dinsdag 15 juli 2014

Schandalig lekkere Fudge Repen....met Chocola voor een Positieve Kijk

Soms kom je thuis van je werk en dan heb je echt - heel erg veel - behoefte aan een zoete hap. Het liefst zou je een chocoladereep met karamel naar binnen werken, in de hoop dat het gemopper en gezeur van collega's een beetje naar de achtergrond verdwijnt. Of  misschien heeft iemand een rot opmerking gemaakt waardoor je van slag bent. Of problemen die anderen bij jou neerleggen. Of als je je verdrietig bent, boos, of eenzaam voelt.

Zo'n reep lost natuurlijk niets op. Je bloedsuikerspiegel schiet omhoog en dondert na een half uur weer omlaag om je vervolgens nog rotter te voelen. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid calorieën die daar in zitten. En je straft uiteindelijk jezelf, want het gedrag van anderen is het niet waard om te gaan snacken.

Het allerbeste is om afleiding te zoeken in iets waar je gelukkig van wordt: schrijven, schilderen, lezen, wandelen, je tanden poetsen (echt waar), sporten, fietsen, met je huisdier knuffelen, etc.



Maar er zijn van die momenten dat je over het punt heen bent om afleiding te zoeken en in plaats daarvan zoek je naar een zoete snack. Deze schandalig lekkere Fudge Repen...met Chocola voor een Positieve Kijk lossen natuurlijk ook niets op, maar ze zorgen er toch voor dat je je iets beter gaat voelen, al is het maar door de gezondere ingrediënten. Daarna kun je de boel weer lekker relativeren.

Laten we eens kijken wat hier allemaal in zit:
♥ plantaardige eiwitten ♥ onverzadigde vetten (onverzadigd=oké) ♥ vitamine E ♥ kalium ♥ fosfor ♥ selenium en magnesium uit de pindakaas.
♥ Kalium ♥ fosfor ♥ magnesium ♥ jodium ♥ betacaroteen en ♥ vitamine C uit de banaan en
♥ vitamine A, B1, B2 en B6 uit de chocolade.

Probeer dat maar eens te vinden in een kant-en-klare reep!

 


Dit heb je nodig voor de repen zelf:
 
90 gr pindakaas
80 gr honing
4 rijstwafels
2 el sojamelk
2 el cacao
snufje zout

Dit heb je nodig voor de fudge:
 
30 gr pindakaas
50 gr 72% chocolade (lees hier waarom 72%)
50 gr overrijpe banaan zonder schil
 









Zo maak je de Schandalig lekkere Fudge Repen...met Chocola voor een Positieve kijk:
 
Knip een diepvrieszakje aan de zijkant en onderkant door, zodat je een groter oppervlakte krijgt (bij gebrek aan een stuk huishoudfolie). Bedek hiermee een vorm, bv een doosje van de vleeswaren dat je niet in gebruik hebt.

1. Doe de pindakaas, honing en melk in een steelpannetje, zet op klein vuur en laat smelten terwijl je af ten toe roert.
2. Verkruimel de rijstwafels in een bakje tot je kleine stukjes hebt.
3. Haal het pannetje van het vuur en roer de cacao en het zout door het pindakaas-honing mengsel.
4. Giet het cacao mengsel en de rijstwafels bij elkaar en meng goed.
5. Stort het mengsel in het bekleedde bakje en druk goed aan met een ander zakje (zodat je geen vieze handen krijgt.)
6. Zet dit een half uur in de vriezer.
(Ga nu iets doen wat jou gelukkig maakt. Dit gaat jou lukken, want je hebt iets lekkers én gezonders in het vooruitzicht.)
7. Maak de fudge door de pindakaas en de banaan in een keukenmachine of blender te mengen.
8. Smelt de chocolade in een bakje door het een keer of 3 voor 30 sec. in de magnetron te zetten en telkens goed door te roeren. Schep het pindakaas-banaan mengsel erdoor. Nu heb je gezondere fudge :-).
9. Haal de koek uit de vriezer, smeer de fudge erover en zet weer terug voor ongeveer anderhalf uur.
(Je bent nu over de ergste frustratie heen. Je hebt anderhalf uur kunnen uitpuffen, nadenken, nog iets leuks gedaan, en misschien zelfs wel erover kunnen lachen. Je hebt vast een positievere kijk op de situatie gekregen. )
 
10. Snijd in 8 of 12 repen en.....smul nu vanuit je hart van deze Schandalig lekkere Fudge Repen...met Chocola voor een Positieve Kijk! In de ijskast kun je dit een paar dagen bewaren.

Je kunt de fudge ook weglaten. Een reep bevat dan 125 kcal als je de koek in 8-en deelt. Eerlijkheidshalve moet ik er dan bij vermelden dat het dan niet zo Schandalig lekker is. 

Geen opmerkingen: