dinsdag 30 oktober 2012

Bewust Eten!

 


Als je bewust eten een lastig idee vindt: je bent echt niet de enige. Om het gemakkelijker te maken, heb ik een aantal mindfulness tips voor je:

1.Wees dankbaar voor het voedsel. Of je nu bij een fastfoodketen zit, of in een chique restaurant; waardeer het voedsel dat je gaat eten. Als je het waardeert, dan focus je je aandacht op jezelf en het eten. Een moment van aandachtig  kijken naar je voedsel en het bedanken, helpt ook jezelf naar een hogere vibratie.

2. Smaak. Let bij elke hap die je neemt op de smaak. Niet zomaar lukraak elke hap zo snel mogelijk naar binnen werken, nee echt proeven wat je eet. Neem die hap en kauw….proef elk detail van je broodje met dat lievelingsbeleg, próéf die heerlijke saus van dat recept van je vriendin op je pasta.

 Het voedsel smaakt nog lekkerder en je bent sneller voldaan als je goed kauwt. Bewust je eten kauwen geeft het  lichaam en het leven energie en vitaliteit. Goed kauwen reguleert je bloedsuikerspiegel, geeft  innerlijke rust, vermindert de zoetbehoefte, verbetert je intuïtie en je mentale helderheid

3. Stop met haastig eten. Stop met de stress. Als je gewend bent aan eten en tv kijken, eten en werken, eten en andere dingen doen op hetzelfde moment, stop hiermee.

We hebben allemaal een miljoen dingen om aan te denken en te doen, maar er is geen reden om je drukke leven ook nog eens door te voeren bij het eten van een maaltijd. Bovendien is het slecht voor je stofwisseling!

Als je langzaam kan genieten van eten, van voedsel kauwen en van het gesprek tussen de hapjes heb je meer plezier tijdens het eten. Let ook op de sfeer om je heen, de nasmaak van elke hap, en het effect dat elke hap heeft op je lichaam. Neem af en toe een pauze tussen de happen door. Vraag aan jezelf in deze pauzes of je genoeg hebt gegeten. Je zult zien dat je minder snel teveel eet en dat je dubbel plezier hebt tijdens de maaltijd.

Dek de tafel als je thuis eet, óók als je alleen bent. Dit geeft je het gevoel dat je jezelf de moeite waard vindt en dit draagt weer bij aan je positieve zelfbeeld.

4. Ga zitten. Een eenvoudige manier om jezelf te helpen om aandachtig te eten en te stoppen met haastig eten, is je maaltijd nuttigen terwijl je zit. Het liefst aan tafel.

Maak een maaltijd waarvan ongeveer de helft uit groenten bestaat, een kwart uit zetmeel (aardappelen, brood, etc) en een kwart uit eiwit (vlees, beleg, vis, soja, andere vleesvervangers), leg dit op je bordje en ga zitten aan tafel.

 Zelfs als je zin hebt in een vette hap of een stuk chocola; leg het op een bordje, ga zitten en geniet!

5. Eet van een kleine bordje. Als je je maaltijd eet vanaf een kleiner bordje dan normaal, bv een ontbijtbordje, dan lijkt het alsof je heel wat  gaat eten, omdat het bordje er vol uit ziet. Als je dit elke dag zou doen, merk je na een paar weken al dat je sneller genoeg hebt als je bv bij iemand  gaat eten die wel grote borden heeft. Alweer een stapje dichter bij je doel!

6.Bewust eten heeft niet alleen te maken met wat er op je bordje ligt en hoe het smaakt. Bewust eten is ook bewust kiezen voor wat je eet en welke invloed jouw eten heeft op de aarde. Wij maken de aarde arm door zo ontzettend veel vlees te eten, en dat willen we dan ook nog graag voor een paar euro op ons bordje. Wees je hier bewust van. Een dagje vegetarisch in de week kan geen kwaad. De recepten op dit blog zijn bijna allemaal vlees- en visvrij.
 
 

 
 

 

Geen opmerkingen: