dinsdag 20 november 2012

Speculaas à la Rawfood

Met de Sint in het land en de Luisterpieten op het dak komt het avondje van Sinterklaas steeds dichterbij. Helaas is dit hele gebeuren vaak niet zo goed voor de lijn en ook niet zo goed voor je algemene gezondheid; denk maar eens aan de hoeveelheden suiker en vet die je binnenkrijgt met al dat lekkers. Ik zou geen gewichtsconsulente zijn als ik niet op zoek zou gaan naar gezondere varianten van Sinterklaassnoep.
Eerder schreef ik al het blog Verstandiger snoepen met Sinterklaas, maar ik miste daar nog iets. Na een paar dagen kniezen wist ik het:  een gezond recept voor Speculaas!


Dit heb je nodig voor deze Rawfood Speculaas:

600 gr gemengde noten
6 dadels
20 gr speculaaskruiden
3 el Honing of agave siroop

Zo maak je het:

  1. Maal de noten met de dadels in de keukenmachine tot de noten in kleine stukjes gehakt zijn.
  2. Meng de honing erbij en voeg de speculaaskruiden toe.
  3. Kneed met de hand tot een vast deeg (dit is hierdoor overigens ook nog een anti-stress recept!).
  4. Duw het  speculaasdeeg stevig aan op de bodem van een springvorm. Flink aandrukken en in de koelkast zetten.
  5. Na een uurtje uit de koelkast halen en de vorm halen en in repen snijden. Ongeveer 10 dagen houdbaar in de koelkast.

Als je het nog lekkerder wilt maken, kun je ook nog kiezen voor de Gevulde Speculaas. Hiervoor heb je dezelfde ingredienten nodig, plus nog deze veganistische maar heerlijke amandelspijs. Het nadeel is dat het amandelmeel nogal prijzig is; bijna € 5 voor 350 gr. Je kunt ook kiezen voor deze Home Made Amandelspijs, ook met natuurlijke ingredienten maar die minder kostbaar zijn.

Je gaat dan zo te werk:

  1. Maal de noten met de dadels in de keukenmachine tot de noten in kleine stukjes gehakt zijn.
  2. Meng de honing erbij en voeg de speculaaskruiden toe.
  3. Kneed met de hand tot een vast deeg (wederom een anti-stress recept).
  4. Duw het de helft speculaasdeeg stevig aan op de bodem van een springvorm.
  5. Voeg nu de amandelspijs toe en verdeel het zo egaal mogelijk over het deeg. Zet het nu een half uurtje in de koelkast, zodat de amandelspijs harder is.
  6. Nu kun je de andere helft van het speculaasdeeg aanbrengen zonder dat de amandelspijs aan je lepel blijft plakken met uitsmeren van de rest van het deeg.
  7. Zet het geheel nu een uurtje in de koelkast, haal de speculaaskoek uit de vorm en snijd in repen. Ongeveer 10 dagen houdbaar in de koelkast. 

Wist je trouwens dat als je vroeger speculaas kreeg dat je een aanbidder had? De naam speculaas komt van het Latijnse woord Speculum (spiegelbeeld) omdat de afbeelding in de koek in spiegelbeeld uit de speculaasplank gekerfd werd. Een speculaaspop heette in die tijd een vrijer en als je koek kreeg wist je dat je een aanbidder had. Grappig hé? Dus...alle verliefden; maak er een vervroegde Valentijnsdag van met Sinterklaas en geef je geheime liefde een stukje van deze heerlijke speculaas!

Geen opmerkingen: