woensdag 2 september 2015

Kruidige Romanesco met geroosterde Walnoten

Romanesco is een soort groene bloemkool. Het ziet er veel 'bloemiger' uit dan een gewone bloemkool trouwens en het is ook wat zachter van smaak. Ideaal voor kinderen in combinatie met zijn grappige uiterlijk.


Deze groentesoort is in Nederland van juli t/m november te krijgen uit de volle grond. Heerlijk!
Zeker als je dit verrukkelijke bloempje maakt met walnoten. Samen met de gember en de ketjap is het niet anders dan yummie!

Wat heb je nodig:

1 romanesco
1 sjalotje
200 gr gepelde walnoten, in stukjes gehakt
1 tl verse gemberwortel
2 el ketjap
4 el santen
peper en zout
eventueel wat djinten
 olijfolie

Als je de bladeren van de Romanesco afhaalt en hem neerzet, ziet het geheel eruit als een kerstboom! Ook lijkt het wel een beetje op de huid van een soort dino. Deze info kun je prima gebruiken om je kind aan het eten te krijgen als je dit in een smeuiig verhaaltje giet....
Snij de Romanesco in kleine bloempjes. Ook de stronk hoef je niet weg te gooien; deze kun je in kleine stukjes snijden en straks mee wokken.
Gember is als verse knol te koop, maar ook in vele andere gedaantes: - gekonfijt: bolletjes geschilde gember ingelegd in suikersiroop - gekristalliseerd: gekonfijte gember met een laagje suiker - bakgember: fijngesneden gember op siroop - gemberpoeder: gemalen gedroogde gemberwortel.Stukken verse gember kun je 2-3 weken in een open plastic zakje in de groentelade van de koelkast bewaren.
Walnoten hebben een hoge calorische waarde, maar dat doet niet af aan hun smaak en zeker niet aan de gezonde voedingsstoffen die het bevat; de onverzadigde vetzuren! Als je een walnoot goed bekijkt, ziet het er een beetje uit als hersenen. Je kunt dan misschien zelf al invullen waar deze notensoort goed voor is. Je hersenen bestaan uit vet en je lichaam heeft dan ook vetten nodig om de cellen te kunnen repareren, te vervangen en nieuw aan te maken. Maar dat terzijde...


Hoe maak je dit heerlijke, gezonde groentegerecht:

Warm een wokpan op het vuur. Voeg de olijfolie toe. Wacht tot de olie een beetje gaat walmen; de olie is dan op juiste temperatuur. Voeg nu de gember toe.
Voeg de sjalot met de kruiden en specerijen toe en lekker even roerbakken.
Nu mag de Romanesco erbij.
Doe indien nodig wat water erbij en laat de groente stoven, maar zorg dat ze niet te zacht wordt.
Rooster de walnoten even in droge koekepan - niet te lang, want ze verbranden snel.
Roer de noten met de ketjap en santen door de Romanesco.
Mmmmm.....

Lekker met zilvervliesrijst, maar ook met volkorenpasta of een ordinaire Hollandse aardappel!

Geen opmerkingen: