



 

zaterdag 25 juli 2015

Muffins a la Pomme de Terre

Oftewel Aardappelmuffins!

Gekookte aardappelen op je bord. In Nederland eten we veel aardappelen met z'n allen. Vaak gekookt of gebakken in de frituurpan.
Voor wie eens iets anders wil, iets leuks op je bord, waar ook de kinderen dol op zijn en wat meteen voedzaam is; aardappelmuffins.

In de winkel zijn kant en klare pakketten te krijgen voor aardappelmuffins. Dat gaan we natuurlijk niet gebruiken. We maken ze zelf van lekkere kruimige aardappelen. Ook laten we de creme fraiche achterwege en kiezen we voor cottage cheese!




Wat heb je nodig (voor 8 stuks):

ca. 500 gram aardappelen
50 gram geraspte kaas
1 potje cottage cheese (200 gr)
peper en zout
tijm
basilicum
eventueel een teentje knoflook

Hoe maak je deze goddelijke schepsels:

Zet de oven op 200 ºC.
Schil en rasp de aardappelen.
Knijp het vocht er zo veel mogelijk uit.
Doe ze in een kom en voeg de cottage cheese erbij.
Voeg nu 3/4 van de kaas toe en meng alles goed door elkaar.
Schud het peper en zout naar smaak erbij.
Lekker wat tijm en basilicum erdoor.
Voor een geraffineerde smaak kun je er een teentje knoflook boven uitpersen.
Weer goed roeren.
Vet de muffinvormpjes in met bv olijfolie.
Vul ze met het mengsel.
Strooi over elke muffin een beetje van de rest van de kaas.
35 minuten in de oven.
Klaar!
Je kunt ze er goed uitlepelen met siliconen spatels. ;-)

 

donderdag 23 juli 2015

Nourish your soul....lekker liefdevol koken voor je gezin.

Het is zo belangrijk om dingen te doen waar je energie van krijgt, die je opladen, die je voeden. Even aandacht voor voeding. Letterlijk. Samen gezellig koken. Steek een kaars aan in de keuken. Dat zorgt er al voor dat je met meer aandacht kookt. Heerlijk een voedzame maaltijd bereiden.
 
Het is niet alleen goed voor je jezelf en je gezin, maar ook voor je relatie. Probeer minimaal 1 dag in de week iets te doen met je partner waarmee je je ziel voedt. Samen wandelen, samen de auto wassen, samen shoppen, samen koken. Wat het ook is, doe het met liefde....
 
 

dinsdag 21 juli 2015

Zing ik Pap-Aya Jippie Jippie Yay!

Papaya.

Wat is het?

Een papaya is een heerlijke vrucht zonder een echt uitgesproken smaak te hebben. Het vruchtvlees is licht bitter. Papaya's zien eruit als kleine gele meloenen met groene vlekjes, en zijn ongeveer even groot. Ook het vruchtvlees heeft dezelfde kleur, maar het smaakt wat naar pompelmoes.  Als de vrucht nog niet helemaal rijp is, kun je deze gewoon een paar dagen op de fruitschaal leggen. Hét bewijs dat fruit levend voedsel is.

 De plant kwam oorspronkelijk voor in de Mexicaanse republiek en in Midden-Amerika. Nu worden papaya's intensief gekweekt in alle warmere streken, want er is grote vraag naar de vruchten vanwege de medicinale werking.

Papaya als medicijn?

Papaya geneest van wormen, enkele virussen, schimmels en de groei van kankercellen. De vrucht bezit een enzym met de eigenschap bloedklonters in het menselijk lichaam op te lossen en gezwellen weg te nemen. De binnenkant van de schil hersteld de huid. Net zoals andere tropische vruchten verlaagd papaya de lichaamstemperatuur en dat is in de zomer op sommige dagen erg gewenst. De vrucht is daarmee ook geschikt om overgangsklachten te verminderen.

Wat kun je ermee?

Het is lekker om een schaal met papaya te serveren als snack. Eventueel kun je het met een chilisaus als dipsaus serveren. Je kunt het door salades mengen net als appel. Daarnaast is het mogelijk papaya te mixen met andere vruchten in een fruitsla. Mango, ananas en banaan zijn tropische vruchten die goed combineren met papaya.
Als je stukjes papaya meebakt met het vlees, wordt het zachter.

Wij maakten een heerlijke salade, én deze overheerlijke papaya cake!





 
 

 Wat heb je nodig:

130 gr volkoren bloem
30 gr havermout
1 tl bakpoeder
1 tl koekkruiden
1/2 tl natriumbicorbonaat of nog wat extra bakpoeder
snufje zout
15 gr bruine suiker
1 gr stevia
1,5 overrijpe banaan (lees hier meer over bananen)
1/2 - 1 el honing of agavesiroop
eventueel een paar el sojamelk 
1 verse papaya

En zo maak je het:

Zet de oven op 175 ºC.
Meng de bloem met de havermout, de bakpoeder, koekkruiden, zout en bruine suiker in een kom. Doe de banaan, de agavesiroop of honing, in de blender en blend tot het één geheel is.
Snij de papaya doormidden, verwijder de zaadjes, snij in stukjes en voeg toe.
Doe nu het papaya mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed.
Als het te droog is, kun je een beetje sojamelk toevoegen, maar zorg er absoluut voor dat het niet te nat wordt!
Lepel het deeg in een cakevorm.
25-30 minuutjes in de oven en je hebt een overheerlijke Zing ik Pap-aya Jippie Jippie Yay Cake! 

zondag 19 juli 2015

Cranachan - Schots Toetje

Dit is een eenvoudig Schots toetje dat wij aten in een pub in Schotland tijdens onze droomrondreis van 5 t/m 17 juni jl. Het bestaat uit verse frambozen, slagroom, honing en geroosterde havermoutvlokken. Voor een extra pikant smaakje wordt er soms een scheut whisky aan toegevoegd.

Verse frambozen kun je het goedkoopst op de markt kopen. Hierbij vermeld ik dan wel eerlijkheidshalve dat je deze het beste binnen 24 uur kunt opeten, want ze worden snel zacht en bederven ook sneller. 

En wij maken een gezondere versie....
In plaats van slagroom nemen wij yoghurt, en in plaats van geroosterde havermoutvlokken kiezen wij voor deze overheerlijke, zelfgemaakte cruesli. De whisky laten we achterwege (op een doordeweekse dag☺).



Men neme voor 1 persoon:

twee handjes verse frambozen
1 bakje yoghurt 125 ml
1 el honing
een flinke hand van  deze zelfgemaakte cruesli

Hoe maak je dit:

Maak de cruesli in een half uurtje klaar.
Doe ondertussen de helft van de frambozen in de blender en mix tot een soort jam. Als je het zonde vind om deze lekkernij te pureren, neem dan half ontdooide frambozen (bevroren gewoon te koop in het vriesvak bij de supermarkt).
Schenk de honing door de yoghurt.
Als je whisky erin wilt proeven, schenk deze dan nu erbij (ik schat ongeveer 1 el).
Lepel dit mengsel in een bakje of beker die in de vriezer kan en zet er ca. 20 minuten in. Het hoeft niet bevroren te zijn, maar wel koud en een beetje hard.
Leg de 'jam' van frambozen in een glaasje.
Lepel de helft van de koude yoghurt erover.
Strooi een handje cruesli in het glaasje.
Lepel de andere helft van de yoghurt erover.
Strooi er nog wat cruesli over en leg de andere helft van de frambozen erop en druk ze zachtjes aan.

Slainte Mhah
(eet smakelijk)