woensdag 28 november 2012

Eenvoudige meditatie oefeningen


Als je eerst meer wilt lezen over mediteren, of niet eerder gemediteerd hebt, dan raad ik je aan eerst dit te lezen.


Hieronder een aantal eenvoudige meditaties die je dagelijks kunt toepassen.



De Vlam Meditatie

Zorg dat je de ruimte een beetje donker of schemerig maakt. 

  • Plaats de kaars op een plek waar je hem goed kan zien en steek hem aan. 


  • Ga zitten, sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling.

  • Word je bewust van elke inademing en uitademing. 
  •  
  • Laat je ademhaling vanzelf gaan en probeer deze niet te sturen. 
  •  
  • Neem waar hoe de lucht langzaam door je neus naar binnen gaat, je longen vult en weer naar buiten gaat.


  • Als je je na een paar ademhalingen lekker op je gemak voelt open je je ogen en focus je al je aandacht op de vlam. 

    Adem diep en regelmatig en kijk naar de vlam. Probeer niet te denken aan de kaars, deze oefening of andere zaken. Als je aan iets anders dan de vlam gaat denken keer dan rustig terug.

    Als je plotseling tintelingen in je lichaam waarneemt of ontspannings reacties in je spieren dan is dat prima…neem waar en ga terug naar de vlam. 

    Ga hiermee door voor een door jou zelf vooraf vastgestelde tijd. Zeker in het begin hoeft deze oefening niet langer dan 5 minuten. Je kunt hem mettertijd uitbreiden tot 45 minuten. 

    Breng nu langzaam je aandacht terug naar de rest van je lichaam en de geluiden in de kamer. Beweeg een beetje en stretch je spieren wat.

    Het doel is: concentratie opbouwen.



    De Vlam Meditatie deel 2


    Deze is een beetje moeilijker dan het eerste deel. Begin met de Vlam Meditatie. Als je wilt kan je nu je ogen sluiten en proberen de vlam aan de binnenkant van je oogleden te zien.

    Kijk er in je gedachten naar en visualiseer de vlam zolang als je kunt.

    Als het beeld verdwijnt en of je aan andere dingen denkt probeer dan weer het beeld van de vlam  voor je ogen geprojecteerd te krijgen.

    Schrik niet als de vlam groter, kleiner of van vorm lijkt te veranderen. Kijk gewoon wat er gebeurt en concentreer je op de vlam.

    Doe dit zolang als je wilt of totdat de tijd om is.

    Breng nu langzaam je aandacht terug naar de rest van je lichaam en de geluiden in de kamer. Beweeg een beetje, stretch je spieren wat en open je ogen.

    Het doel is: visualiseren.




    De Voetzool Meditatie

    Deze pas ik overal toe; als ik ga wandelen, in de wandelgangen op het werk, in de stad, overal.  Deze meditatie is heel eenvoudig en kan op elk moment van de dag worden toegepast; je hoeft niet te gaan zitten, je hebt geen donkere ruimte nodig en niemand merkt dat je hem doet. Zo gaat het:

    Doe alsof er inkt kussentjes onder je voeten zitten en maak 'afdrukken' waar je loopt. Kies een kleur; rood om te aarden, paars om juist spiritueler te zijn, blauw voor bescherming, groen voor genezing. 

    Een paar minuten lang denk je bij elke stap die je zet alleen maar de afdruk die je achter laat. Doe net alsof er werkelijk gekleurde voetstappen ontstaan en wees je hier bewust van. Ook al zie je de kleur namelijk niet, je laat wel degelijk voetstappen achter!

    Deze meditatie kun je van enkele seconden tot enkele uren doen. Als je wordt afgeleid, ga je gewoon weer met je aandacht terug naar je voeten.

    Het doel is: bewustwording.



    De Tel Meditatie

    Ook dit is een eenvoudige meditatie, maar deze kun je niet altijd uitvoeren, omdat dit meer concentratie vereist dan de voetzoolmeditatie. Deze gaat zo:

    Ga zitten of liggen. Haal een paar keer een diepe, reinigende ademhaling. Adem dan in en zeg in je zelf of hardop: 1. Adem uit en zeg: 2. Adem weer in, 3. Adem uit, 4. Adem weer in, 5. Adem uit, 6. 
    Dat was het.
    Zo kun je tellen tot 10, 50, 100, 1000, zo veel als je maar wil. Telkens als je gedachten je afleiden, begin je weer opnieuw bij adem in, 1. Adem uit en zeg: 2. Adem weer in, etc.

    Deze meditatie kon ik in het begin nog geen minuut volhouden zonder afgeleid te worden door duizend gedachten. Maar oefening baart kunst; hoe meer je oefent, hoe beter het gaat.

    Het doel is: concentratie opbouwen.

    Zo zijn er nog tal van andere meditaties. Dit is slechts een greep uit een aantal eenvoudige meditaties. Als deze meditaties het allemaal niet zijn voor je: op internet en in diverse boeken vind je er veel meer waar je een geschikte keus voor jou uit kunt maken.

    Hieronder vind je een youtube filmpje met prachtige meditatie muziek en beelden die je kunt opzetten tijdens het bloggen, huiswerk maken of tijdens je werk. Of om gewoon naar te luisteren.



    Geen opmerkingen: