zaterdag 10 augustus 2013

Tapas......Aceitunas en Escabeche

Dit zijn gemarineerde olijven. Deze kun je heel makkelijk zelf maken; zelfs dagen van te voren. Dan zijn ze overigens ook het lekkerste. Je kunt heel veel verschillende smaken toevoegen om telkens weer een ander tapasgerechtje op tafel te toveren. Om het overzichtelijk te houden zal ik het basis recept van de marinade vermelden met daaronder enkele variaties. O, en lees ook de goede eigenschappen van olijven onderaan dit bericht!

Na de variaties kun je deelnemen aan een filmpje Spaanse les van www.snelspaansleren.nl : tellen van 1 tot 10!

In Spanje groeien de olijven aan de boompjes die een vast onderdeel zijn van het landschap. De boompjes zijn niet zo heel erg groot en je kunt de olijven er dan ook gemakkelijk plukken (als ze rijp zijn tenminste; eerder zijn ze niet-te-eten!)

Nog niet helemaal rijpe olijven

Olijfbomen



Dit heb je nodig voor heerlijk geurende en smaakvolle olijven:

1 pot olijven (ca 200 gr) of van die grote verse olijven van de markt (je hebt ze in verschillende kleuren en afmetingen, en met en zonder pit). Probeer zelf uit welke het beste bij je passen.
3-4 el olijfolie
4 t knoflook in schijfjes
1 tl paprikapoeder
1 tl gedroogde tijm
een snuf kruiden-zeezout (zelf maken)
versgemalen peper

Zo maak je het:

Verwarm de olie en voeg de knoflook toe. De knoflook mag niet bruin worden; gewoon even fruiten.
Voeg de paprikapoeder en de tijm toe en laat een minuutje blenden op zacht vuur.
Laat afkoelen.
Doe de olijven in een afsluitbaar bakje en voeg de inmiddels gearomatiseerde olie toe.
Goed mengen en dan pas het zeezout en de peper toevoegen.

Enkele mee te fruiten variaties:

Gedroogde tomaatjes.
Gekneusde chilivlokken of chilipoeder.
Italiaanse kruiden.
Een gesnipperd uitje.
Rode paprika, gesnipperd.
Groene paprika, gesnipperd.
Gele paprika, gesnipperd.
Rode pepers (heel klein gesneden; trek hierbij plasitc handschoenen aan als je ze hebt en raak je ogen niet aan! Dit maakt het gerecht extra pittig).
Laurierblaadje (mee fruiten en pas eruit halen bij consumptie van de olijven).
Citroensap.
Honing.
Gegrilde paprika (uit een potje is prima).


 

Voedingswaarde olijven
Olijven behoren tot de voedselsoorten waarvan de gezondheid niet goed kan worden afgemeten in  voedingswaarde tabellen. Er zit 16% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan ijzer in 100 gram olijven. Dat is een mooi percentage maar daarmee is ijzer het meest voorkomende mineraal. De meeste andere plantaardige producten bezitten vitaminen of mineralen in veel hogere percentages. Verder bevat het nog 12% van de ADH aan koper en 12% voor de ADH aan vezels. En dat is het dan. Daar staat tegenover dat olijven bijzonder rijk zijn aan fytonutriënten die niet in ADH-tabellen voorkomen. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de antibacteriële en ontstekingsremmende werkingen.

 

Olijven, aderverkalking en andere hart- en vaatziekten
Olijven hebben de eigenschap dat ze de foute cholesterol verminderen waardoor minder plaque zich hecht aan de wanden van de aders. Het werkt preventief tegen angina en hartkrampen doordat het de bloedvaten een klein beetje verwijdt wat de doorstroming vergemakkelijkt. Olijven gaan ook hartkloppingen tegen. Deze genezende werkingen samen zorgen ervoor dat de olijf en olijfolie preventieve medicijnen zijn tegen hart- en vaatziekten.
Overige ziekten waarbij olijfolie helpt
Olijfolie werkt tegen een scala aan ziekten. Fytotherapeuten schrijven het onder andere voor ter preventie van degeneratieve ziekten zoals kanker, vooral borstkanker en prostaatkanker worden ermee voorkomen. Verder werkt het eten van olijven of olijfolie om:
- galstenen te voorkomen en te elimineren,
- ouderdomsverschijnselen zoals vroegtijdige rimpels te voorkomen,
- galkoliekpijn te verminderen,
- hypertensie of hoge bloeddruk tegen te gaan,
- diabetes, zowel bij type 1 als type 2, te behandelen,
- de bloedsuikerspiegel te verbeteren,
- constipatie te voorkomen en
- een maagzweer te voorkomen.


Een portie olijven als bijgerecht is hiermee in mijn ogen helemaal niet verkeerd. Bij ons thuis staat het dan ook het hele jaar door 1-2 x per week op het menu.



Geen opmerkingen: