woensdag 7 november 2012

Speculaastaart met Appels


Mijn kinderen zijn al 12 en 8 jaar oud, dus de Sint is kinderachtig! 
Echt waar, zo wordt het me door hen gezegd door het jaar heen. Maar toch...als het buiten kouder begint te worden en steeds vroeger donker, weten we dat het feest van de Goed Heiligman niet lang meer op zich laat wachten. 

Vol verwachting knippen en plakken ze allebei verlanglijstjes. Want als het zover is geloven ze opeens toch  in Sinterklaas met zijn mooie kadootjes en verrassinkjes in de schoen. En die schoen wórdt gezet, hoor! De liedjes vliegen me om de oren als hij eenmaal zijn boot heeft aangelegd. 

Dit jaar vieren we het Sinterklaas feest bij mijn ouders, met echte surprises waar de kids ook aan meedoen. Om het extra gezellig te maken, hieronder het aangepaste recept van een heerlijke speculaastaart zonder toegevoegde suiker en vetten, zonder dierlijke ingrediënten, maar met vezels en vitamines! Als je er 12 punten uithaalt, zijn ze ongeveer 125 kcal per portie en dus een redelijk gezond tussendoortje.
Aangepast van Maaikys iCook
  • 2 kleine appels
  • sap van een citroen
  • 100 g appelmoes
  • zelfgemaakte amandelspijs
  • 2 rijpe bananen
  • 1/2 avocado
  • 150 g volkorenmeel
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 4 el abrikozen halvajam
  • taartvorm ca. 20 centimeter
  • Olie om in te vetten
De zelfgemaakte Amandelspijs:

Nodig:

40 gr blanke gepelde amandelen
40 gr rozijnen
Max. 3 el water

Bereiding:
  • Was de rozijnen.
  • Doe de amandelen, rozijnen en 1 eetlepel water in de keukenmachine.
  • Zet de keukenmachine een minuut lang aan. Het spijs moet een samenhangend geheel worden, maar absoluut niet te vochtig. Voeg eventueel nog 1-2 eetlepels water toe als het mengsel nog te droog is.
  • De rozijnen en amandelen moeten zo fijn mogelijk gemalen zijn. Laat de keukenmachine wat langer draaien als je nog vrij grote stukken hebt. Als het niet lukt, kun je straks met de appelmoes fijner krijgen met de staafmixer.
De Taart:
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en wrijf een taartvorm in met een beetje olie.
  2. Pers de citroen en bewaar het sap.
  3. Schil de appels en maak 12 kleine partjes. Wrijf de apels  in met het citroensap.
  4. Klop de appelmoes en amandelspijs tot een romig mengsel met een (staaf)mixer.
  5. Breek de bananen en stukken, snij het vruchtvlees van de avocadopit en voeg al mixend erdoor.
  6. Voeg het volkorenmeel, de speculaaskruiden, abrikozenjam, bakpoeder  en kaneel toe. Mix tot het beslag egaal is.
  7. Verdeel het beslag over de ingevette taartvorm.
  8. Druk de partjes appel in een cirkel op het beslag, met de bolle kant naar boven. 
  9. Bak de taart in ongeveer 55-60  minuten in de oven gaar.
  10. Laat afkoelen en verwijder de taartvorm.

Geen opmerkingen: