zondag 11 augustus 2013

Tapas...... Ensalada del Macarrones

Dit is macaronisalade.

Je kent het vast wel; je gooit een bepaalde hoeveelheid macaroni in het kokende water en ondertussen denk je: zal het wel genoeg zijn? En je gooit er nog een paar handjes bij. Je kijkt in de kolkende massa, roert eens met een vork. Nog maar een handje erbij. Voor de zekerheid.
9 van de 10 keer heb je dan teveel. Vanaf nu hoef je de macaroni niet meer weg te gooien. Je maakt er gewoon een overheerlijk hapje van voor het einde van de dag. Of als lunch. Of als bijgerecht.

Helemaal onderaan vind je een bijpassend, swingend muziekfilmpje.


Macaroni is te kust en te keur te koop; met en zonder vezels, in diverse kleuren, afmetingen en vormen. Zelf koop ik meestal de volkoren variant, omdat hier meer vezels en vitamines in zitten.
Net als voor gemarineerde olijven geldt ook voor macaroni salade dat je enorme variaties kunt aanbrengen, zodat je heel veel verschillende soorten kunt maken.
We zullen het basisrecept behandelen, de bereiding en daarna de variaties die je o.a. kunt toepassen. Wees creatief hierbij; niets is te gek!




Basisrecept Macaroni Salade:

Een rest(je) macaroni
Slasaus op yoghurtbasis of wat olijfolie
Augurken
Zilveruitjes
Citroensap
Eventueel wat Stevia, agavesiroop, honing of ahornsiroop
Gedroogde dille
Gedroogde rozemarijn
Gedroogde basilicum

Bereiding:

Roer alle ingrediënten door elkaar.
Voeg eventueel een beetje water, olie of slasaus toe, als je merkt dat het niet smeuïg genoeg is.



Variaties toe te voegen als het basisrecept klaar is:

Tomaat
Komkommer
Verse spinazie
Chilipeper gesnipperd (niet met je handen in je ogen komen en het liefst met dunne plastic handschoentjes aan)
Gedroogde tomaat
Stukjes verse perzik
Stukjes verse mango
Stukjes meloen (wel de pitjes eruit halen bij watermeloen)
Stukjes zachte, zoete of juist zure appel
Stukjes verse, gesnipperde kokos
Feta
Olijven (klik hier voor een overheerlijke olijvenmarinade naar keuze)
Stukjes gesnipperde wortel
Mais
Erwtjes
Kikkererwten
Bruine bonen
Een stukje harde kaas, geraspt
Edelgistvlokken (kaas-vervanger-> toko)
Verse kruiden
Kerriepoeder
Paprikapoeder
Chilipoeder
Gekookt eitje (als het even kan Vrije Uitloop; let op! In Spanje (en waarschijnlijk ook in andere Europese landen) verkopen ze nog steeds eieren met code 3 in de supermarkten (kooikippen). Probeer eieren te vinden waarbij de code op het ei begint met 0 of 1 (vrije uitloop (1)+ eventueel biologische voeding (0))
Een blikje vis; tonijn, makreel, zalm, mosselen, sardientjes
Verse gekookte vis
Stukjes courgette (al dan niet gegrild)
Stukjes gegrilde aubergine
Champignons
Rozijnen of ander gedroogd fruit, 3 minuutjes geweld in heet water
Noten (vooral amandelen zijn erg geliefd in Spanje, maar let op: ze zijn vaak heel erg gezouten!)
Een gesnipperde (rode) ui
Een beetje Stevia, ahornsiroop, agavesiroop of honing, voor de zoetekauwen onder ons.


















Geen opmerkingen: