zaterdag 26 september 2015

Pluot. Que Pasa? Pluot!

Onlangs gevonden in het fruitschap bij Appie: de pluot. De vrucht is een kruising tussen twee vruchten en zou alleen in juni en juli verkrijgbaar zijn volgens het Groente- en Fruitbureau, maar ik zag deze lekkere stevige vruchten in september. Als je het zo ziet, lijkt het een klein appeltje, maar dat is het niet. Rara wat dan wel....

Kruising

De kruising verklaart meteen de naam van de pluot, het is een samentrekking van 'plum'  en 'apricot'. De samenstelling van een pluot is ongeveer driekwart pruim en een kwart abrikoos.



Wat kun je ermee?

  • zo eten uit de hand
  • verwerken tot compote of jam
  • samen met ui en rozijnen verwerken tot chutney
  • in stukjes door een vruchtensalade
  • pureer de ontpitte vruchten tot een pruimensaus. Lekker bij yoghurt of vla.
  • in taarten en cakes
  • stoven

  •  
    Verschillende pluots
    Er bestaan verschillende soorten pluots; met een donkere schil, een lichte schil, soms neigt de schil zelfs naar paars. Per soort kan de smaak verschillen, de grootste overeenkomst is dat alle soorten vrij zoet zijn.
     
    Voedingsfeiten per stuk
    • 80 calorieën
    • 19 gram carbohydrate
    • 3 gram vezels
    • 1 gram proteïne
    • 225 milligram potassium (kalium)
    • 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C
    • 15 gram suiker
    • 0 gram vet

    Conclusie

    Een heerlijke fruitsoort, lekker zoet, met grote pit. Middelhard vruchtvlees en lekker te verwerken in koekjes en cakes, maar zeker ook heerlijk uit het vuistje!
     

    donderdag 17 september 2015

    De R zit weer in de maand!

    Septemberrrrr.... de eerste maand na de zomervakantie met een R in de naam. Vroeger zeiden ze dat je extra vitamines moest nemen zodra de R in de maand kwam. Dat was dan van September tot en met April. Hoe zit dat tegenwoordig?

    Er zitten natuurlijk veel minder vitamines in onze voeding dan vroeger. Daarnaast eten we onze vitamine bommetjes nog steeds niet aan het advies: 2 stuks fruit, en 200 gr groenten per persoon per dag. Als je daarnaast volkoren producten kiest en let op de goede vetten (onverzadigd = oke), 3x per week een vrije uitloop eitje eet, 2x per week vette vis kiest, dan zit je al een heel eind in de goede richting. Zolang je je vitamines zoveel mogelijk uit je voeding probeert te halen, kan er weinig gebeuren.

    Hiermee wil ik niet zeggen dat je geen extra vitamines nodig hebt. Er zijn nou eenmaal situaties dat dat wel nodig kan zijn, bv tijdens ziekte, tijdens herstel, na een zwangerschap, na een crashdieet, na een maagoperatie.
    Probeer erop te letten dat je niet te veel vitamines binnen krijgt; dat kan vervelende gevolgen hebben.

    Momenteel heb ik een flinke kou te pakken en zit ik aan het heet water met citroensap. In citroensap zit veel vitamine C en in combinatie met het warme water geeft dit een boost aan je weerstand. Morgenvroeg een lekkere smoothie van ananas, meloen en banaan en dan kan ik er vast weer tegenaan. Dat rijmt.



    Klik hier voor meer informatie over Smultivitamines!
    Klik hier voor smoothies en sappen voor extra weerstand!

    woensdag 2 september 2015

    Kruidige Romanesco met geroosterde Walnoten

    Romanesco is een soort groene bloemkool. Het ziet er veel 'bloemiger' uit dan een gewone bloemkool trouwens en het is ook wat zachter van smaak. Ideaal voor kinderen in combinatie met zijn grappige uiterlijk.


    Deze groentesoort is in Nederland van juli t/m november te krijgen uit de volle grond. Heerlijk!
    Zeker als je dit verrukkelijke bloempje maakt met walnoten. Samen met de gember en de ketjap is het niet anders dan yummie!

    Wat heb je nodig:

    1 romanesco
    1 sjalotje
    200 gr gepelde walnoten, in stukjes gehakt
    1 tl verse gemberwortel
    2 el ketjap
    4 el santen
    peper en zout
    eventueel wat djinten
     olijfolie

    Als je de bladeren van de Romanesco afhaalt en hem neerzet, ziet het geheel eruit als een kerstboom! Ook lijkt het wel een beetje op de huid van een soort dino. Deze info kun je prima gebruiken om je kind aan het eten te krijgen als je dit in een smeuiig verhaaltje giet....
    Snij de Romanesco in kleine bloempjes. Ook de stronk hoef je niet weg te gooien; deze kun je in kleine stukjes snijden en straks mee wokken.
    Gember is als verse knol te koop, maar ook in vele andere gedaantes: - gekonfijt: bolletjes geschilde gember ingelegd in suikersiroop - gekristalliseerd: gekonfijte gember met een laagje suiker - bakgember: fijngesneden gember op siroop - gemberpoeder: gemalen gedroogde gemberwortel.Stukken verse gember kun je 2-3 weken in een open plastic zakje in de groentelade van de koelkast bewaren.
    Walnoten hebben een hoge calorische waarde, maar dat doet niet af aan hun smaak en zeker niet aan de gezonde voedingsstoffen die het bevat; de onverzadigde vetzuren! Als je een walnoot goed bekijkt, ziet het er een beetje uit als hersenen. Je kunt dan misschien zelf al invullen waar deze notensoort goed voor is. Je hersenen bestaan uit vet en je lichaam heeft dan ook vetten nodig om de cellen te kunnen repareren, te vervangen en nieuw aan te maken. Maar dat terzijde...


    Hoe maak je dit heerlijke, gezonde groentegerecht:

    Warm een wokpan op het vuur. Voeg de olijfolie toe. Wacht tot de olie een beetje gaat walmen; de olie is dan op juiste temperatuur. Voeg nu de gember toe.
    Voeg de sjalot met de kruiden en specerijen toe en lekker even roerbakken.
    Nu mag de Romanesco erbij.
    Doe indien nodig wat water erbij en laat de groente stoven, maar zorg dat ze niet te zacht wordt.
    Rooster de walnoten even in droge koekepan - niet te lang, want ze verbranden snel.
    Roer de noten met de ketjap en santen door de Romanesco.
    Mmmmm.....

    Lekker met zilvervliesrijst, maar ook met volkorenpasta of een ordinaire Hollandse aardappel!