zaterdag 26 september 2015

Pluot. Que Pasa? Pluot!

Onlangs gevonden in het fruitschap bij Appie: de pluot. De vrucht is een kruising tussen twee vruchten en zou alleen in juni en juli verkrijgbaar zijn volgens het Groente- en Fruitbureau, maar ik zag deze lekkere stevige vruchten in september. Als je het zo ziet, lijkt het een klein appeltje, maar dat is het niet. Rara wat dan wel....

Kruising

De kruising verklaart meteen de naam van de pluot, het is een samentrekking van 'plum'  en 'apricot'. De samenstelling van een pluot is ongeveer driekwart pruim en een kwart abrikoos.



Wat kun je ermee?

  • zo eten uit de hand
  • verwerken tot compote of jam
  • samen met ui en rozijnen verwerken tot chutney
  • in stukjes door een vruchtensalade
  • pureer de ontpitte vruchten tot een pruimensaus. Lekker bij yoghurt of vla.
  • in taarten en cakes
  • stoven

  •  
    Verschillende pluots
    Er bestaan verschillende soorten pluots; met een donkere schil, een lichte schil, soms neigt de schil zelfs naar paars. Per soort kan de smaak verschillen, de grootste overeenkomst is dat alle soorten vrij zoet zijn.
     
    Voedingsfeiten per stuk
    • 80 calorieën
    • 19 gram carbohydrate
    • 3 gram vezels
    • 1 gram proteïne
    • 225 milligram potassium (kalium)
    • 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C
    • 15 gram suiker
    • 0 gram vet

    Conclusie

    Een heerlijke fruitsoort, lekker zoet, met grote pit. Middelhard vruchtvlees en lekker te verwerken in koekjes en cakes, maar zeker ook heerlijk uit het vuistje!
     

    Geen opmerkingen: