maandag 5 november 2012

Superfood Broccoli

Elke maand wordt een andere groente- of fruitsoort in het zonnetje gezet. In de maand november is dat bij De-Appelboom de heerlijke groente Broccoli, omdat november de laatste maand is dat het uit de volle grond gegeten kan worden.

Wist je dat Broccoli op nummer 1 staat in de top 10 van de meest gezonde groenten?
Het bevat namelijk heel veel vitamines, vezels en anti-oxidanten.

Met Broccoli:
* kun je kanker voorkomen
* krijg je bijna alle vitamines binnen (behalve B12)
* kun je goed naar de wc
* kun je zowel een rauwe als gekookte maaltijd bereiden
* kun je botontkalking verkomen
* kun je je geheugen een oppepper geven
* kun je zeer veelzijdige gerechten maken

Wat is Broccoli?
Broccoli is een populaire groente die verwant is aan bloemkool, maar er zijn verschillen en dat is niet alleen de kleur. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn het de aanlegsels van de bloemknoppen die we consumeren. Verder is broccoli kleiner dan bloemkool en is de structuur ook losser. Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is fijner en pittiger. Rauwe broccoli is rijk aan vitamine C, rijk aan vezels en is een bron van omega 3 vetzuren.

Superfood Broccoli

Dat broccoli ook nog Superfood is, moge duidelijk zijn. Het zit boordevol vitamines en mineralen, het is puur, 100% natuurlijk, het is goed voor je gezondheid en je kunt er ook nog eindeloos mee varieren. Leuke bijkomstigheid; van broccoli krijg je stralende ogen!


Waar moet ik op letten bij het kopen van broccoli?

Broccoli moet bij aankoop een vaste structuur hebben én een diepgroene kleur. Koop geen broccoli die al geel begint te worden.
Hoe bewaar ik broccoli het beste?

Bewaar de groente 2 tot 5 dagen in de koelkast, liefst verpakt in folie. Broccoli kun je na ca. 2-4 minuten blancheren in een goed gesloten plastic zakje in de diepvries bewaren, bij minimaal -18 C. Gekookte broccoli is ook tot 12 maanden in de diepvries houdbaar.
Wat kan ik met broccoli?
  • roerbakken met ui en champignons
  • verwerken in lasagne of pastagerecht
  • blancheren en verwerken in een salade met hardgekookt ei en tomaat
  • gepureerd toevoegen aan bouillon voor een heerlijke soep
  • verwerken in een broccolikaastaart
  • (rauw) in salades
  • als vulling van een omelet


Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden?

Was de broccoli en snij de onderkant van de steel. Schil de steel tot vlak onder de roosjes en snij deze in plakjes of hou ze heel en snij ze in met een mesje. Op deze manieren zijn de steeldelen tegelijk gaar als de roosjes. Verdeel de rest van de broccoli in roosjes. Kook broccoli met weinig water en evt. zout in ca. 3 minuten beetgaar.

Bereidingstijden van Broccoli
Om de vitamines, mineralen en vezels in broccoli te behouden, is het zaak deze groentes niet te lang te verhitten. Houd onderstaande tijden aan voor de bereiding voor een optimaal resultaat:

Koken: 3 minuten
Roerbakken: 5 - 6 minuten
Magnetron: 4 - 5 minuten
Smoren: 5 - 7 minuten
Stomen: ca. 6 minuten


Dit vind ik nog leuk om te vermelden:

Toen mijn jongste dochter groentehapjes mocht gaan eten, at ze altijd met de pot mee. De groente werd helemaal fijn gemaakt met de staafmixer en vooral  broccoli was haar lievelingsgerecht. Dat is het nu nog steeds overigens. Als we broccoli gaan eten, zegt ze:
Lekker! We gaan boompjes eten!
De eerste keer toen ze dat zei was ze een jaar of drie. Eerst wisten we niet goed wat ze bedoelde, maar na een tijdje zagen wij het ook; een stronk (en ook een stronkje, trouwens) broccoli lijkt inderdaad net een boom!


 

Geen opmerkingen: