zaterdag 10 augustus 2013

Tapas.....Patatas Bravas

Ben je ooit wel eens wakker geworden van...stilte?  Tot vannacht dacht ik niet dat het kon, maar het was echt zo.
Na 2 weken 's nachts het geluid aan te luisteren van krekels, de golven, vogels die in en op hekken springen of op de caravan trippelen, jeugd die tot 6 uur 's morgens op het strand kabaal maakt, was het vannacht in mijn eigen bed wel heel erg stil.
Pas toen ik het raam wagenwijd openzette viel ik weer in slaap. Waarschijnlijk meer van de frisse lucht dan van eventueel lawaai uit de buurt.

Wist je dat Brava eigenlijk 'woest' betekende? Costa Brava is dus letterlijk vertaald: Woeste Kust. Maar dat terzijde.
Als creatief-in-de-keuken-prinses- zou ik gek zijn als ik niet zou proberen om uit het vakantie land allerlei recepten van de bewoners aldaar te ontfutselen (of gewoon op te letten als er iets op tafel kwam in een restaurantje of cafeetje) en deze hier thuis te serveren.
Tijdens een van mijn 'stroop'tochtjes heb ik het volgende tapasrecept bemachtigd: Patatas Bravas. Woeste Aardappelen dus.

Straks komen mijn ouders bij ons eten en zij krijgen o.a. deze Woestelingetjes voorgeschoteld.





Patatas Bravas

Dit heb je nodig:

3 el olijfolie
1 ui zeer fijn gesneden
3 teentjes knoflook, geperst
125 gr tomatenblokjes uit blik
1/4 tl chilipoeder
1/2 tl versgeraspte sinaasappelschil
1 laurierblaadje
1 el vers gehakte peterselie
600 gr geschilde aardappelen in blokjes van 2 x 2 cm

Zo maak je dit goddelijke Spaanse bijgerecht:

Verhit 2 el olijfolie van de 3 in een koekenpan en voeg de aardappelen toe. Bak 15 minuten om en om tot ze goudbruin zijn.
Verhit de andere el olijfolie. Bak de ui 5 minuten, maar niet bruin. Voeg knoflook toe. Verlaag het vuur en voeg alle andere ingrediënten toe, behalve de aardappeltjes en de peterselie. Laat 10 minuten pruttelen en voeg eventueel wat water toe zodat de saus niet te dik wordt.

Doe de aardappelen in een kom of meerdere kommetjes als je dat gezelliger vind, en schenk de tomatensaus erover (eerst het laurierblaadje eruit vissen). Meng goed. Bestrooi met de peterselie.

Dit gerecht kun je gerust 1 dag van tevoren maken en dan opwarmen voor gebruik. Het is ook lekker om dit lauw te eten.

Buen Provecho!
(smakelijk eten)


In dit recept hoort eigenlijk 2 el sherry te zitten. Dit zorgt voor een extra smaak aan het gerecht, maar zorgt wel voor de nodige extra kcal.
Volgens de alcoholinfo.nl blijft er wel degelijk alcohol achter in een gerecht na toevoeging ervan:

"Alcohol verdampt gedeeltelijk in een gerecht, dit gerecht moet dan wel het een kookpunt hebben bereikt. Maar nog belangrijker is het aantal minuten dat het gerecht kookt of pruttelt, want alcohol verdampt nooit helemaal bij het koken. Het verdampingspercentage hangt ook af van de manier van koken. Ook geldt: hoe meer alcohol u in het gerecht doet, hoe meer alcohol er achter blijft.

Manier van koken en verdampingspercentage van de alcohol:
Even laten koken:  15%
Flamberen:  25%
15 minuten laten pruttelen:  60%
1 uur laten koken:  75%.

In alle gevallen blijft er alcohol in het gerecht achter.
Bovendien verdampt sterke drank niet sneller dan bier of wijn."










Geen opmerkingen: