zondag 11 mei 2014

Gezond Ontbijten


Ontbijten. Het belangrijkste maal van de dag. Niet dat je je vol moet proppen met broodjes of croissants (zoals vandaag misschien voor Moederdag); een aantal sneeën volkoren brood met beleg en fruit, of een kom Brinta en fruit volstaan. Al eet je alleen 1-2 porties fruit. Ook dan wordt je stofwisseling op gang gebracht en krijg je gedurende de dag minder kans op eetbuien.

Er zijn mensen die, om wat voor een reden dan ook, niet ontbijten. Om de mensen die zeggen 'geen tijd' te hebben toch aan te zetten tot een ochtendmaaltijd, heeft een of ander bedrijf de gigant Liga gecontracteerd voor het introduceren van een snel-ontbijt. Het heet Belvita Breakfast en is sinds maart 2014 te koop.



 Mijn liefde voor gezondere voeding zorgde ervoor dat ik daar meer van wilde weten. Dit zijn mijn bevindingen van Belvita Breakfast die ik graag met jullie wil delen:

* er zijn diverse varianten: melk/granen, melk/meergranen, cranberry, yoghurt en yoghurt-aardbei.

* zitten per 4 stuks verpakt en leveren samen 220 kcal.

* de biscuits bevatten langzaam verteerbare koolhydraten. Deze zorgen voor een gelijkmatig afgifte van glucose in het bloed waardoor grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel worden vermeden.

* Gekeken naar de voedingsstoffen is Belvita - zonder aanvulling van halvarine, fruit, een calciumhoudend product en vocht - ontoereikend voor een volwaardig ontbijt. Maar ja, dat zijn 2 sneeën volkoren brood, of 4 volkoren crackers zonder deze aanvullingen natuurlijk ook.




 * opvallend is dat het zoutgehalte op de verpakking staat aangegeven; volgens de Warenwet mogen fabrikanten alleen het natriumgehalte op de verpakking zetten! (natrium is een onderdeel van zout). Ik heb het zout omgerekend naar natrium, en de uitkomst is iets lager dan volkoren brood en volkoren crackers.

 * conclusie:
Belvita Breakfast bevat erg veel vet en suiker ten opzichte van volkoren brood en volkoren knackebrood. Het vezelgehalte is ook minder. Van de andere kant bevat het meer magnesium, ijzer, vit. E en vit B1. Mijn opinie is dat Belvita Breakfast veredelde koekjes zijn en per 1-2 stuks zeker geschikt als gezonder tussendoortje, maar niet als ontbijt.

* eindconclusie:

er gaat niets boven een gevarieerd ontbijt; dat wil zeggen de ene ochtend bv belegd volkoren brood met fruit, de andere dag volkoren crackers met halvarine en beleg en fruit, weer een andere dag een fruitsmoothie met bv yoghurt sojayoghurt en een handje lijnzaad, of een kom havermoutpap. Er zijn een heleboel gezondere ontbijten te bedenken. 



 Als je hulp nodig hebt met het samenstellen van een gezond ontbijt, speciaal op jouw wensen en behoeften gericht, kun je vanaf eind mei een afspraak met me maken voor een eenmalig adviesgesprek.
Dit gesprek duurt ongeveer 1 uur. De kosten zijn € 22,00 voor het gesprek en een overzicht met op jouw leven afgestemde ontbijten per email. Dit overzicht ontvang je na ongeveer 1 week.

Op werkdagen ben ik na 18.30u bereikbaar op tel.nr. 06-3652 8790. Spreek gerust de voicemail in als ik niet opneem.
Je kunt ook reageren op dit bericht, of  een bericht sturen via facebook, de-appelboom@hotmail.nl of www.de-appelboom.com. 


Je bent van harte welkom.

In licht en liefde,
Vivian


Geen opmerkingen: