donderdag 10 juli 2014

Cakejes van Linda

Op 29 juni jl. stond ik voor het eerst zelf met een standje op een spirituele beurs. Het was de Spirituele en Wellness Beurs van Helma Smeets; de Multi-talented goedlachse eigenaresse van La Plage de Beauté in Maastricht.

Door allerlei ingrepen van de engelen (thank you!), kreeg ik een plaatsje aan de buitenkant, bij de muur; dat was fijn, want zo kon ik mijn posters ophangen.



Op zo'n beurs leer je natuurlijk leuke, gezellige, en vaak ook gelijkgestemde personen kennen. Zo stond er een standje naast het mijne van een koppel dat eigenaar is van Balance in Life. In no-time kwamen we in gesprek. Op een gegeven moment kwamen er muffins tevoorschijn en ik kreeg er ook een. Oh my Sweetness!



Ik vroeg het recept en Linda gaf het me door via facebook. Hieronder staat het, zoals zij het maken. Helemaal onderaan heb ik zelf een aantal handvaten gegeven voor hen die geen eieren willen in hun baksels.

Recept van Linda:

'Oke..hier komt die dan:

Ingrediënten

200 gram melenmix. Ikzelf pak meestal een combinatie van teftmeel, amandelmeel en volkomen boekweitmeel. ..allen zijn glutenvrij.
5 middelgrote eieren,
2 eetlepels wijnazijn,
1/2 eetlepel bakpoeder,
 4 eetlepels kokosolie,
1/3 theelepel zout,
honing 2 volle eetlepels,
1 geraspte courgette...
150gram fijn gehakte pure chocolade minimaal 92%. Vivani heeft chocolade met kokosbloesemsuiker. Deze is niet gerafineerd dus oke. ..en evt.
Fijn gehakte hazelnoten.

Scheid de eierdooiers van de eiwitten Klop de eiwitten met wat zout goed stijf. .
Sla vervolgens in ern andere kom de dooiers lekker luchtig. Voeg hier de 4 eetlepels kokosolie aan toe en twee eetlepels wijnazijn en klop alles goed door. Laat daarna het opgeklopte eiwit vervolgens zachtjes in de dooiers glijden en klop zachtjes door elkaar. ......
Meng nu het bakpoeder met het meel

Voeg de honing toe en daarna het eiermengsel
Roer zachtjes door elkaar. Voeg daarna de noten/chocolade mengsel toe
Vul ongeveer 13 muffin vormpjes met het mengsel en bak af in 25 minuten.

Je kan natuurlijk variëren met de vulling. In plaats van chocolade is het ook heerlijk om bv 100 gr.zadenmengsel toe te voegen. Bv pittazaden met pompoen. .sesam enz.. of alleen notenmengsel of vanille met bv goiji bessen enz. Gewoon variëren

Oh ja..de courgette voeg je gewoon toe als het ei beslag is toegevoegd.'
 
Dit is dus het recept voor heerlijke gezondere muffins zoals Linda ze maakt.

Hieronder een aantal tips voor ei-vrij bakken.

Handvaten voor een ei-vrij recept:

Eerst iets over eieren:
Als je eieren kiest, kies dan svp vrije uitloop eieren. Dit zijn eieren waarbij het nummer op het ei met een 0 of een 1 begint. 0 = vrije uitloop + biologisch voer, 1= vrije uitloop, 2= scharrel, 3=kooi-eieren.
3- eieren worden in NL gelukkig niet meer verkocht, maar wel nog op markten en in buitenlandse supermarkten. 2=scharreleieren; ik zal je de details besparen. Gewoon lekker 0- of 1-eitjes kopen van gelukkige kippetjes. Dat is voor jezelf ook het beste. (Stress-vrij eten = stress-vrij leven).
 
Hoe meer eieren in een recept verwerkt zitten, hoe moeilijker het is om deze te vervangen door iets anders. Maar met een beetje creativiteit is het toch gelukt.
 
In plaats van de 5 eieren, kun je:
2 overrijpe bananen toevoegen + 60 gr zachte tofu + 1 el lijnzaad in 3 el heet water.
of
2 overrijpe bananen + 80 gr appelmoes + 1 el lijnzaad in 3 el heet water.
of
2 overrijpe banaen + 60 gr (soja)yoghurt + 1 el lijnzaad in 3 el heet water.
 
In alle gevallen is 1/2 el bakpoeder dan niet voldoende; maak er 1 el van.
 
Veel bakplezier!
 
groetjes,
 
Aandacht voor Voeding - De Appelboom
Vivian Dassen
 
 
 

Geen opmerkingen: