maandag 29 oktober 2012

Gezond eten

Gezond eten


Gezond eten is niet makkelijk in de tijd waarin wij leven.

Loop maar eens een supermarkt binnen als je probeert op te letten op je voeding. Het is bijna onmogelijk om niet naar al het snoepgoed, de chips, de ontbijt'granen' en de kant en klaar maaltijden te kijken. Je wordt ermee overladen.
Alle producten zijn afgestemd op de moderne mens; geen tijd, steeds minder koopkracht en alles moet snel klaar zijn. Geen wonder dat de pizza's je aanstaren vanuit de vrieskisten. Of de kant en klare lasagne, nasi of bami je roepen vanuit uit de koeling.

Toch is het mogelijk om binnen 30 minuten een gezonde maaltijd op tafel te toveren. Met gezond bedoel ik dan dat de maaltijd de juiste koolhydraten bevat namelijk de meervoudige koolhydraten. Dit zijn o.a. fruit, groenten, volkorenmeel, aardappelen, zilvervliesrijst, peulvruchten.
Een gezonde voeding bevat ook de juiste vetten dus omega3 en andere onverzadigde vetzuren. Deze komen o.a. voor in vloeibare bak-en braadproducten, halvarine, vette vis, olijfolie.
Verder niet al te veel eiwitten; slechtst 10-15% van je hele dagvoeding hoeft maar uit eiwitten te bestaan. Eiwitten zorgen voor de opbouw van je lichaam; je verbrandt ze niet als je genoeg koolhydraten en vetten eet. Vlees, vis, gevogelte, melk(producten, sojamelk(producten), vleesvervangers, peulvruchten zijn allemaal voorbeelden van eiwitten.



Wat nog veel belangrijker is voor een gezond lichaam zijn....Vitamines!

Ze zijn er wel (in de juiste voedingsproducten), maar je ziet ze niet (vooral niet in ongezonde producten). Vitamines zitten voornamelijk in volkoren producten, fruit en groenten. Het is dus zaak dat je hier voldoende van binnen krijgt.

Hoe krijg je nou voldoende vitamines binnen? Als je een vrouw bent tussen de 20 en de 50 kun je 5-7 sneeen volkoren brood per dag op je menu zetten bijvoorbeeld. Volkoren is belangrijk, omdat hier veel vezels in vertoeven en die zijn weer goed voor je darmen, en veel vitamines B.

Besmeer met halvarine en beleg met stroop, kaas, sandwichspread, fruit of 20+ kaas. Eet hier een heerlijke salade bij. Want waarom zou je die 2 ons groenten alleen bij het avondeten nemen? Kom, lekker sla met tomaatjes, komkommer en stukjes paprika op je bam. Bak desnoods wat champignons er je brood als je stevige trek hebt. Wel in vloeibaar vet bakken voor de onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten verlagen het cholesterol gehalte, dus deze heb je broodnodig om hart- en vaatziekten tegen te gaan.

Zorg voor een stuk of 3 gezonde tussendoortjes. Gezonde tussendoortjes zijn bv een handje noten, een glas tomatensap, een schaaltje halfvolle yoghurt met fruit, een koffie verkeerd gewoon bij jou thuis (doe 125 ml koffie en 125 ml (soja)melk in een mok en smullen maar. Een ander gezond tussendoortje is een handje popcorn. Of een stukje zelfgemaakte peperkoek (zie recepten).

Eet bij het avondeten een gegrild stukje vlees van 80 gr als je vlees wilt eten, of een stukje vis uit de oven van 100 gr of een vegetarische vervanger van vlees.
Meer eiwitten heb je echt niet nodig. Neem hier 3 opscheplepels gekookte aardappelen bij, een sauslepeltje vetarme jus erover als je dat lekker vindt, en natuurlijk....de groenten!
Groenten zijn zalig, gezond en je kunt er eindeloos mee varieren! En ze hoeven niet te druipen in de saus om lekker te zijn! Nou ja, hier heb ik een recept voor je dat wel druipt van de saus, maar dan wel een vetvrije saus :-).

Een heerlijk recept van een groentegerecht (2 personen) 


P.s.: Wist je dat je ogen gaan stralen van het eten van broccoli? Echt waar! Zet het maar een keer of 2 per week op het programma, en kijk jezelf in de oogjes na 2 weken. Bling Bling!

Broccoli met pittige sinaasappelsaus

Ingrediënten
500 gram broccoli
¼ rode peper
½ teentje knoflook
1 dl sinaasappelsap
1 theelepel geraspte sinaasappelschil
1 theelepel mosterd
2 theelepels maïzena

Recept info
2 personen
0-15 minuten/30 min voor het hele menu
hoofdgerecht



Bereiding
1.     Maak de broccoli schoon. Verdeel de groente in roosjes en snijd de stelen in stukjes.
2.     Kook de broccoli in weinig water in ca. 5 minuten gaar.
3.     Snijd het stukje peper en de knoflook fijn.
4.     Breng het sinaasappelsap met de peper, de knoflook, de geraspte sinaasappelschil en de mosterd aan de kook.
5.     Roer de maïzena met een lepel water glad en roer dit door het sinaasappelsap.
6.     Kook de saus al roerend een minuut door.
7.     Giet de broccoli af en schep het sausje er door.

Menusuggestie
Lekker met een vegetarische schijf en aardappelen.

Hiervoor heb je nodig...

2 vegetarische schijven

6 kleine aardappelen

Voedingswaarden per persoon

Recept
Menu
Energie
60 kcal
380 kcal
Eiwit
9 gram
30 gram
Koolhydraten
2 gram
40 gram
Vet
1 gram
10 gram
Verzadigd vet
0 gram
1 gram
Vezels
6 gram
15 gram


Geen opmerkingen: